Seceta a afectat toate culturile din Garliciu si Saraiu

Iunie 2007, Bogdan Chirita

Administratie locala

in judetul Constanta, suprafata afectata de seceta este de aproximativ 40.000 de hectare. Potrivit legii, Ministerul Agriculturii accepta sa declare o zona calamitata, cu despagubire totala a producatorului agricol, doar in cazul unei afectari de 100% a recoltei si pe o suprafata de 100.000 ha.
Potrivit Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala, exista deja producatori agricoli care solicita declararea unor suprafete ca zone calamitate. Prefectura Constanta a cerut monitorizarea suprafetelor afectate de seceta si luarea masurilor necesare, pentru diminuarea efectelor.
Paguba de proportii la Garliciu
Una dintre cele mai afectate localitati din judetul Constanta din punct de vedere al lipsei apei si a secetei prelungite este si Garliciu. in aceasta comuna dintr-un total de 4920 de hectare ce sunt pe raza comunei s-au lucrat circa 4840 de hectare, 80 ramanand nelucrate. Cele lucrate au fost cultivate cu grau, orez, orzoaica, floarea soarelui, mazare si porumb care trebuie insamantat a doua oara. Din cauza lipsei sistemului de irigatii, care nu mai functioneaza, si din cauza secetei prelungite aproximativ 70% din suprafetele cultivate in aceasta primavara sunt compromise. Din pacate marea majoritate a celor care sunt proprietari pe terenurile cultivate nu sunt asigurati motiv pentru care nici macar nu vor putea fi despagubiti si acest lucru va atrage dupa sine pierderea unor sume importante de bani investiti. Nici macar administratia locala nu poate ajuta acesti oameni din cauza lipsei de fonduri totul ramand acum in voia lui Dumnezeu .
La Saraiu se spera ca macar culturile de porumb si floarea soarelui sa mai fie salvate
in aceeasi situatie dramatica se afla si comuna Saraiu care anul acesta a reusit un record. Dintr-un total de 9700 de hectare de care dispune comuna, anul acesta in primivara, pentru prima data s-au cultivat aproximativ 9000 de hectare. Anul trecut din cele 97000 de hectare s-au cultivat numai 5700, 4000 ramanand necultivate. Anul acesta s-a realizat un recordb absolut. Aproximativ 2700 de hectare au fost cultivat cu grau care este compromis in totalitate. in aceeasi situatie se afla si culturile de rapita, ovaz, orz, care reprezinta aproximativ 50% din suprafetele cultivate. Daca va continua seceta vor fi compromise si culturile de floarea-soarelui si porumb. Una dintre zone este expusa an de an secetei si stiindu-se acest lucru nu s-au luat nici un fel de masuri, pentru ca Agricultura este condusa de popi, ginecologi sau alte persoane cu diferite meserii”, a declarat primarul comunei Saraiu Vasile Bajan. in acest moment ovazul a crescut 25-30 de centimentri ceea ce inseamna jumatate din cat ar fi trebuit. Daca se face o analiza se va constata ca pamantul este uscat circa 409 de centimetri adancime, iar Directia Agricola da vina pe greselile tehnologice si nu vrea sa recunoasca calamitatea. Primarul Vasile Bajan sustine ca o solutie pentru aceasta problema ar fi creearea unui lac de acumulare pe locul ce poate fi inundat de paraul Topolog. insa si aici ar exista o problema deoarece lacul ar insemna sa fie ridicat pe parcelele oamenilor care ar trebui cumparate, iar costul este prea mare. Pana cand Directia Agricola va gasi o solutie singurul vinovat ramane tehnologia.

Album foto

 • Articole din editia din data de Iunie 2007

 • Seceta a afectat toate culturile din Garliciu si Saraiu

  Administratie locala
 • Pensiile private, mai mici decat contributia

  Administratie locala
 • Baza sportiva la VULTURU

  Administratie locala
 • 1 iunie sarbatorit cu fast la Horia

  Administratie locala
 • Sedinta de consiliu la Rasova

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Pregătiri pentru începerea anului școlar în Fântânele. Tablete pentru toți copiii

  Administratie locala
 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771