A invata sa spui si nu

Februarie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Sa nu iti fie frica niciodata sa spui adevarul, dar nu uita ca uneori este mai bine sa taci din iubire pentru aproapele tau si sa nu taci niciodata din neglijenta, din usurinta sau din lasitate."
Josemaria Escriva

Ne auzim deseori spunand DA cand de fapt ceea ce iti doresti este sa rostesti un NU ferm, dar si politicos in acelasi timp?
De ce ne este asa de greu sa spunem "nu" celorlalti si ne angajam sa facem anumite lucruri pentru altii, neglijandu-ne pe noi insine?
In ultimii ani este foarte prezenta lipsa hotararii si sinceritatii oamenilor de a spune "Nu!". Ne-am obisnuit sa nu mai refuzam, sperand la o lume perfecta, uneori noi intelegem ca incepem sa traim abia dupa ce invatam sa spunem cu hotarare "nu", ne dorim ca refuzul sa apara cat mai rar si abia atunci spunem "Da". Opozitia, contradictia, refuzul, dezacordul Toate acestea sunt cai de revendicare a propriei personalitati. Desi educatia si bunul-simt fac aceasta sarcina dificila, este bine sa invatam ca din cand in cand sa spunem "nu".
Deseori suntem pusi in situatia de a face lucruri pe care nu le doream si am fost incapabili sa le refuzam. Am gasit diverse motive pentru a nu ne simti obligati in vreun fel sa acceptam, incepand cu teama de a nu fi considerata rea vointa sau egoism.
In pofida aparentelor, aceasta atitudine simpla inseamna, in realitate, a da dovada de cea mai mare bunatate atat fata de altii, cat si fata de noi insine. PsihoŽlogii ne sfatuiesc sa depasim exigentele educatiei, sa nu abuzam de teaŽma de a spune "nu" cand simtim ca este cazul. Acumularea excesiva a lui "da" spus fara convingere, poate creea frustrari care ne fac rau atat noua, cat si relatiei cu ceilalti. Un "nu" din partea unei alte persoane la o cerinta a mea, nu este niciŽdeŽcum un afront personal: acel "nu" pe care mi-l adreseaza mie este de fapt un "da" pe care si-l adreseaza siesi, in spatele acestui refuz se afla nevoi care o impiedica sa raspunda afirmativ cerintei mele.
De multe ori se intampla sa vrem sa ajutam o persoana care trece printr-o perioada grea, dar sa nu stim ce sa spunem sau cum sa ii fim alaturi. Sau ni se poate intampla sa ne confruntam cu situatia de a nu sti cum sa cerem ajutorul celorlalti sau cum sa-l acceptam. Uneori alegem sa nu spunem nimic pentru a evita sa gresim, spunand ceva nepotrivit.
Cand manifestarea unor gesturi pe care le consideram generoase devine sufocanta, obositoare, este cazul sa ne intrebam care sunt motivatiile reale care ne determina sa nu le abandonam.
Aceasta lectie nu poate fi invatata decat pe cont propriu, pentru inceput trebuie sa te hotarasti sa o faci, dar dupa aceea mai trebuie sa si reusesti. Totul se reduce la cum te simti. Este foarte dificil sa dorim sa multumim pe toata lumea. Dorinta aceasta este capcana in care ne consumam cea mai mare cantitate de energie. E nevoie pe undeva si de curaj, dar si de o apreciere si gestionare corecta a situatiei pentru a stii exact cand e cazul sa insisti si cand nu. Ai dreptul:
- sa fii fericit, sa te schimbi si sa evoluezi;
- sa-i intrerupi pe ceilalti pentru a cere informatii sau ajutor;

- sa negociezi, sa te razgandesti sau sa faci greseli;

- sa-ti alegi prietenii, sa te superi pe o persoana draga;
- sa nu dai explicatii in legatura cu viata ta, sa nu te justifici;
- sa refuzi, sa spui "NU";
- sa-ti spui punctul de vedere, sa le comunici celorlalti cum ai dori sa se comporte cu tine;
- sa alegi pentru tine; sa ignori anumite sfaturi;
- sa fii tratat cu respect de ceilalti indiferent de pozitia sociala a acestora;
- sa simti si sa-ti exprimi durerea;
- sa nu te ingrijorezi intotdeauna de situatia altora;
- sa refuzi sa preiei responsabilitatile altora.
Ar trebui sa spui "nu" mai des daca te afli in urmatoarele situatii:
- ajungi sa ai resentimente fata de persoanele care iti cer anumite favoruri si iti doresti sa nu fi acceptat;
- iti neglijezi propriile nevoi;
- esti stresat pentru ca nu mai ai timp sa faci nimic;
- simti ca devii din ce in ce mai ocupat, chiar daca iti propui mereu sa te mai eliberezi de sarcini.
Lumea nu se va sfarsi daca incepi sa spui "nu" mai des, poate chiar oamenii te vor placea in continuare si chiar vor incepe sa te respecte mai mult.
Atunci cand oferim, trebuie sa simtim ca ne face placere acest lucru. Altfel ne simtim frustrati si in final ajungem sa uram tocmai persoana careia i-am spus DA, dar de fapt nu doream asta din toata fiinta.
Concentreaza-te asupra aspectelor cu adevarat importante: familie, sanatate, cariera. Atunci cand ai stabilit anumite obiective in viata, este mai usor sa spui "nu" si sa te simti indreptatit.
Intotdeauna noi avem de ales, iar optiunea cea mai buna si in acelasi timp cea mai simpla este sa-ti asculti cu atentie glasul inimii si sa actionezi cu bun simt si intelepciune.
"Depinde numai de tine ceea ce faci sau ceea ce vei face. Ceea ce este esential este ca nu trebuie niciodata sa uiti ca intotdeauna a depins si va depinde numai de tine fiindca atunci cand cu adevarat ceri, Dumnezeu intotdeauna iti da, insa atunci cand nu faci asta, El nu te obliga sa iei decat NUMAI CEEA CE MERITI!"
E cazul, deci, sa invatam sa spunem si "Nu"!


Articole din editia din data de Februarie 2013

 • Investigatii europene pentru inimile constantenilor

  Psihologie
 • Lucrari demarate la Satul Pescaresc din Tuzla

  Psihologie
 • 2013, un an al dezvoltarii pentru comuna Tuzla

  Psihologie
 • Investitii pentru o viata mai buna a locuitorilor, la Amzacea

  Psihologie
 • Reabilitarea Scolii cu clasele I-VIII din Dumbraveni, pe ultima suta de metri

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771