Monumentul paleocrestin de la Niculitel va fi reabilitat cu bani europeni

Martie 2013, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Autoritatile judetului aproximeaza ca primele licitatii (cele pentru consultanta) vor fi demarate in luna iunie a acestui an. Investitia, finantata cu fonduri europene, va costa 11,3 milioane de lei, iar lucrarile vor fi gata in termen de 17 luni de la semnarea contractului.

In sedinta ordinara a Consiliului Judetean Tulcea din aceasta luna se vor discuta proiectul tehnic si indicatorii tehnico economici pentru proiectul "Reabilitare si modernizare Monument paleocrestin Niculitel judetul Tulcea".
"Acest proiect reprezinta o prioritate pentru atingerea obiectivelor avute in vedere prin strategia de dezvoltare a judetului Tulcea. In acest context, dezvoltarea turismului cultural religios reprezinta o prioritate durabila pentru judetul nostru", spune vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Vasile Strat.
Va fi modificata cladirea principala (prin extinderea spatiului de vizitare) si se va schimba accesul principal (mai aproape de parcare). De asemenea, vor fi realizate grupuri sanitare, iar zona va fi imprejmuita (cu piatra zonei sisturi de diferite marimi). In plus, va fi realizat un podet pietonal si unul rutier, iar la intrare vei putea vedea un panou publicitar, realizat din piatra masiva, cioplita in partea superioara. Acesta va fi iluminat arhitectural pe timp de noapte.

Despre acest monument

Unul dintre cele mai vechi complexe de cult crestin descoperite pana in prezent in Romania dateaza de la sfarsitul secolului IV - inceputul secolului V p. Chr, spun cei de la Directia Judeteana de Cultura.
Monumentul a fost descoperit intamplator in anul 1971, facand obiectul mai multor campanii de sapaturi arheologice sistematice derulate pe o perioada de aproximativ 25 ani. Este locul unde, in cripta bazilicii, au fost descoperite ramasitele a sase martiri, dintre care patru cunoscuti din actele martirice. Cei patru, Attalos, Kamasis, Phillipos, Zottikos, au fost canonizati si figureaza in calendarul crestin ortodox la data de 6 iunie.
Modalitati de acces
Mergi pe E87 de la Tulcea catre Isaccea, pana la intersectia marcata spre Niculitel (la aproximativ 28 de kilometri vest de Tulcea). In intravilanul localitatii Niculitel, vei gasi un indicator care te va conduce spre baslica.
Program de vizitare: 10.00-18.00.
(Sursa: Adevarul.ro)


Album foto

 • Articole din editia din data de Martie 2013

 • Ponta, despre Schengen: Nu vrem sa ajungem in JAI la exercitarea dreptului de veto al Germaniei. Schimbam strategia privind obiectivele europene

  Fonduri Europene
 • Liga a IV a de Fotbal

  Fonduri Europene
 • Doamnelor si domnisoarelor, primiti primavara in sufletele dumneavoastra!

  Fonduri Europene
 • Noi reguli pentru centrele de colectare a fierului vechi din Mangalia

  Fonduri Europene
 • "Itinerarii si evenimente inedite in Dobrogea"

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Au început lucrările de construire a pieței de pește din Pecineaga

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771