Viitorul buget UE, foarte nefavorabil Romaniei

Noiembrie 2012, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Batalia pentru viitorul buget UE, pentru perioada 2014-2020 a inceput deja cu propunerea de reducere a bugetului prezentata miercuri 14 noiembrie Comisiei Europene de catre Presedintele UE Herman Von Rompuy. Victimele austeritatii sunt coeziunea si agricultura. Romania va pierde fonduri la ambele capitole si acesta este doar inceputul negocierilor.

O reducere de 74,5 miliarde de euro, fata de cele 1.033 de miliarde propuse de Comisia Europeana, iata ultima idee aruncata pe masa miercuri de presedintele UE, Herman Van Rompuy. Documentul, cu caracter confidential, a fost prezentat colegiului de comisari.
Acesta merge in sensul reducerilor cerute de marile contribuitoare la bugetul UE (Germania, Marea Britanie, Suedia si Olanda), care doreau de fapt o reducere de minim 100 de miliarde.
Marea Britanie este cea mai intransigenta. Prim-ministrul David Cameron isi joaca aici cariera politica si deci se plaseaza pe o pozitie de negociere inflexibila, de arata intr-o analiza a RFI.
In zilele viitoare se asteapta ca noi reduceri sa fie impuse inaintea marii discutii din 22 noiembrie. Suedia a cerut ca 140 de miliarde de euro sa fie amputate finantelor UE dupa 2014.
Politica de coeziune (cu o finantare propusa initial de 339 de miliarde pentru sapte ani si 16 tari) se vede redusa la 309 miliarde, in urma ultimelor discutii de culise.
Acest lucru este greu de incasat pentru toate tarile est-europene, mari beneficiare ale acestei politici. Ele militau pentru ca cele 339 de miliarde si asa insuficiente sa ramana neatinse.
In plus, se spune ca tarile care nu au avut o absorbtie de 60% intre 2007 si 2011, comparata cu media comunitara nu vor avea o crestere de fonduri mai mare de 15% fata de perioada actuala. Romania a avut in acea perioada o absorbtie de sub 10%.
(Sursa: RFI)


Articole din editia din data de Noiembrie 2012

 • Apa, canalizare si asfalt in satele din Lumina

  Fonduri Europene
 • Noi lucrari de extindere a retelei de apa si canalizare

  Fonduri Europene
 • Liga a IV a de Fotbal

  Fonduri Europene
 • Micii producatori, sprijiniti de autoritatile locale

  Fonduri Europene
 • Plata arieratelor, gura de oxigen pentru primarii din judet

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771