Oficialitatile romane au pareri impartite fata de finalitatea negocierilor pentru bugetul european 2014-2020

Februarie 2013, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Liderii europeni au gasit compromisul necesar care sa-i multumeasca pe toti 27, pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene. Va fi un buget de austeritate. Romania este pe plus, spune presedintele Traian Basescu. Fata de luna noiembrie, astazi Romania nu a reusit sa obtina un euro in plus si niciun avantaj, este de parere premierul Victor Ponta.

Bugetul convenit este de 960 de miliarde de euro - plati angajate, din care 908,4 cheltuieli efective.
Au avut castig de cauza tarile nordice, in frunte cu Marea Britanie, care au negociat taieri la sange din propunerile anterioare pentru ca - spun ele - in vremuri de criza, austeritatea trebuie sa fie cuvantul de ordine si la nivelul Uniunii, nu doar in tarile membre.
Batalia insa nu s-a incheiat; urmeaza o etapa decisiva, si anume, votul din Parlamentul European. Care deja afirma ca un buget de 960 de miliarde de euro este insuficient si inseamna compromisuri in politici cheie.
Tragand linie, Romania iese pe plus, chiar daca in unele cazuri sumele primite par a fi sub asteptari. La ajutoare regionale, alocarea este cu 2 miliarde mai mare decat in actualul buget; asta dupa ore intregi de discutii aprinse, pentru ca la pranz suma neoficiala vehiculata aici era egala cu fondurile de acum.
Si la capitolul agricultura este o crestere de 3,7 miliarde euro pentru noi.
Un alt punct foarte important care priveste doar Romania si Slovacia este acela ca se va cauta o solutie pentru a nu pierde banii nefolositi in actualul exercitiu financiar.
Liderii europeni au cerut Comisiei sa gaseasca un mijloc practic pentru a evita asa-numita dezangajare a banilor europeni nefolositi, adica intoarcerea banilor la bugetele nationale.
Practic, fata de luna noiembrie, astazi Romania nu a reusit sa obtina un euro in plus si niciun avantaj, a declarat, dezamagit, premierul Victor Ponta pentru agentia Mediafax.
Aceasta alocare este prezentata sa para mai buna, insa, in realitate, rezultatul este foarte rau fata de propunerea de 48 miliarde euro facuta initial de Comisia Europeana si de presedintele Barroso, a subliniat seful Executivului.
Romania a obtinut 39 miliarde euro, deci am pierdut 9 miliarde euro fata de propunerea initiala, calculeaza Victor Ponta. Mai mult, niciuna dintre cererile noastre speciale referitoare la valoarea prefinantarilor, la cofinantarea pentru dezvoltarea rurala, nu a primit raspuns pozitiv.
"Cred ca este o alocare nedreapta pentru Romania, nu are rost sa ne pacalim singuri", a spus Victor Ponta.
"Romania a obtinut cea mai mare crestere procentuala a bugetului, fiind una dintre putinele tari care au crestere bugetara. Cresterea bugetului 2014 - 2020 fata de 2007 - 2013 este de 18%", a spus presedintele.
Este un plus la fondurile de coeziune, de 2 miliarde de euro, fata de actualul buget avem alocate 22 de miliarde de euro pentru ajutoare regionale, iar suma a fost obtinuta greu, dupa negocieri dure, pentru ca asa cum stim, la pranz, se vorbea doar de 19 miliarde de euro, cam cat primim si in actualul buget.
Sunt bani mai multi si pentru anumite tronsoane din agricultura. Concret, pe politica agricola comuna este o crestere de 4 miliarde de euro fata de actualul exercitiu financiar, si un punct foarte important, explicat de presedintele Traian Basescu, intr-unul din articolele bugetului, pentru Romania si Slovacia, deci numai pentru doua tari, Consiliul European invita Comisia sa exploreze solutii practice pentru a evita dezangajarea, pierderea sumelor folosite pentru 2007 - 2013, deci este o sansa sa nu pierdem acesti bani din actualul buget. Deci liderii europeni au cerut Comisiei sa gaseasca o solutie practica chiar si cu schimbarea regulamentelor.
Batalia nu s-a incheiat, urmeaza o etapa hotaratoare, si anume votul din Parlamentul European. Cu suma de 960 de miliarde de euro, plati angajate, euroalesii nu sunt multumiti, o considera insuficienta, ei cred ca nu se poate functiona cu o asemenea suma. Ramane de vazut daca, intr-adevar, vor respinge bugetul, pentru ca o pot face, conform Trataului de la Lisabona, este pentru prima oara cand Parlamentul European are putere de codecizie, ori europarlamentarii vor tine cont de faptul ca un vot negativ ar complica si mai mult lucrurile, inclusiv in plan politic.
(Sursa: TVRnews.ro)


Articole din editia din data de Februarie 2013

 • Orasul Baneasa, intr-o continua transformare

  Fonduri Europene
 • Reabilitarea DC 48 din comuna Oltina

  Fonduri Europene
 • Prima sedinta de Consiliu Local pe anul 2013, la Aliman

  Fonduri Europene
 • Previziuni astrale pentru perioada 12 februarie 18 februarie

  Fonduri Europene
 • Consiliul Judetean Constanta, un mare sprijin pentru autoritatea locala din Deleni

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771