Noi lucrari de extindere a retelei de apa si canalizare

Noiembrie 2012, Adrian Nicarel

Actualitate

O vizita prin majoritatea localitatilor romanesti din mediul rural poate convinge pe oricine ca, in tara noastra, timpul s-a oprit in loc, pentru multi romani facilitatile oferite de civilizatie reprezentand doar un vis indepartat. Nici nu are cum sa fie altfel, in conditiile in care, in ultimii ani, sub guvernarea pedelista, banii alocati pentru investitii in cresterea nivelului de trai al populatiei au fost aproape inexistenti. Consecinta directa a refuzului autoritatilor portocalii de a le oferi romanilor conditii de trai civilizate o reprezinta lipsa facilitatilor, cum ar fi apa curenta sau canalizare in multe din asezarile rurale ale Romaniei.

Din fericire, la nivelul judetului Constanta, multumita initiativei autoritatilor locale si a managementului de calitate practicat de conducerea S.C. RAJA S.A. Constanta, numarul cetatenilor care nu au apa curenta sau canalizare scade de la an la an. Pentru ca fosta guvernare nu s-a implicat in asigurarea acestor servicii de baza, conducerea S.C. RAJA S.A. Constanta - societate al carei actionariat este format din Consiliul Judetean Constanta (CJC) si 33 de consilii locale de pe raza judetului - a cautat, si a si gasit solutii pentru ca un numar cat mai mare de locuitori ai judetului sa beneficieze de apa curenta si canalizare. Asa se face ca, in prezent, RAJA deruleaza cel mai mare program finantat din fonduri europene de la nivel national, "Reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare in regiunea Constanta-Ialomita", in valoare totala de 238.455.597 euro.

Incep noi lucrari

In cadrul programului, la Centrul de Pregatire SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition - Monitorizare, Control si Achizitii de Date) al RAJA din localitatea Cobadin au fost semnate trei contracte de executie, pentru Cobadin, Poarta Alba si Valu lui Traian: "Reabilitare si extindere retea apa, extindere retea canalizare in localitatea Cobadin", "Reabilitare statie de pompare apa potabila, extindere retea canalizare si reabilitare statie de pompare ape uzate in localitatea Valu lui Traian" si "Reabilitare statie de pompare ape uzate in localitatea Poarta Alba". "Conducerea RAJA demonstreaza, din nou, ca este profesionista si ca stie ce are de facut. Sunt oameni care confirma ca managementul romanesc este unul performant, atunci cand exista dorinta de a-l face asa cum trebuie. Apa si canalizarea inseamna civilizatie. Meritam sa avem apa, meritam sa avem canalizare, infrastructura si locuri de munca, pentru ca sunt bani europeni care pot transforma aceste vise in realitate. Nu este usor sa-i obtii, este nevoie de munca si daruire si, asa cum au demonstrat cei de la RAJA, este posibil", a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, prezent la semnarea contractelor.
La randul sau, managerul general al RAJA, Felix Stroe, a declarat ca, dupa finalizarea lucrarilor, constantenii din cele trei localitati vor beneficia de apa de calitate, precum si de servicii de canalizare. "Pe parcursul ultimilor opt ani, am demonstrat ca Romania poate avea management competent, in prezent RAJA fiind o societate recunoscuta nu numai la nivel national, ci si pe plan international", a declarat Stroe. El a reamintit ca, in urma demersului initiat de conducerea RAJA si CJC, constantenii nu mai platesc, de trei luni, taxa pe apa meteorica (apa de ploaie), Constanta fiind singurul judet unde aceasta taxa a fost eliminata din tariful practicat pentru populatie.

Fara TVA in pretul apei

La eveniment au fost prezenti si candidatii USL la Senat (Colegiul 2) si Camera Deputatilor (Colegiul 3), Nicolae Moga, respectiv Cristina Dumitrache, care vor reprezenta in Parlamentul Romaniei si interesele locuitorilor din Cobadin. "Suntem cetateni europeni si trebuie sa beneficiem de aceste facilitati. Este un pas spre intrarea in normalitate. Sper ca, pe viitor, sa fie aprobat un nou demers pe care l-am prezentat ministrului Mediului, Rovana Plumb, prin care solicitam scoaterea taxei pe valoare adaugata din pretul apei practicat pentru populatie. Daca aceasta masura va deveni realitate, atunci romanii vor plati cu 24% mai putin la factura de apa", a declarat senatorul PSD Moga.
Programul "Reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare in regiunea Constanta - Ialomita" are ca obiective generale asigurarea conformarii cu legislatia UE si cea nationala referitoare la sectorul de mediu.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Noiembrie 2012

 • Apa, canalizare si asfalt in satele din Lumina

  Actualitate
 • Noi lucrari de extindere a retelei de apa si canalizare

  Actualitate
 • Liga a IV a de Fotbal

  Actualitate
 • Micii producatori, sprijiniti de autoritatile locale

  Actualitate
 • Plata arieratelor, gura de oxigen pentru primarii din judet

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771