Investitii de 3 miliarde de euro in parcuri eoliene

Martie 2013, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana solicita inceperea unui dialog al autoritatilor cu industria energiei eoliene si gasirea unor raspunsuri comune, pornind de la principiul respectarii predictibilitatii legislative.

"Precizam ca, din 2010, de cand practic putem vorbi de primele proiecte eoliene implementate in Romania, au fost instalati in decurs de doi ani circa 2.000 de MW, iar toate instalatiile se prezinta la cel mai inalt nivel tehnologic", spune Ionel David, Presedinte al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
In ciuda acestei intense dezvoltari de proiecte, la nivelul anului 2012 cota de de 12% de energie regenerabila din consumul brut de energie electrica al Romaniei (prevazuta de lege) nu a fost indeplinita si s-a situat la doar 8% din consumul total.
"Ar fi dezirabila chiar o actiune concertata a statului roman catre principalii producatori de echipamente in sensul deschiderii de unitati de productie in Romania, insa aceasta initiativa ar avea succes, daca li s-ar oferi stabilitate si nu permanente schimbari legislative", recomanda David.
Argumente pentru o astfel de actiune concertata tin nu doar de numarul mare de proiecte eoliene din ultimii trei ani, ci si de beneficiile economice si sociale. Proiectele eoliene functionale din Romania au generat aproximativ 3.200 de locuri de munca, bugetul national beneficiaza de venituri importante, localitatile in care aceste campuri eoliene s-au instalat resimt pozitiv efectele prezentei acestei industrii in preajma lor. Totodata, se face economie de certificate de carbon.
De asemenea, in 2012 o treime din investitiile straine directe au avut ca sursa proiecte de energie eoliana. In total, cei 2.000 de MW pe care Romania ii obtine in prezent din vant sunt rezultatul unor investitii totale de peste 3 miliarde de euro, un nivel neegalat de nici o alta industrie a economiei romanesti.
Defalcand, trebuie precizat ca in Romania, fiecare MW instalat are in spate investitii de 1,57 milioane de euro din care circa 1 milion de euro este pretul turbinei, iar restul de 570.000 de euro se cheltuie pe studii tehnice, achizitia de terenuri, plata avizelor, transporturi, constructii de drumuri si retele electrice, statii de inalta tensiune.
"Romania nu se mai poate baza doar pe capacitatile de productie instalate in anii 60-70, trebuie sa investeasca in unitati noi eficiente si care respecta mediul inconjurator. Energia verde reprezinta sansa ca investitiile sa fie facute de mediul privat si de ele sa poata beneficia toti consumatorii", conchide David.
(Sursa: Capital)


Articole din editia din data de Martie 2013

 • Ilie Sarbu: Blejnar a verificat-o pe mama lui Ponta

  Fonduri Europene
 • Mamaia promovata la Targul de Turism al Romaniei

  Fonduri Europene
 • Week-end plin pentru elevii din Mereni

  Fonduri Europene
 • Primaria Mangalia demoleaza chioscurile ilegale de pe plaje

  Fonduri Europene
 • PNDR vine in satul tau

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771