Festivalul International de Folclor "Dobroge, mandra gradina" editia a VIII-a 2012

Iulie 2012, Marian Carson

Cultura

Amplul festival, ajuns, anul acesta, la cea de-a VIII-a editie, s-a desfasurat in perioada 3-9 iulie pe sapte scene din: Mamaia, Mangalia, Costinesti, Eforie, Albesti, Pantelimon si Vulturu, reunind 1300 de participanti din tara si din Bulgaria, Turcia, Grecia si Ungaria.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturala a Coregrafilor, Scenografilor si Artistilor Liber Profesionisti din Constanta, prin Agentia de Impresariat Artistic "Future Projects", in colaborare cu primariile localitatilor-gazda si Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunarii.
Startul evenimentului a fost dat in data de 4 iulie pe scena amplasata in centrul comunei Albesti, unde in intervalul orar 18.30-22.30, a avut loc "Parada portului popular" si un spectacol de folclor, la care au participat urmatoarele ansambluri folclorice: "Mugurelul" din Campia Turzii Cluj, "Transilvania" din Ludus - Mures, "Museteanca" din Insuratei-Braila, "Apateanca" din Apateu - Arad, "Martisorul" din Cuci - Mures, "Iuventa" din Cahul - Republica Moldova si "Ca la Dobrogea" din Constanta. De asemenea, pe parcursul celor cinci zile de festival, au mai performat ansambluri precum: "Ciucurelul" din Bacau, "Ceata Fagarasului" din Fagaras - Brasov, "Dor de cantec" din Voluntari - Ilfov, "Balkan" din Razvitie Dryanovo - Bulgaria, "Fiii Dobrogei" din Constanta, "Ozana" din Targu Neamt, "Romancuta" din Cumpana, "Kardelenii" - Comunitatea Turca din Cumpana, "Plai de Dor" din Albesti, "Glasurile Dunarii" din Tulcea, "Mandolinata" din Constanta, "Bobocica" din Bailesti - Olt, "Kansu" Comunitatea Turca din Techirghiol, "Datina din Turda" Cluj etc.

Solisti consacrati pe scena Festivalul International de Folclor "Dobroge, mandra gradina"

Printre numele celor ce i-au incantat pe participantii la acest deosebit eveniment amintim pe: Ion Ionita din Muntenia, Maila Dursina din Oltenia, Polina Gheorghe din Teleorman, Stela Botez din Republica Moldova, Augustina Dogot din Moldova, Marcel Parau din Ardeal, Jeni Barbu din Oltenia, Ion Chirila din Bucovina, Angela Saftoiu din Teleorman, Nichifor Georgeta, Elena Ionescu Cojocaru si Didi Odagiu din Dobrogea, Ana Maria Botezatu din Vrancea, Adrian Marsu Moldova, Tina Militaru din Muntenia, Florin Racoci - Etno, Maria Macovei din Moldova, Florica Jinga din Prahova si Popescu Marian Dorel din Muntenia.
Evenimente similare s-au desfasurat pana duminica, simultan, in Mangalia - statiunile Neptun - Olimp, Jupiter si Venus, Eforie Sud si Eforie Nord, Tabara Navodari si comunele Pantelimon si Vulturu.
Duminica, incepand cu ora 21.30, in Portul Turistic Mangalia, juriul prezidat de compozitorul si dirijorul Constantin Arvinte a acordat trofeele si traditionalele premii I, II si III ale festivalului. Unul din cele sase trofee care s-au acordat la editia a VIII-a a amplului eveniment, care a debutat in ziua de marti, la Mangalia, a fost acordat celei mai frumoase participante la festival, care a si fost desemnata "Miss Dobroge, mandra gradina". Celelalte cinci trofee au fost acordate pentru fiecare sectiune de concurs.Articole din editia din data de Iulie 2012

 • Graham Watson deplange "ipocrizia" liderilor PPE cu privire la situatia politica din Romania

  Cultura
 • Excluderea Curtii Constitutionale de la controlul asupra hotararilor Parlamentului, neconstitutionala

  Cultura
 • Suspendarea presedintelui Basescu e constitutionala. Antonescu este presedinte interimar

  Cultura
 • Campeanu: Indemnizatia pentru mame, singura care nu a fost reintregita, dar o vom rezolva

  Cultura
 • Doar 43% dintre absolventii de liceu au luat bacalaureatul

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Tradiția Festivalului de Lupte și Reconstituiri Istorice - DAPYX a continuat și în acest an cu mare succes - ”La Medgidia, eroii nu mor niciodată!”

  Cultura
 • Vernisajul Taberei de Pictură „Lucian Grigorescu”, veselie și culoare transpusă pe pânză

  Cultura
 • Cea de-a IX-a ediție a Festivalului „Tinere Speranțe” s-a încheiat cu succes la Medgidia

  Cultura
 • „Cartea de aur a eroilor din localitățile Siliștea și Țepeș Vodă”, lansată de Ziua Eroilor

  Cultura
 • Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediție

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771