Plata arieratelor, gura de oxigen pentru primarii din judet

Noiembrie 2012, Adrian Nicarel

Administratie locala

Vesti bune pentru primarii din judet care au datorii mai vechi de 90 de zile. Alesii judeteni au aprobat in sedinta ordinara a Consiliului Judetean Constanta (CJC) repartizarea sumelor defalcate din TVA in valoare de 4.932.000 de lei destinate judetului Constanta. Banii au fost alocati prin hotarare de guvern, pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anul in curs si achitarea arieratelor.

In judetul nostru, sumele sunt alocate, in special, pentru plata restantelor in proiectele pentru reabilitarea drumurilor. Masura a fost pusa in aplicare conform Ordonantei de Guvern 61/2012. Fondurile solicitate guvernului vor stinge datoriile localitatilor Amzacea, Baneasa, Cerchezu, Ciocirlia, Crucea, Garliciu, Lipnita, Pantelimon, Tuzla, Topraisar si Vulturu. "Prin achitarea arieratelor, ce reprezinta o obligatie asumata in fata Fondului Monetar International, s-au stins unele datorii intre primarii, Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri (RAJDP) si CJC. Este o masura buna, chiar daca nu e vorba efectiv de bani, ci doar de compensarea unor datorii. Vrem sa iesim din acest colaps financiar care s-a creat in Romania", a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu.
Cele mai mari datorii ale primariilor sunt inregistrate la Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri (RAJDP). Valoarea ajunge la peste 40 de milioane de lei. "Majoritatea primariilor au datorii substantiale la RAJDP. In mare parte, datoriile pot fi calificate drept istorice, pentru ca au chiar si doi ani vechime, ceea ce ingreuneaza activitatea noastra. Cu sumele alocate deblocam activitatea si putem continua proiectele si programele CJC de pietruire a drumurilor si scoaterea judetului din noroi, precum si pe cele de impadurire si prevenire a desertificarii", a declarat directorul RAJDP, Adrian Gambuteanu. Primaria Tuzla are datorii de cinci milioane de lei catre RAJDP, urmata de Ion Corvin, Ciocirlia, Deleni, dar si alte primarii din judet.
Presedintele CJC a avut grija si de primarii restantieri la bugetul national dupa implementarea proiectelor prin Ordonanta 7/2006 care vizeaza punerea in aplicare a programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural. Guvernul a alocat si bani pentru stingerea acestor datorii. Pentru acest tip de arierate s-au alocat de la guvern 3.333.000 de lei. Localitatile care vor primi aceste fonduri vor fi Baraganu, Ciobanu, Saraiu, Silistea, Topalu si Murfatlar.
CJC a aprobat si sustinerea financiara a unei linii de credite solicitata de Consiliul Local Cumpana pentru implementarea unui amplu proiect ce vizeaza reabilitarea drumurilor, extindere sistem de canalizare, infiintare a unui centru de ingrijire copii si modernizare a caminului cultural.


Articole din editia din data de Noiembrie 2012

 • Apa, canalizare si asfalt in satele din Lumina

  Administratie locala
 • Noi lucrari de extindere a retelei de apa si canalizare

  Administratie locala
 • Liga a IV a de Fotbal

  Administratie locala
 • Micii producatori, sprijiniti de autoritatile locale

  Administratie locala
 • Plata arieratelor, gura de oxigen pentru primarii din judet

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Cobadin a lansat serviciul online etax

  Administratie locala
 • Casa Tineretului din Cobadin va fi reabilitată. Primăria a solicitat finanțare de la Administrarea Fondului de Mediu

  Administratie locala
 • Lucrări de împrejmuire a dispensarului medical din Dobromir

  Administratie locala
 • Proiect pentru reabilitarea trotuarelor din Băneasa

  Administratie locala
 • Locuitorii din Floriile vor avea rețea de apă

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771