Proiect de lege: Cadrele didactice cu functii de conducere, degrevate de norma didactica insa isi pastreaza salariul

Martie 2013, Petric Radu

Social

Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control, dar si cel desemnat de sindicate pentru activitati aprobate de Ministerul Educatiei, poate fi degrevat, total sau partial, de norma didactica, fiind insa pastrate drepturile salariale, potrivit unui proiect de modificare a Legii educatiei.

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a postat luni, pe site-ul institutiei, un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, referitor la activitatea didactica in cazul personalului de predare cu functii de conducere sau delegat de sindicate pentru diverse activitati aprobate de MEN.
"Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control poate fi degrevat, total sau partial, de post/norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant. De acelasi drepturi pot beneficia si persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale", se arata in proiect.
Acelasi proiect de act normativ defineste degrevarea ca fiind "scutirea efectuarii atributiei de predare, total/partial, din norma didactica, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de indrumare si de control, ca urmare a indeplinirii unor responsabilitati specifice functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si pentru persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant".
"Pe perioada degrevarii se pastreaza drepturile salariale", se mai precizeaza in documentul citat.
MEN a simtit nevoia sa reglementeze aceasta situatie intrucat, potrivit legislatiei in vigoare, cadrele didactice care ocupa functii de conducere in unitati de invatamant nu sunt scutite in totalitate de la indeplinirea normei didactice, fiind nevoite sa se ocupe atat de bunul mers al unitatii pe care o conduc, cat si de educarea copiilor.
"Stiind ca personalul didactic de conducere, indrumare si control al unitatilor de invatamant indeplineste concomitent atat responsabilitatile specifice functiilor de conducere, indrumare si control, cat si realizeaza atributiile de predare, ceea ce determina aparitia unor disfuctionalitati in indeplinirea atat a atributiilor didactice, cat si a celor administrative in mod concomitent, misiunea lor fiind vadit ingreunata, este necesar sa se asigure eficientizarea managementului unitatii de invatamant prin scutirea efectuarii atributiei de predare din norma didactica, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de indrumare si de control intrucat participarea la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant presupune prezenta efectiva a personalul didactic, de conducere, de indrumare si de control, la aceste activitati", se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit MEN, instituirea acestei solutii legislative asigura cresterea calitatii sistemului de invatamant, a asigurarii derularii in conditii normale a procesului de invatamant.

Sursa foto: www.media.realitatea.ro

Articole din editia din data de Martie 2013

 • Ponta, despre Schengen: Nu vrem sa ajungem in JAI la exercitarea dreptului de veto al Germaniei. Schimbam strategia privind obiectivele europene

  Social
 • Liga a IV a de Fotbal

  Social
 • Doamnelor si domnisoarelor, primiti primavara in sufletele dumneavoastra!

  Social
 • Noi reguli pentru centrele de colectare a fierului vechi din Mangalia

  Social
 • "Itinerarii si evenimente inedite in Dobrogea"

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771