Increderea in sine si stima de sine

Februarie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

De cate ori am renuntat, am dat inapoi cand ar fi trebuit sa mergem inainte? De cate ori nu ne privam singuri de ceva anume pentru ca nu am avut suficient curaj?
De unde stim ca o persoana are incredere in sine si o buna stima de sine?
Ce este acesta incredere de sine?
Increderea de sine inseamna aprecierea si valorizarea propriei persoane. Mai exact, a avea o atitudine pozitiva, sa apreciem tot ceea ce facem bun, sa fim siguri de calitatile noastre, sa ne controlam viata si sa facem tot ceea ce dorim.
Daca ti-ai pus asemenea intrebari si te regasesti, este momentul sa hotarasti ca pe viitor sa te transformi, sa resimti mai multa incredere in tine, pentru a trai astfel toate ocaziile minunate pe care le intalnesti si care te pot imbogati interior.
Increderea in sine depinde mai mult de capacitatea noastra de a face anumite lucruri, in timp ce stima de sine reprezinta rezultatul unei autoevaluari si are un rol foarte important in stabilirea identitatii noastre. O stima de sine pozitiva se bazeaza pe perceptia pozitiva despre propriile noastre comportamente. De aceea este important sa ne respectam nevoile si limitele pentru ca actiunile noastre sa ne puna in valoare.
Increderea in sine nu este innascuta si nu depinde doar de educatia pe care am primit-o in copilarie cand parintii nostri ne-au invatat si ne-au stimulat sa ne asumam responsabilitati pentru a deveni autonomi in viata, increderea se bazeaza pe constientizarea propriilor cunostinte si competente.
Increderea in sine nu vine din exterior, nici de la parinti, nici de la prieteni, modele, sefi sau de la iubiti si iuŽbite, nici de la psiholog si nici de la un grup de sustinere.
Cel care traŽieste constient de sine insusi isi da repede seama ca senzatia de incredere venita din exterior este efemera si prea putin satisfacatoare.
Increderea in sine vine dintr-un act prezent in realitatea vietii in a recunoaste cine suntem si cine nu suntem.
Educatia ramane un factor esential, stima si respectul pe care il au parintii unul fata de celalalt sunt cel mai bun model pentru increderea in sine ulterioara a copilului.
Acesti parinti au puncte comune, ei isi cresc copiii cu dragoste, respect, le traseaza reguli potrivite si le comunica bine asteptarile lor. Nu le transmit acestora semnale contradictorii, nu-i ridiculizeaza, nu folosesc umilirea si abuzul fizic pentru a-i controla si dau dovada de incredere, competenta, bunavointa si bunatate.
Studiile psihologice demonstreaza doar ca anumiti copii, crescuti in circumstantele mentionate, vor creste si vor deŽveni poate adultii care sa nu se simta chiar foarte bine in propria piele. Insa exista si situatia contrara: copii crescuti in medii instabile, chiar daca nu au avut parte de cea mai buna educatie, pot deveni oameni mari, cu un sentiment foarte clar al propriei valori. Depinde, asadar, de ceea ce facem noi din noi insine.
Increderea in sine este cea care te ajuta atunci cand viata te dezamageste intr-un fel sau altul. Respingerile, dezamagirile si esecurile fac parte din viata noastra si trebuie sa gasim o cale pentru a le invinge.
Acest sambure al lipsei de incredere in sine este destul de des prezent in viata noastra, iar daca il ignoram el se dezvolta, devine din ce in ce mai puternic, ajungand sa ne ingradeasca propriul potential si propria imagine despre cine suntem si ceea ce putem face.
Fiecare persoana, la un moment dat, experimenteaza lipsa de incredere in sine.
Cand nu suntem fericiti nu inseamna ca am ales in mod precis nefericirea, ci
ca am ales sa facem lucruri care ne provoaca acel sentiment.
Aceasta stare subiectiva de bine fericirea, depinde de gandurile si sentimentele in legatura cu propria existenta si de intrepretarea pe care o dam evenimentelor din jurul nostru, nu de lucrurile care ni se intampla. Fiecare dintre noi are puterea de a modifica nivelul de fericire personal. Astfel se explica faptul ca persoanele care au o gandire pozitiva se bucura de mai mult succes, o mai buna sanatate psihica si sentimentul de implinire.
Stima de sine reprezinta modul in care ne evaluam pe noi insine in raport cu propriile asteptari si cu ceilalti si este direct proportionala cu constientizarea valorii noastre. Fiecare fiinta umana este unica si are o valoare care merita sa fie respectata, iar aceasta valoare este data de suma comportamentelor, actiunilor si potentialitatilor sale.
Daca te porti ca si cum ti-ar placea persoana ta, te uiti in ochii oamenilor, ai o atitudine corecta si te comporti ca un invingator, in cele din urma vei incepe sa crezi si tu in valoarea ta si vor crede si toti ceilalti. Trebuie sa exersezi mental faptul... de fi mandru de tine, pana cand aceasta devine o realitate.
Ce se intampla in final nu este decat o simpla alegere!

"Dintre toate parerile, cea pe care o aveti voi despre voi insiva e cea mai importanŽta. Exista o legatura intre pasivitate si actiune, intre reusita si esec."
Nathaniel Branden.Articole din editia din data de Februarie 2013

 • Radu Mazare a anuntat ca vrea sa reabiliteze Cazinoul din Constanta cu fonduri europene

  Psihologie
 • Vacanta prelungita de 1 Mai si Paste: Bugetarii ar mai putea primi 2 zile libere in 2013. Mazare: "Toata lumea care este implicata in turism asteapta aceasta decizie"

  Psihologie
 • Investitie finalizata in comuna Vulturu

  Psihologie
 • Lucrarile la Caminul de batrani din Stupina, pe ultima suta de metri

  Psihologie
 • Consiliul Judetean Constanta, un sprijin real pentru comuna Vulturu

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771