Blocaj la nivelul UE asupra bugetului Uniunii pentru anul 2013. Emotii in plus pentru Romania in discutiile pe viitorul cadru financiar 2014-2020

Noiembrie 2012, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Negocierile dintre Parlamentul European si Consiliu asupra bugetului UE pentru 2013 s-au blocat: reprezentantii PE nu s-au mai prezentat la intalnirea cu Consiliul deoarece "nu exista consens intre statele membre asupra suplimentarii bugetului pentru anul curent", potrivit unei analize realizate de EurActiv.com miercuri, 14 noiembrie. In 22-23 noiembrie vor avea loc discutii cu o miza si mai serioasa: bugetul pentru urmatorul cadru financiar, 2014-2020.
Comisia Europeana a prezentat in luna octombrie un buget rectificat, solicitand contributii suplimentare de la statele membre in suma de 9 miliarde euro pentru a acoperi cheltuieli (cu bunuri si servicii achizitionate) care au depasit sumele alocate in 2012. Propunerea nu a primit unda verde prin consensul statelor membre.
Potrivit BBC News, daca pana in luna ianuarie nu se va ajunge la un acord, atunci actuala forma de buget va fi rostogolita de la luna la luna pana cand se va fi gasit un compromis in aceasta chestiune. In 2012, UE a avut un buget de 129,1 miliarde Euro, o crestere cu 1,9% fata de 2011. Cei mai mari oponenti ai cresterii bugetare si, in acelasi timp, sustinatori ai scaderii cheltuirii de fonduri comunitare sunt Marea Britanie, Danemarca, Olanda si Suedia.
Acest blocaj nu este de bun augur cu numai o saptamana inainte de summit-ul din 22-23 noiembrie cand ar trebui sa se ajunga la un consens asupra bugetului pentru urmatorul cadru financiar multianual, 2014-2020, arata analiza EurActiv.com.
Presedintele Consiliului European, Hermann van Rompuy, sustine planurile lui Jose Manuel Barroso de reducere a bugetului european cu 75 de miliarde Euro in exercitiul 2014-2020. Majoritatea acestor bani ar urma sa fie economisiti de la fondurile de coeziune, acele fonduri care asigura dezvoltarea statelor membre prin programe operationale sectoriale si reducerea decalajului de dezvoltare intre statele membre, mai arata BBC.
Pe de alta parte, Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a declarat ca desi ideea reducerii bugetului UE este populara in anumite tari, ar putea fi contraproductiva in stimularea economiei si crearea locurilor de munca.
Potrivit premierului Victor Ponta, Romania sustine pentru perioada 2014-2020 cresterea fondurilor atat pentru Politica Agricola Comuna, cat si pentru Fondurile Structurale si de Coeziune.
Discutiile asupra viitoarelor fonduri, pentru perioada 2014-2020 vor avea loc in cadrul unui Consiliului European de la Bruxelles (22-23 noiembrie) cu participarea sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana. Romania va fi reprezentata la Consiliu de presedintele Traian Basescu.
(Sursa: EurActiv)


Articole din editia din data de Noiembrie 2012

 • Apa, canalizare si asfalt in satele din Lumina

  Fonduri Europene
 • Noi lucrari de extindere a retelei de apa si canalizare

  Fonduri Europene
 • Liga a IV a de Fotbal

  Fonduri Europene
 • Micii producatori, sprijiniti de autoritatile locale

  Fonduri Europene
 • Plata arieratelor, gura de oxigen pentru primarii din judet

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă la Satu Nou, ediția 29-31 iulie

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771