Sa pasim impreuna spre sanatate

Aprilie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

7 aprilie este Ziua Mondiala a Sanatatii si recunosc ca mi-a placut ideea de a "celebra" Sanatatea. Aceasta zi este folosita ca un punct de popularizare pentru programe sau proiecte de lunga durata ale OMS. Scopul Zilei Mondiale a Sanatatii este de a atrage atentia la nivel global asupra unei anumite teme de sanatate.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Sanatatea reprezinta atat absenta bolii, cat si existenta unei stari de bine si confort psihologic, somatic si social al individului.
O sanatate buna este baza bunei noastre dispozitii, a unei multumiri generale si a capacitatii de a ne bucura pe deplin de viata. Ca sa fim sanatosi, conditia este sa ne dorim sa fim sanatosi. Multe aspecte ale sanatatii noastre sunt afectate prin ceea ce facem, prin ceea ce gandim. Avand informatiile corecte, putem alege in cunostinta de cauza sa ne imbunatatim atat sanatatea, cat si viata in anasamblu.
Sanatatea reprezinta un concept complex cu cateva aspecte ce cuprind dimensiunea emotionala, intelectuala, fizica, sociala si spirituala. Sanatatea inseamna mult mai mult decat absenta bolii. Pentru mentinerea unei sanatati bune, o persoana trebuie sa-si examineze fiecare din aceste dimensiuni si sa se orienteze in sensul in care i se permite nu doar sa traiasca o perioada lunga de timp, ci de asemenea sa se bucure de viata.
Sanatatea emotionala. Calitatea sanatatii unei persoane, reflecteaza emotiile unei persoane, sentimentele acesteia fata de sine, cat si fata de alte persoane. Sanatatea emotionala include intelegerea emotiilor si cunoasterea modului de solutionare a problemelor cotidiene, a stresului cat si capacitatea de a studia, de a lucra sau de a indeplini actviitati eficiente. In timp ce ele sunt importante in sine, emotiile influenteaza de asemenea sanatatea fizica.
Sanatatea intelectuala. Intelectul, aspect important al planului mental care contribuie la luarea deciziilor importante, la starea de sanatate si de bunastare a individului. Chiar daca capacitatea intelectuala variaza de la individ la individ, toti sunt capabili sa invete cum sa dobandeasca si sa-si evalueze informatiile, cum sa aleaga si cum sa ia deciziile asupra diferitelor tipuri ale problematicii, inclusiv sanatatea. Emotiile pot altera capacitatea de a gandi a unei persoane, iar gandirea confuza poate accentua si mai mult problemele
Sanatatea fizica. Sanatatea fizica se refera la starea organismului si la raspunsurile acestuia in fata bolii. Pentru mentinerea unei conditii fizice bune, a unei sanatati fizice este important sa adoptam conduite, ce ne confera o bunastare fizica. De exemplu, evitarea tutunului, a consumului de alcool, alimentatia moderata sunt doar cateva obiceiuri ce asigura o buna sanatate fizica. Exercitiile fizice adecvate, un efort cat si un repaos echilibrat, mentinerea unei greutati normale si alegerea inteligenta a mancarurilor, evitarea abuzurilor alimentare, ne ajuta de asemenea sa ne mentinem starea de sanatate a organismului.
Sanatatea sociala. Sanatatea sociala se refera la capacitatea de realizare a rolului din viata, cum ar fi rolul de fiu sau fiica, parinte, sot, prieten, apropiat sau cetatean, intr-un mod eficient si confortabil, fara a tulbura climatul de protectie al altor persoane. Fiecare dintre aceste roluri presupune diferite responsabilitati si riscuri. Toate necesita o comunicare eficienta, implinirea trebuintelor umane pentru dragoste, intimitate, de apartenenta, constituie un factor important in realizarea sanatatii sociale. Persoanele care sunt private de aceste trebuinte pot dezvolta comportamente ce pot aduce amenintare la starea lor de sanatate, intrand astfel in sfera deviantei si patologiei sociale.
Sanatatea spirituala. O alta dimensiune a sanatatii este sanatatea spirituala, acel sentiment, traire, dupa care comportamentul si valorile fundamentale ale unei persoane sunt in armonie. Sanatatea spirituala poate include sentimentul de profunda credinta religioasa sau sentimentul de pace launtrica referitor la viata cuiva.
Factorii stilului de viata sunt factorii cei mai influenti asupra sanatatii pe ansamblu. Un factor evident il constituie accesul la un sistem competent de ingrijire medicala si de educatie sanitara, de care o persoana poate beneficia din perspectiva fizica, mentala si sociala, in aceeasi masura.
Un altul, factorii de mediu, include siguranta caminului si a vecinatatii, serviciile publice adiacente, iar factorii negativi, de genul volumul de substante toxice in sol, aer si apa, pot fi controlati intr-o oarecare masura, prin insasi capacitatea persoanei de a alege unde sa traiasca.
Mai greu de controlat sunt factorii ereditari, aspecte ale vietii care sunt "determinate" prin gene. Ele controleaza multe aspecte ale dezvoltarii si functionarii indivizilor, de la desemnarea sexului si pana la tendintele catre anumite boli.
Componentele stilului de viata sunt stilul de lucru, stilul de recreere, stilul de distractie, stilul de comunicare, stilul de relationare, stilul de cunoastere, stilul de consum, stilul de alimentatie si stilul de ecologie.
Recomandari pentru a avea o stare buna de sanatate si la batranete: mentinerea tensiunii in limite normale, renuntarea la fumat, prevenirea si detectarea precoce a cancerului, protejarea fata de bolile infectioase, prevenirea diabetului zaharat, scaderea valorii colesterolului, activitatea zilnica, mentinerea intr-o stare buna a musculaturii, oaselor si articulatiilor, participarea la viata sociala si mentinerea unei stari bune de sanatate mintala.
Nu exista democratie, nu exista bunastare, nu exista calitatea vietii, daca omul nu este si sanatos din punct de vedere mintal.
Putini sunt cei care stiu bine ce inseamna sa ai o sanatate buna, acea sanatate care face ca omul sa se simta cuprins de niste forte vitale puternice, care naste dorinta de actiune, de a face ceva ce depaseste posibilitatile medii. Adevarata sanatate ne umple cu energie binefacatoare, o claritate intelectuala neobisnuita si un entuziasm de neinvins.
Considera acesta scopul tau in viata, sa fii pe deplin sanatos, plin de entuziasm, de energie si de vitalitate, stari care iti vor aduce fericire si multumire deplina.
Solutiile sunt aici, au fost mereu aici, tot ce a ramas de facut e educarea, deoarece odata ce oamenii sunt informati asupra solutiei, vor actiona.
Sentimentele negative se rasfrang intotdeauna asupra celui mai de pret bun al tau: SANATATEA - Hai sa fim cu totii sanatosi !

La Multi Ani tuturor cadrelor medicale !!!
Numai cand iti poti vindeca si sufletul poti sa te consideri cu adevarat sanatos.


Articole din editia din data de Aprilie 2013

 • MARGARET THATCHER, "Doamna de fier", A MURIT

  Psihologie
 • Dragnea: Recunosc ca ne indreptam cu pasi seriosi spre adoptarea actualelor regiuni

  Psihologie
 • Crescatorii de ovine si caprine pot depune cererea pentru plata subventiilor pe cap de animal

  Psihologie
 • Noi reguli pentru comertul stradal din Mangalia

  Psihologie
 • "Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret" marcata si la Medgidia

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771