Guvernul va sista lucrarile la reactorul 5 al centralei de la Cernavoda

19 Martie 2013, Adrian Nicarel

Actualitate

Guvernul va sista lucrarile la reactorul 5 al centralei Cernavoda, aflat in conservare dupa finalizarea a doar 2,8% din proiect, apreciind ca oficialii Comisiei Europene nu vor aproba constructia din cauza tehnologiei invechite si luand in calcul un studiu potrivit caruia investitia este inoportuna.

"Proiectul CANDU 700 a fost realizat la nivelul anilor 1970. Estimandu-se ca data de punere in functiune a unitatii 5 anul 2025, se poate considera ca la acea data autorizarea va fi practic imposibila, Uniunea Europeana neacceptand decat grupuri energetice nucleare de generatii noi, III + si IV, acest proiect fiind de generatia II +", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare a Guvernului, elaborat de Ministerul Economiei.
Constructia centralei nuclearelectrice de la Cernavoda a fost inceputa de fostul regim comunist la sfarsitul anilor '70, cand era prevazut sa aiba patru reactoare. Ulterior, a fost luata decizia ridicarii si a celui de-al cincilea reactor.
Primul reactor a fost pus in functiune in 1996, iar al doilea in 2007, fiind operate de compania de stat Nuclearelectrica. Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie finalizate in 2019 si 2020, dar Guvernul nu are inca niciun angajament clar al investitorilor pentru continuarea lucrarilor.
Proiectul de act normativ precizeaza ca in luna martie a fost realizat un studiu de fezabilitate privind oportunitatea continuarii lucrarilor la Unitatea 5, care a concluzionat ca proiectul "nu este oportun, necesar si nici economic".
Motivele identificate in studiul de fezabilitate pentru sistarea lucrarilor sunt costurile prea mari pentru modernizarea instalatiilor, temerea ca Uniunea Europeana nu va aproba punerea in functiune, din cauza vechimii, si posibilitatea ca apa din Dunare, folosita pentru racirea instalatiilor centralei, sa nu fie suficienta.
"La Unitatea 5, deoarece gradul de completitudine al lucrarilor existente in santier este de circa 2,8%, si datorita schimbarilor legislative, se estimeaza ca aceasta unitate va fi considerata ca unitate noua si in consecinta Uniunea Europeana nu va aproba continuarea lucrarilor si punerea ei in functiune in baza proiectului existent", potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Centrala din Cernavoda asigura, cu cele doua reactoare functionale, aproximativ 19% din consumul de electricitate din Romania.


Articole din editia din data de 19 Martie 2013

 • Grapini: Degeaba facem promovare daca vine turistul si este nemultumit

  Actualitate
 • Ordonatorii de credite pot face angajamente doar dupa plata restantelor

  Actualitate
 • Guvernul va sista lucrarile la reactorul 5 al centralei de la Cernavoda

  Actualitate
 • Ponta: Vom renunta la programul "Cornul si Laptele" si directionam banii catre after-school

  Actualitate
 • Primii pasi in reorganizarea administrativa a Romaniei

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771