Regionalizarea Romaniei, dupa modelul francez

Martie 2013, Adrian Nicarel

Administratie locala

Despre descentralizare se vorbeste de foarte multi ani, numai ca cei care ar fi trebuit sa si puna in practica tot ceea ce s-a vorbit au fost mult mai preocupati sa bage mana in sacul bugetar.

Incepand cu anul 2004, cand la putere au ajuns mai intai Alianta DA, si apoi PDL, toate discutiile despre descentralizare au fost duse in derizoriu. Ba mai mult, dupa 2008, Guvernele conduse de Emil Boc au centralizat institutiile statului pentru ca numai asa puteau avea control total asupra banilor romanilor. Despre regionalizare se vorbeste de prin anul 2008. In anul 2011, PDL a fortat regionalizarea Romaniei, in speranta ca va putea fructifica electoral miscarea facuta, numai ca proiectul de lege pe care l-a bagat cu forta in Parlament nu a fost adoptat, pentru ca autoritatile locale si parlamentarii opozitiei de atunci l-au contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Dupa preluarea guvernarii, USL a inceput demersurile reale pentru o regionalizare si o descentralizare de care Romania are acum atat de mare nevoie. "Experienta europeana a demonstrat ca dezvoltarea si coeziunea teritoriala pot fi realizate intr-un cadru regional care asigura o descentralizare reala si eficienta, prin apropierea serviciilor publice de cetatean", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea. Numai ca, spre deosebire de PDL, cei de la USL vad procesul de regionalizare-descentralizare altfel: cu dezbateri publice, cu pareri si solutii de la specialisti, dar mai ales cu consultarea societatii civile.

Solutia franceza

Primii pasi pe care USL i-a parcurs deja sunt: constituirea Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), si a Comitetului Tehnic Interministerial pentru Regionalizare-Descentralizare (CTIRD). Ce va face in continuare USL? Va analiza prin CTIRD proiectele de modificare a actelor normative ce vizeaza transferul de competente catre autoritatile locale.
De asemenea, prin CONREG va fi facuta analiza necesara functionarii viitoarelor regiuni. "Dupa elaborarea pachetului legislativ necesar reorganizarii administrativ teritoriale, vom trece la dezbaterile publice la nivel regional, cu participarea mediului academic, a societatii civile, a structurilor asociative ale autoritatilor locale", a spus Dragnea.
Mai mult decat atat, vicepremierul impreuna cu mai multi presedinti de consilii judetene din tara au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Seminarul la nivel inalt privind cooperarea descentralizata franco-romana, organizat la Paris cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Franta. "Vrem ca procesul de regionalizare pe care il avem in vedere sa fie unul eficient, de aceea este important sa colaboram cu tarile care au aplicat deja un astfel de proces, cum este Franta. Organizand astfel de seminarii comune, putem afla ce greseli au facut alte tari, pentru a le evita in propriile noastre demersuri. Suntem interesati, totodata, sa vedem ce competente au fost delegate regiunilor, dupa modelul francez, si ce a ramas la nivel central. Tocmai de aceea spun mereu ca regionalizarea trebuie facuta in paralel cu descentralizarea", a spus Dragnea.
Printre participanti a fost si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, care a declarat ca Romania poate prelua modelul francez in ceea ce priveste descentralizarea. "Francezii au inceput in 1992 procesul de regionalizare, prin trecerea competentelor catre autoritatile locale pe domenii de activitate incepand cu competente financiare, de drumuri regionale, de spitale regionale, de sanatate, in agricultura, in factorul social. Noi suntem abia la inceput, dar este bine ca am reusit acest parteneriat cu Franta, pentru ca din discutiile pe care le-am avut la Paris s-au tras o serie de concluzii referitoare la ceea ce nu trebuie sa facem noi, adica sa nu repetam greselile francezilor. Dar totodata am aflat si ceea ce trebuie sa facem noi, adica lucrurile bune pe care francezii le fac din 1992", a spus Constantinescu.
Viitorul seminar franco-roman pe teme de regionalizare va avea loc la Constanta, la jumatatea lunii iunie, unde sunt asteptati aproximativ 400 de delegati din Romania si Franta.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Martie 2013

 • DANIEL MORAR, numit de Basescu in functia de JUDECATOR LA CCR

  Administratie locala
 • Contractul de servicii pentru Baza Deveselu, atribuit unei firme americane

  Administratie locala
 • Ponta: Cei mai multi colegi gandesc ca Hrebenciuc si Stroe, dar USL nu merge pe drumul suspendarii

  Administratie locala
 • Investitii in pavarea trotuarelor

  Administratie locala
 • Bugetul Medgidiei a fost prezentat locuitorilor

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Mesajul primarului comunei Topraisar, Stelian Gheorghe cu ocazia Sfântului Nicolae

  Administratie locala
 • Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a avut o întâlnire de lucru cu rectorii și președinții senatului universităților din Constanța

  Administratie locala
 • Proiecte importante pe agenda de lucru a primarului Cristian Telehoi

  Administratie locala
 • Consilierii locali din Dumbrăveni au ales viceprimarul comunei

  Administratie locala
 • Ștefania Cealera: „Oamenii m-au ales pentru ca au încredere în mine”

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771