Ordonatorii de credite pot face angajamente doar dupa plata restantelor

Martie 2013, Adrian Nicarel

Actualitate

Camera Deputatilor a adoptat, marti, o lege potrivit careia ordonatorii de credite vor putea face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din executia anului curent.

Ordonanta de urgenta 47/2012 potrivit careia ordonatorii de credite au obligatia ca in executia bugetelor sa asigure achitarea platilor restante a fost adoptata, marti, cu cu 225 voturi "pentru, 53 "impotriva" si 3 abtineri de catre Camera Deputatilor, for decizional. Potrivit Ordonantei, ordonatorii de credite vor putea face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din executia anului curent, cu exceptia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finantare a proiectelor derulate prin programe nationale. Se pot incheia noi angajamente legale pentru proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile, se arata in actul normativ. Din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale in luna anterioara, cu exceptia impozitului pe veniturile din pensii, se va aloca lunar, pana cel tarziu la data de 8 a lunii in curs, o cota de 20% din suma se repartizeaza, prin hotarare a consiliului judetean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare si/sau de capital, in ordinea cronologica a vechimii arieratelor, pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala, se mai prevede in act. Un articol introdus de Comisia de buget prevede ca in termen de 30 de zile calendaristice de la aprobarea bugetelor, precum si de la aprobarea rectificarilor bugetare, ordonatorii de credite au obligatia de a notifica prestatorilor, executantilor si furnizorilor cu care au incheiate contracte, valoarea maxima in limita careia se pot executa lucrari, presta servicii si livra bunuri, valoare calculata ca diferenta dintre creditele bugetare si sumele aferente platilor restante.
Ordonatorii de credite au obligatia de a intocmi si de a actualiza, dupa caz, impreuna cu prestatorii, executantii si furnizorii, graficele de executie/livrare, atat fizice, cat si valorice, anexe la contracte, aferente anului bugetar, in functie de valoarea maxima calculata. De asemenea, se interzice ordonatorilor de credite receptionarea de servicii, lucrari si produse peste valoarea maxima calculata si notificata.


Articole din editia din data de Martie 2013

 • Grapini: Degeaba facem promovare daca vine turistul si este nemultumit

  Actualitate
 • Ordonatorii de credite pot face angajamente doar dupa plata restantelor

  Actualitate
 • Guvernul va sista lucrarile la reactorul 5 al centralei de la Cernavoda

  Actualitate
 • Ponta: Vom renunta la programul "Cornul si Laptele" si directionam banii catre after-school

  Actualitate
 • Primii pasi in reorganizarea administrativa a Romaniei

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771