Nicolaescu: Coplata intra in vigoare pentru pacientii internati din 1 aprilie

Aprilie 2013, Daniel Chirita

Actualitate

Pacientii internati din 1 aprilie vor plati la externare, indiferent de durata petrecuta in spital, o suma intre 5 si 10 lei, a spus luni ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, precizand ca introducerea acesteia este cuprinsa in acordul cu FMI si nu poate fi schimbata decat prin ruperea acordului.

"Coplata a fost instituita prin lege de Guvernul Boc. Din cauza Ordonantei Guvernului Boc, coplata este conditionalitate in acordul cu FMI si nu poate fi schimbata decat prin ruperea acordului. Guvernul USL a reusit sa pastreze suma modica intre cinci si zece lei", a declarat Eugen Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii a precizat ca despre introducerea sistemului de coplata in noul Contract-cadru pentru 2013-2014 se vorbeste inca din ianuarie.
Nicolaescu a mai spus ca hotararile de guvern si ordinele de ministru legate de Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014, normle de aplicare ale acestuia, Hotararea de Guvern privind programele nationale de sanatate si normele de aplicare ale acestora au fost publicate in Monitorul Oficial din 27 martie pana in 29 martie, iar managerii care nu au aflat inca de aceste documente "ar putea pleca acasa".
"Pe managerii care nu au aflat inca despre faptul ca aceste documente au fost publicate in Monitorul Oficial sa ii trimitem acasa pentru ca nu citesc actele medicale. Imi asum integral toate schimbarile din sistem. Sunt atacuri importiva mea care vin clar din partea celor care nu doresc schimbarea", a adaugat ministrul Sanatatii.
Unii manageri considera ca aceste sume sunt mici si vor fi cheltuite la achizitia chitantierelor, necesare pentru ca pacientii sa aiba dovada platii facute. Altii sustin ca din banii adunati vor plati utilitatile sau vor face alte achizitii, cum ar fi materiale consumabile de tipul manusi, halate sau botosi de unica folosinta.
Taxa reprezentand coplata pentru serviciile de spitalizare care se plateste din 1 aprilie este stabilita de fiecare spital, prin Consiliul de Administratie, dar trebuie sa se incadreze intre 5 si 10 lei.
Aceasta taxa nu se plateste pentru internarile de urgenta, toate internarile pacientilor cu boli cronice, a caror patologie necesita internari multiple, nici de catre copiii pana la 18 ani, gravidele si lauzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei si cei cu statut de persoane cu handicap.


Articole din editia din data de Aprilie 2013

 • Nicolaescu: Coplata intra in vigoare pentru pacientii internati din 1 aprilie

  Actualitate
 • Ponta: Basescu a facut un compromis. A inteles ca nu-l propun pe Morar la Parchet si l-a numit la CC

  Actualitate
 • Cu cat se scumpeste viata romanilor de la 1 aprilie

  Actualitate
 • Exercitiu demonstrativ al jandarmilor, la Mangalia

  Actualitate
 • Expozitie de arta fotografica "Culture and Citizens in Shanghai" la Medgidia

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771