Depresia

Noiembrie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Argument:
"O terapie veche de cand lumea" orice om este gata sa vina in ajutorul celuilalt atunci cand acesta are nevoie, ajutandu-l sa depaseasca momentele dificile prin care trece.

Depresia este o problema care apare destul de frecvent si in diverse grade in viata oamenilor, care le afecteaza calitatea vietii si uneori le-o poate pune in pericol, care nu trebuie ignorata si care trebuie tratata. Depresia este una din afectiunile psihiatrice cele mai frecvente in zilele noastre. Riscul de a prezenta o depresie majora in cursul vietii variaza dupa unele studii intre 10 si 25% pentru femei si 5-12% pentru barbati. In ciuda acestei mari frecvente, depresia ramane destul de putin cunoscuta de marea majoritate a populatiei generale, ceea ce explica nivelul scazut de adresabilitate.
E usor sa spunem despre cineva ca e posac, ca vede intotdeauna doar jumatatea goala a paharului, ca nu stie sa se distreze si sa se bucure de viata. Pe scurt, e usor sa judecam. Dar daca ne pasa cu adevarat de acel om, poate n-ar strica sa ne gandim ca nu este vina lui, ca nu poate fi altfel, cel putin nu fara ajutor. Poate ca omul are o personalitate depresiva.
Tulburarea depresiva este o boala care afecteaza corpul, starea de spirit si gandurile. Depresia este o maladie care afecteaza deopotriva copii si adolescenti, adulti tineri si persoane in varsta. Persoana depresiva traieste o adevarata drama, se simte neputincioasa in fata durerii si a tristetii.
De cele mai multe ori, depresivul nu are incredere in sine, nu crede ca poate reusi. Nu vrea sa schimbe nimic pentru ca se teme intotdeauna de mai rau.

Originile tulburarii depresive de personalitate

Ereditatea. Nu putine sunt cazurile de familii in care exista intotdeauna un depresiv, un posac. Gena responsabila cu aceasta trasatura se perpetueaza de la generatie la generatie.
Educatia, insemnand tot ansamblul de factori care influenteaza personalitatea. Intr-un mediu sever, care ingradeste libertatea si multumirea de sine, se va dezvolta un individ vulnerabil, lipsit de incredere si de curaj. O vreme i se va parea normal sa fie asa, pana cand va schimba mediul si va constata ca ceilalti sunt altfel si se simt bine.

Simptomele depresiei

Persoanele depresive pot sa nu experimenteze fiecare simptom din cele pe care le voi enumera mai jos. Unii resimt mai multe simptome, altii mai putine. Severitatea simtomelor variaza de-a lungul timpului in functie de persoana afectata.
Exista foarte multe simptome ale depresiei printre care putem intalni:
tristete si anxietate persistenta;
sentimente de neputinta si de pesimism;
sentimente de vinovatie si de lipsa de valoare;
lipsa interesului si a placerii privind diferite hobby-uri si activitati care erau savurate odata (inclusiv in privinta activitatii sexuale);
scaderea energiei si permanentizarea starii de oboseala;
dificultati de concentrare, de memorie;
dificultati in ce priveste luarea deciziilor;
insomnia sau somnul mai mult decat in mod normal;
cresterea sau pierderea poftei de mancare;
ganduri morbide si suicidare;
tentative de suicid;
irascibilitate crescanda;
simptome fizice persistente care nu raspund la tratament: dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice;
diminuarea nevoii de odihna;
notiuni de grandoare;
marirea energiei;
rationament lipsit de profunzime;
comportament social inadecvat circumstantelor.
Exista mai multe tipuri de depresie:
depresia reactiva este cauzata unui eveniment de viata traumatic;
depresia endogena, cauzata dezechilibrelor chimice la nivel cerebral si frecvent asociata problemelor familiale;
depresia bipolara sau tulburarea maniaco-depresiva;
depresia post-partum, care apare dupa nastere;
tulburarile afective de sezon: depresia de primavara, cauzata schimbarii luminozitatii ambiante.
Cand o persoana este depresiva, are tendinta de a vedea realitatea intr-un mod mai negativ. Aceasta interpretare negativa amplifica emotiile depresive. Pe de alta parte interpretarile negative ale realitatii si emotiile depresive influenteaza comportamentul, care la randul ei are un impact asupra gandurilor si emotiilor.
Termenul general de depresie desemneaza o categorie de afectiuni psihiatrice care au in centrul lor o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada mai mare de timp. Persoanele care sufera de depresie nu pot trece peste ceea ce este rau, nu pot face fata situatiei. Amenintarile de suicid din partea persoanelor depresive trebuie luate in serios, caci depresia e principala cauza a suicidului.
Desi considerata tristete extrema, e o mare diferenta intre depresia clinica si starea de tristete. In multe cazuri, pentru firile sensibile, finalul de an o accentueaza, incepand cu melancolia toamnei, incarcata de romantism si nostalgie, pana la sarbatorile de iarna in singuratate, depresia castiga, mai ales in terenul pesimistului. Uneori insa, sentimentul de tristete depaseste limitele obisnuite si atunci vorbim despre o tulburare, care afecteaza viata persoanei in toate domeniile: profesional, familial, interpersonal. Atunci cand persoana respectiva nu primeste suportul si ingrijirea necesare, chiar viata ei e pusa in pericol.
Diagnosticarea precoce, mentinerea tratamentului si adoptarea unui stil de viata sanatos, ajuta persoana cu depresie sa duca o viata normala.

"Daca vreun obiect exterior te deranjeaza, nu el, ci judecata ta asupra lui te tulbura. Nu depinde decat de tine sa stergi aceasta judecata."
Marc Aureliu


Articole din editia din data de Noiembrie 2012

 • DOSARUL TRANSFERURILOR: Ioan Becali - 8 ani de INCHISOARE; Victor Becali si Cristi Borcea - cate 7 ani; George Copos - 5 ani; Mihai Stoica - 4 ani de inchisoare; Jean Padureanu, Gica Popescu si Gigi Netoiu - cate 3 ani

  Psihologie
 • Reabilitarea termica a Spitalului din Harsova

  Psihologie
 • Liga a IV a de Fotbal

  Psihologie
 • Campionatul Judetean de Fotbal

  Psihologie
 • Kemal Karpat a primit brevetul de cetatean de onoare al Medgidiei

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771