Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita in judetul Constanta

Decembrie 2012, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Medgidienii s-au prins in hora unirii

Ziua Nationala a Romaniei a fost serbata la Medgidia printr-o serie de manifestari organizate de Primaria Municipiului Medgidia.
De la ora 09.00, la Monumentul Eroului Roman a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori in memoria tuturor ostasilor romani care au pierit pentru ca astazi, romanii sa poata trai in libertate. Au depus coroane de flori deputatul Mihai Lupu, ministrul Culturii Puiu Hasotti, Primaria Municipiului Medgidia, Consiliul Local, Garnizoana Medgidia, Politia Municipala, Politia Locala, Jandarmeria Medgidia, Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere Roland Parlageanu, Asociatia Revolutionarilor Decembrie 89 Medgidia, Asociatia Revolutionarilor Tomis 22 Constanta Filiala Medgidia, Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere Tomis Constanta, subfiliala Medgidia, Asociatia Veteranilor de Razboi, PSD, PNL, PC, ARD.
Dupa depunerea de coroane, activitatile au continuat pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor "Lucian Grigorescu" unde, incepand cu ora 11.00 s-a intonat imnul de stat si autoritatile prezente au rostit alocutiuni. Primarul Marian Iordache a vorbit despre traditia Zilei de 1 Decembrie, si despre importanta unitatii poporului roman. "Dupa 94 de ani de la marea unire infaptuita la Alba Iulia, simtim din ce in ce mai mult ca trebuie sa fim un popor unit, mai ales in aceste vremuri de grele incercari pentru tara. Sa ne aratam altruismul fata de romanii care au nevoie de noi, si sa ne aducem aminte de cei care, in urma cu ani de zile si-au aratat omenia si curajul pe campul de lupta. Sa nu uitam asadar, ca toti suntem romani si, inainte de a primi ajutor si sprijin de la altii sa acordam noi ajutor semenilor. La multi ani tuturor romanilor, sa fiti mereu voiosi, veseli si uniti ca in aceasta zi", a spus Marian Iordache. De asemenea, Puiu Hasotti si Mihai Lupu au vorbit despre nationalitate si au transmis urari de bine.
Ziua de 1 Decembrie a continuat cu un spectacol artistic sustinut de Ansamblul Brauletul din Constanta si Fanfara din Iasi, incheindu-se cu hora unirii, la care au fost invitati toti cetatenii prezenti in centrul orasului. La final, acestia nu au plecat spre casa pana nu au servit o portie de mancare traditionala fasole cu carnati.

Liceenii din Mangalia s-au intalnit la muzeul Callatis

Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia si Primaria Municipiului Mangalia, in colaborare cu: Liceul Tehnologic "Ion Banescu", Liceul Teoretic "Callatis" si Colegiul Economic, au organizat joi, 29 noiembrie 2012, incepand cu ora 12.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: "1 Decembrie Ziua Nationala a Romaniei". Au fost prezenti: primarul Mangaliei, Cristian Radu, consilieri locali, profesori, elevi si oameni de cultura din municipiul Mangalia.
In deschidere, directorul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia, cercetator stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc, dupa ce a facut o scurta istorie a unirii romanilor, a precizat: "In perioada 1866 1947, Ziua Nationala a Romaniei se sarbatorea la 10 mai, zi in care, in anul 1866, printul Carol depunea juramantul in fata Adunarii Reprezentative a Principatelor Romane. Intre anii 1948 1989 s-a sarbatorit la 23 august. Ziua a fost legata de 23 august 1944, cand Romania a intors armele impotriva Germaniei hitleriste. Incepand cu anul 1990, Ziua Nationala a Romaniei a devenit 1 Decembrie. In aceasta zi, in anul 1918, Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia a adoptat Rezolutia de unire cu Romania. Asadar, scopul organizarii acestui simpozion a fost de a evidentia importanta zilei de 1 Decembrie 1918, care a ramas, in istorie, ca fiind ziua desavarsirii unitatii nationale a romanilor".
Invitat sa adreseze cateva cuvinte, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat: "Ma bucur ca astfel de evenimente au loc la Muzeul Callatis, de care ma leaga vechi amintiri, din vremea cand eram elev si desfasuram aici diverse activitati, si ca valorile nationale sunt promovate, astazi, la alt nivel, de tinerii nostri din Mangalia. Si daca Marea Unire s-a facut in timpul regelui Ferdinand, noi, locuitorii Mangaliei, ne mandrim cu Padurea Comorova, care a fost plantata, in anul 1890, cu sustinerea regelui Carol I".
In continuare, elevii Liceului Tehnologic "Ion Banescu", coordonati de prof. Livia Pop, elevii Liceului Teoretic "Callatis", indrumati de prof. Sanda Padureanu si elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonati de prof. documentarist Ibolya Negoita, au prezentat mai multe materiale, in care au amintit despre evenimentele istorice ce au dus la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Unirea de la 1 Decembrie 1918 a fost marcata la Silistea

Activitatea, dedicata Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, s-a desfasurat in data de 29 noiembrie la Caminul Cultural din localitatea Silistea, fiind organizata in parteneriat cu Scoala Gimnaziala nr.1 si administratia locala din comuna.
Cei 200 de scolari si prescolari din Silistea si Tepes Voda au fost implicati in diferite programe pe perioada desfasurarii serbarii, unul dintre ele fiind denumit "Slava tie, Romanie!" (program artistic dedicat Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918), unde au fost implicati toti elevii claselor V-VIII. O alta activitate desfasurata a fost "Hai sa dam mana cu mana!"( expozitie tematica cu lucrari confectionate de elevi). Astfel ca, elevii claselor primare au realizat cocarde, diferite desene, stegulete toate aducand referire Marii Uniri si care au fost expuse, cu ajutorul cadrelor didactice, intr-o expozitie ce a fost foarte admirata si apreciata de cei ce au vizitat-o cu mare interes.
Programul a continuat cu activitatea "Unirea natiunea a facut-o!", (produse culinare traditionale romanesti). Astfel ca, in cadrul acestei activitati o grupa de copii, ajutati de parinti, au gatit fasole cu ciolan dar si fasole de post. In cadrul ultimei activitati "Noi suntem romani", copilasii au interpretat cantece si poezii patriotice.
"Ziua de 1 Decembrie este ziua in care s-a facut dreptate. Este ziua in care au cantat toti romanii intr-un glas Ziua Unirii. Asa cum spunea marele nostru poet Lucian Blaga "Vesnicia s-a nascut la sat", satul romanesc fiind acela ce poarta peste ani traditia portului, cantecului si dansului popular. Cat timp le cunoastem si le transmitem din generatie in generatie vom ramane vesnic romani. Cantecul popular ne reprezinta asa cum am fost si suntem frati uniti pe glia aceasta astfel ca, am adus pe scena o parte din sufletul neamului romanesc de pe intreg cuprinsul tarii si anume cantecul si portul popular", a declarat directorul scolii, doamna Crivoi Georgeta.
Iata ca, se implinesc 94 de ani de cand ziua de 1 Decembrie este cinstita de intreaga natiune romana. Atunci, prin hotararea intregului popor roman, se implinea un vis secular, pentru indeplinirea caruia au luptat si si-au dat obolul de suferinta si sange multe generatii: unitatea national statala a romanilor, hotarata, pentru totdeauna, de Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, in sfanta zi de 1 Decembrie 1918. Ne recomandau pentru aceasta unitate originea, istoria, limba, datinile, obiceiurile, idealurile si aspiratiile romanilor de pretutindeni.
Prin Marea Unire din 1918 s-a realizat cadrul national propice pentru dezvoltarea societatii intr-un ritm mai rapid, prin inmanuncherea, in acelasi stat, a tuturor energiilor si capacitatilor creatoare ale poporului roman.
Marea Unire din 1918 a fost si ramine pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizate intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit.
La aceasta activitate au participat deputatul Mihai Lupu, reprezentanti ai Cultului Eroilor, reprezentantul Crucea Rosie Tamara Nichita, primarul comunei Tortoman Lucian Chitic, preotul paroh din Tortoman Liviu Musat, directorul scolii Tortoman Elena Gradinaru, directorul scolii din Saligny Fanica Oprea, preotul de la biserica din Silistea Lucian Dragomir, edilul sef al comunei Silistea Mihai Soare si viceprimarul Eugen Ghetu, consilieri locali, cadre didactice si parinti.

Locuitorii din Topraisar au sarbatorit romaneste de Ziua Romaniei

Pe data de 1 decembrie 2012, intr-un cadru festiv, la Caminul Cultural din comuna Topraisar, s-a desfasurat activitatea "Sarbatoreste romaneste de Ziua Nationala a Romaniei!". Elevii Liceului Tehnologic Topraisar: Constantinescu Ana-Maria, Ionita Ioana, Pirlea Daniela, Boboc Adina, Balasa Ana, Udrea Roxana, Rusu Gabriela, Romanet Maria, Banica Mihai si Simionescu Mircea, coordonati de profesoarele Stanciu Ionela, Zamfiroiu Aneta si Atitoaei Cecilia au sustinut un program deosebit, care a inclus referate, poezii si cantece patriotice tematice. La aceasta activitate au participat si veteranii din comuna, alaturi de reprezentanti ai autoritatii locale. Primarul comunei Topraisar, Gheorghe Stelian, a oferit diplome atat veteranilor, cat si celor care s-au implicat in buna desfasurare a acestui eveniment.

400 de familii din Cumpana au primit drapelul tricolor al Romaniei

Sub egida implinirii a 94 de ani de la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Consiliul Local al comunei a organizat in data de 1 decembrie 2012, o serie de manifestari prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei.
Asa cum e traditia in fiecare an, ceremonialul a inceput la ora 11.00 cu intonarea imnului de stat. A urmat apoi slujba religioasa oficiata de preotii din localitatea Cumpana, iar apoi alocutiunea rostita de seful autoritatii locale Mariana Gaju si a invitatilor. Cu aceasta ocazie a fost evocata memoria celor care si-au sacrificat viata idealului Unirii.
Manifestarea a continuat cu depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor. Pe langa primarul Mariana Gaju, au mai depus coroane de flori reprezentantii Consiliului Local Cumpana, ai Parohiilor Sfanta Maria si Sfanta Parascheva din localitate, ai Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu", ai gradinitei "Florilor" si "Sfanta Maria" din Cumpana, ai postului de Politie si ai Politiei Locale Cumpana dar si reprezentanti de pe plan local ai partidelor politice.
Evenimentul a continuat cu o defilare in cinstea Zilei Nationale, efectuata de subunitatea militara din cadrul UM 01737 Topraisar.
A urmat apoi un spectacol dedicat zilei de 1 Decembrie, sustinut de elevii Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" si de prescolarii celor doua gradinite din localitate.
Manifestarile s-au incheiat cu un deosebit moment artistic sustinut de membrii Ansamblului Folcloric "Mugurasii Cumpenei" din comuna.
De asemenea, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, primaria si Consiliul Local al comunei Cumpana, prin hotarare de consiliu, au premiat un numar de 400 familii din cele 4.266 ale localitatii, oferindu-le drapelul tricolor al Romaniei. Drapelul a fost daruit pentru a fi arborat in ziua de 1 Decembrie, la locuintele proprietate personala. "Oamenii au fost selectati dintre cei mai gospodari din comuna, "cetateni demni de respect" si care au oferit exemple demne de urmat pentru copii si tineri", a declarat edilul sef Mariana Gaju.
Unirea de la 1 Decembrie 1918, reprezinta evenimentul principal al istoriei Romaniei si totodata realizarea unui deziderat al locuitorilor granitelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu Romania.
Ziua de 1 Decembrie a devenit dupa evenimentele din decembrie 1989 Ziua Nationala a Romaniei.


Articole din editia din data de Decembrie 2012

 • Sudul litoralului, alimentat cu gaz

  Administratie locala
 • Dupa 27 de aniAutostrada Soarelui este finalizata!

  Administratie locala
 • Si in anul 2013, se continua modernizarea si dezvoltarea comunei Vulturu

  Administratie locala
 • Sfarsit de an cu multe realizari pentru comuna Targusor

  Administratie locala
 • Decembrie, luna sarbatorilor si a cadourilor la Gradina

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ╚śedin╚Ť─â extraordinar─â de ├«ndat─â a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat ├«n greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intr─â ├«n greva foamei

  Administratie locala
 • ╚ścoal─â nou─â pentru elevii din Albe╚Öti

  Administratie locala
 • Campania ÔÇ×Comune CurateÔÇŁ ajunge ├«n comuna Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771