Astenia de primavara

Martie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

Ni se pare din ce in ce mai grea fiecare primavara care vine...
Schimbarea de anotimp este un motiv de bucurie pentru unii si de tristete pentru altii. Ea poate provoca stari de neliniste si de melancolie care se pot transforma uneori in depresie. Astenia de primavara se manifesta printr-o stare de slabiciune cauzata de schimbarile de temperatura si de lumina in exces.
Lumina solara are o influenta benefica asupra starii psihice, dar trecerea de la vremea mohorata de iarna, la cea senina de primavara poate declansa o instabilitate emotionala care merge, in unele cazuri, pana la depresie.
Trecerea de la iarna la primavara presupune un efort de adaptare din partea organismului, prin schimbarea alimentatiei si a stilului de viata sedentar, inlocuindu-l cu unul mai activ. In ciuda faptului ca schimbarea in sine este buna, efortul de adaptare a organismului are urmari asupra starii fizice si a celei emotionale, provocand ceea ce se numeste astenie de primavara. Asa se explica de ce unele persoane se simt lipsite de energie si au o vulnerabilitate emotionala la inceput de primavara.
Dupa o perioada in care am fost obisnuiti sa stam mai mult in casa si sa consumam preponderent alimente conservate, este posibil sa ne confruntam cu o stare de slabiciune fizica, de oboseala permanenta si nejustificata, precum si cu dureri de cap si cu dificultati de concentrare.
Astenia poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite aspecte, afectand in mod preponderent sfera psihica, fizica, intelectuala sau sexuala.
Astenia este o tulburare afectiva de scurta durata, care apare, de regula in aceeasi perioada din an, cu urmatoarele simptome: tristete, anxietate, iritabilitate, pierderea interesului pentru activitati de rutina, pierdea capacitatii de concentrare. Primele sale manifestari sunt de ordin fiziologic, apoi ele se combina cu trezire dificila, oboseala, lipsa energiei necesare activitatilor din timpul zilei, pasivitate, diminuarea puterii de concentrare.
Trecem, asadar, printr-o perioada de adaptare. Apar, modificari psihice care variaza de la individ la individ: iritabilitate, nervozitate, melancolie, lipsa de tonus, dificultati de comunicare, insomnie. Urmarile se observa in activitatile cotidiene, persoana afectata de astenie nu mai este la fel de ordonata, de atenta, de rapida si precisa in rezolvarea unor sarcini, poate manifesta o anume indiferenta in relatiile cu cei apropiati.
Datorita carentei de vitamine din cursul iernii, scade si capacitatea de rezistenta a organismului la afectiunile obisnuite, ducand la o suprasolicitare ce ne face sa ne simtim slabiti si ametiti. Toate acestea influenteaza activitatea cerebrala, scazandu-ne tonusul intelectual. Atat timp cat corpul si psihicul sunt solicitate, pot fi afectate in primul rand persoanele meteo-dependente.
In afara de aceasta, primavara amplifica starea de emotivitate, sentimentele refulate pot juca un rol important, astenia implicand astfel cauze emotionale-psihologice directe. Astenia psihica se manifesta si prin instabilitate emotionala (persoana trece brusc de la o stare emotionala la alta si simte adesea nevoia sa planga). Alte simptome specifice sunt dispozitia anxioasa si nervoasa, oboseala si scaderea semnificativa a stimei de sine. Afecteaza mai ales persoanele care muncesc in conditii de stres crescut.
Astenia de primavara dureaza in functie de persoana, de la cateva zile pana la cateva saptamani, dureaza mai mult in cazul persoanelor care se panicheaza, care se sperie foarte tare si care duc o viata sedentara.
Astenia de primavara este numita de cele mai multe ori ca fiind o depresie incipienta, deoarece aceleasi simptome se regasesc si in simptomatologia depresiei. Insa astenia de primavara nu poate fi considerata o depresie ca atare, dar netrata corespunzator sau neabordata corespunzator poate duce la depresie.
In perioada aceasta, cand organismul isi revine incet dupa o dieta plina de proteine, bogata in calorii si din care iesim cu cateva kilograme in plus, este necesar sa stim ca exista anumite alimente - salate de legume, fructe, sucuri naturale care cresc aportul de vitamine si minerale si modifica astfel carenta organismului.
Putem reduce efectele asteniei de primavara consumand cat mai multe fructe si legume proaspete, medicii recomandand: urzici, spanac, stevie, sparanghel, loboda, ceapa verde, ridichi, salata verde, morcovi, iar dintre fructe: mere, citrice, nuci, curmale etc.
Insa, persoanele care simt ca sunt afectate de astenia de primavara pot cumpara si suplimente alimentare ca de exemplu: uleiul de catina (contine mari cantitati de vitamina A si E), macesele (contin vitamina C), drojdia de bere (contine vitamine din complexul B), produsele stupului (mierea de albine, polenul si laptisorul de matca (reprezinta un complex de vitamine, enzime, minerale si factori de crestere cu rol in revitalizarea organismului).
Pentru ca in timpul somnului organismul nostru se reface, este necesar sa respectam orele de somn, dar si sa facem miscare.
Viata noastra este bazata pe energie. Pentru a putea functiona fizic, psihic, social, pentru ca viata noastra sa fie completa, avem nevoie pentru noul an care incepe odata cu primavara de toata energia pe care o putem acumula din alimentatie, din aer, din jurul nostru, din noi.
Important este ca, indiferent de anotimp, sa ne acceptam pe noi insine asa cum suntem, sa ne intelegem corpul care trece prin modificari zilnice si sa nu ne mai proiectam frustrarile si nemultumirile asupra greutatii corporale.

E PRIMAVARA, ANOTIMPUL RENASTERII REVINO SI TU LA VIATA!


Articole din editia din data de Martie 2013

 • Grapini: Degeaba facem promovare daca vine turistul si este nemultumit

  Psihologie
 • Ordonatorii de credite pot face angajamente doar dupa plata restantelor

  Psihologie
 • Guvernul va sista lucrarile la reactorul 5 al centralei de la Cernavoda

  Psihologie
 • Ponta: Vom renunta la programul "Cornul si Laptele" si directionam banii catre after-school

  Psihologie
 • Primii pasi in reorganizarea administrativa a Romaniei

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771