Iesenii vor solarii ca la Constanta

Februarie 2013, Adrian Nicarel

Actualitate

Programele Consiliului Judetean Constanta (CJC), unice la nivel national - "Consumam produse romanesti", refacerea livezilor dobrogene si infiintarea perdelelor de protectie a culturilor si a drumurilor judetene - sunt dorite de agricultorii din mai multe judete ale tarii.

Ignorati de autoritatile centrale in perioada 2008-2012, reprezentantii CJC au luat, an de an, din bugetul propriu sursele financiare necesare pentru sustinerea acestor programe. Daca la partea de impaduriri, costurile au fost reduse semnificativ dupa infiintarea pepinierelor de salcami, la solarii si livezi, sumele au continuat sa fie ridicate. Numai ca resursele financiare limitate nu au permis CJC sa dezvolte astfel de proiecte la adevarata lor capacitate. Reusita programelor a ajuns si la agricultorii din alte judete, care au inceput sa se intereseze si chiar sa solicite sprijinul CJC. "Pana acum, cei de la Bucuresti nu au inteles efectele pozitive ale acestor programe. Preluarea lor la nivel national ar fi insemnat gasirea unor resurse financiare mult mai bune ca ale CJC, care ar fi putut extinde atat programul de solarii, cat si cel de impaduriri", a declarat vicepresedintele CJC, Cristian Darie.
Saptamana trecuta, la CJC au venit pentru documentare reprezentantii Camerei Agricole Judetene Iasi. "Anul trecut, la initiativa presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, am avut o serie de intalniri cu reprezentantii Asociatiilor Agricole din judetul Iasi, in care agricultorii ne-au cerut sa implementam si la Iasi programele de la Constanta. Agricultorii au vorbit doar de programele "Consumam produse romanesti" si refacerea perdelelor forestiere. In aceste conditii, am considerat necesara o deplasare la Constanta, pentru a ne informa despre aceste programe", a declarat directorul executiv al Camerei Agricole Judetene Iasi, Monica Pandelea.
Ea a precizat ca se astepta ca implementarea proiectelor sa fie mult mai dificila. "Din auzite, am crezut ca va fi greu. Dar acum descopar ca atat programul de solarii, cat si cel de refacere a perdelelor forestiere sunt foarte simplu de implementat. Si, daca ne gandim ca in programul de solarii componenta sociala este importanta, prin donarea catre institutiile sociale a unei cote din productie, putem spune ca este foarte benefic", a explicat Monica Pandelea. Vizita la Constanta s-a dovedit a fi extrem de utila, avand in vedere ca iesenii au aflat si de programul de refacere a livezilor. "Eu venisem sa ma documentez despre solarii si impaduriri. Aici am aflat si despre programul de refacere a livezilor, care, de asemenea, este foarte binevenit. Sunt programe utile pentru fiecare judet din Romania", a spus Pandelea.
Vicepresedintele CJC, Cristian Darie, a spus ca programul de refacere a livezilor poate fi sustinut foarte usor de la nivel ministerial. "Lansam de la Constanta, catre ministerele de la Bucuresti, provocarea de refacere a livezilor printr-un program national. In primul rand, solicitam un sprijin pentru cercetarea pomicola, adica un imbold financiar in aceasta zona. De asemenea, pepinierele sa ofere tuturor preturi modice pentru pomii fructiferi, care, bineinteles, sa fie vanduti catre cei care vor cu adevarat sa infiinteze livezi. In aceste conditii, eu spun ca, in cativa ani, nu vom mai avea fructe din import", a spus Darie.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Februarie 2013

 • Radu Mazare a anuntat ca vrea sa reabiliteze Cazinoul din Constanta cu fonduri europene

  Actualitate
 • Vacanta prelungita de 1 Mai si Paste: Bugetarii ar mai putea primi 2 zile libere in 2013. Mazare: "Toata lumea care este implicata in turism asteapta aceasta decizie"

  Actualitate
 • Investitie finalizata in comuna Vulturu

  Actualitate
 • Lucrarile la Caminul de batrani din Stupina, pe ultima suta de metri

  Actualitate
 • Consiliul Judetean Constanta, un sprijin real pentru comuna Vulturu

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771