Primii pasi in reorganizarea administrativa a Romaniei

Martie 2013, Adrian Nicarel

Administratie locala

In anul 2011, PDL a fortat regionalizarea Romaniei printr-un proiect pe care l-a bagat cu forta in Parlament, dar care in cele din urma nu a fost adoptat, pentru ca autoritatile locale si parlamentarii opozitiei de atunci l-au contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Respins imediat de CCR, proiectul PDL a ajuns la cosul de gunoi, dovedindu-se atunci ca intentia PDL era sa fructifice electoral momentul regionalizarii. Dupa un an si jumatate, USL a reluat demersurile privind regionalizarea.

Reprezentantii USL au considerat ca pana la impartirea tarii pe regiuni de dezvoltare este necesara o consultare publica, este oportun un punct de vedere al specialistilor, este esential un studiu de impact, si este obligatorie modificarea Constitutiei, in sensul instituirii regiunilor ca unitati administrativ-teritoriale.
Pana la modificarea Constitutiei, care, potrivit USL, va avea loc in toamna acestui an, Ministerul Dezvoltarii a inceput dezbaterile cu structurile asociative ale autoritatilor locale. "Experienta europeana a demonstrat ca dezvoltarea si coeziunea teritoriala pot fi realizate intr-un cadru regional care asigura o descentralizare reala si eficienta, prin apropierea serviciilor publice de cetatean", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, actualele regiuni de dezvoltare au o relevanta mai mult statistica si nu functioneaza in paralel cu judetele. "Chiar daca avem la nivel declarativ regiuni in Romania, nu am vazut pana acum proiecte cu caracter transjudetean si interjudetean. Lipsa unei structuri cu caracter decizional la nivel regional a facut imposibila participarea la proiecte de dezvoltare regionala", a spus Dragnea.
El a afirmat ca odata cu infiintarea reala a regiunilor, care sa aiba personalitate juridica si putere decizionala, va creste semnificativ rata de absorbtie a fondurilor europene. "Vom putea sa avem si sa implementam o viziune unitara de dezvoltare a tarii in concordata cu strategia UE pana in anul 2020: mai mult decat atat, in exercitiul bugetar 2014-2020, vom avea posibilitatea sa utilizam mult mai eficient instrumentul financiar "Fondul de dezvoltare regionala" pentru finantarea proiectelor regionale", a explicat Dragnea.

Primii pasi

De ce este importanta regionalizarea acum? Pentru ca daca nu o vom face in 2013, vom fi obligati sa asteptam incheierea exercitiului bugetar 2014-2020 al UE, ceea ce inseamna pierderea a miliarde de euro din banii europeni. Regionalizarea va aduce cu sine descentralizarea despre care in politica romaneasca se vorbeste de 20 de ani fara ca nimeni sa faca ceva. Descentralizarea reala, nu doar pe hartie, va aduce institutiile statului mai aproape de nevoile cetatenilor, si nu va mai lasa la mana Guvernului administrarea defectuoasa a miliardelor de euro de la UE, cum s-a intamplat pana acum.
Primii pasi spre regionalizare au fost facuti prin constituirea Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), format din trei grupuri de lucru: academic, alesi locali si demnitari si societatea civila. De asemenea, a fost constituit Comitetul Tehnic Interministerial pentru Regionalizare-Descentralizare (CTIRD), format din ministri si grupuri de lucru care cuprind experti din administratia publica centrala. Rolul CTIRD va fi de a analiza atributiile ministerelor si de a asigura transferarea competentelor la nivelul regiunilor, judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor.


Articole din editia din data de Martie 2013

 • Grapini: Degeaba facem promovare daca vine turistul si este nemultumit

  Administratie locala
 • Ordonatorii de credite pot face angajamente doar dupa plata restantelor

  Administratie locala
 • Guvernul va sista lucrarile la reactorul 5 al centralei de la Cernavoda

  Administratie locala
 • Ponta: Vom renunta la programul "Cornul si Laptele" si directionam banii catre after-school

  Administratie locala
 • Primii pasi in reorganizarea administrativa a Romaniei

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Raportul de activitate al primarului Reșit Taner în perioada septembrie 2020-septembrie 2021

  Administratie locala
 • Primăria Cobadin a lansat serviciul online etax

  Administratie locala
 • Casa Tineretului din Cobadin va fi reabilitată. Primăria a solicitat finanțare de la Administrarea Fondului de Mediu

  Administratie locala
 • Lucrări de împrejmuire a dispensarului medical din Dobromir

  Administratie locala
 • Proiect pentru reabilitarea trotuarelor din Băneasa

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771