Tatarii din Mangalia si-au prezentat traditiile si obiceiurile

Noiembrie 2012, Marian Carson

Cultura

La sediul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, vernisajul expozitiei temporare "Traditiile si obiceiurile tatarilor din Dobrogea".

Au fost prezenti la vernisaj: primarul Mangaliei Cristian Radu, deputatul UDTTMR Amet Aledin, candidatul la Camera Deputatilor Amet Varol, Actuan Murat, consilier la DJCPCN Constanta, hogea Halil Ismet, Liana Naum, directorul Cercului Militar Mangalia, directori si profesori de la institutiile de invatamant din localitate, consilieri locali si numerosi reprezentati ai etniei tatare din Mangalia.
In deschidere, directorul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia, cercetator stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre proiectele pe care le-a initiat in ultimii ani si despre ideea organizarii expozitiei dedicate tatarilor din Dobrogea. In continuare a subliniat faptul ca vizitatorii ar fi interesati sa vada si pe viitor aceste creatii populare, motiv pentru care intentioneaza sa organizeze, in muzeu, un spatiu special destinat prezentarii comunitatii musulmane din Dobrogea.
Invitat sa adreseze cateva cuvinte, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat ca se bucura ca la Muzeul "Callatis" a fost organizata aceasta expozitie, ca romanii si musulmanii din Dobrogea se inteleg foarte bine si ca va sustine si pe viitor proiectele muzeului. Edilul a dat ca exemplu proiectul depus la Ministerul Culturii, pentru construirea unui etaj peste cladirea actuala a muzeului, si discutiile pe care le-a avut cu Ministrul Puiu Hasotti pentru a mari spatiul de expunere.
Deputatul Amet Aledin a mentionat ca este multumit de faptul ca organizatia locala de femei a UDTTMR si directorul muzeului au avut o astfel de initiativa, unde o parte a istoriei comunitatii musulmane este prezentata publicului vizitator. Deputatul a mai amintit ca a avut o propunere legislativa de infiintare a Institutului cultural al tatarilor si ca s-ar bucura ca o filiala a institului sa fie infiintata si la Mangalia.
Candidatul la Camera Deputatilor din partea UDTTMR, Amet Varol, a mentionat ca este o zi deosebit de importanta pentru comunitatea tatara, intrucat este pentru prima data cand etnia din Mangalia isi prezinta valorile culturale. Viitorul deputat i-a felicitat pe cei care au avut ideea organizarii expozitiei si le-a urat mult succes in continuare.
Actuan Murat, consilier la DJCPCN Constanta, a declarat ca se bucura de faptul ca se afla la Muzeul "Callatis", institutie cu o activitate deosebit de bogata, si ca ideea organizarii expozitiei este bine-venita. Mai mult, a precizat ca urmatoarele lectii deschise, organizate la muzeu pentru elevi, vor avea rolul de educare in spiritul colaborarii inter-etnice si al tolerantei. De asemenea, si-a exprimat increderea ca directorul muzeului, Sorin Marcel Colesniuc, va sprijini orice initiativa de acest fel a filialei UDTTMR din Mangalia.
Imamul Halil Ismet a prezentat obiectele de cult din cadrul expozitiei, intre care si un vechi Coran scris in limba araba, explicand totodata si cum se fac rugaciunile la musulmani. In final a subliniat ca, in Dobrogea, tatarii si turcii au convietuit foarte bine cu romanii si ca isi doreste, ca si in viitor, sa fie la fel.
Membulat Ghiulgian, presedintele Filialei Mangalia a UDTTMR, a multumit echipei care a muncit pentru organizarea expozitiei, mentionand Comitetul Organizatiei de Femei Mangalia a UDTTMR condus de Murtaza Fichiran. De asemenea, a multumit directorului Muzeului "Callatis", Sorin Marcel Colesniuc, care a fost "inima" organizarii expozitiei temporare. In final ea a prezentat toate obiectele expuse si rolul fiecaruia in parte in gospodariile tataresti din Dobrogea.
La deschiderea expozitiei a fost prezenta si cea mai varstnica reprezentanta a etniei tatare din Mangalia, Iip Sucurie, in varsta de 93 de ani, care a adus si ea cateva obiecte pentru expozitie. La finalul vernisajului, cativa tineri au recitat poezii in limba tatara.
Expozitia temporara va fi deschisa pana in ziua de 13 decembrie, cand Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia si Filiala Mangalia a UDTTMR, cu sprijinul Primariei Municipiului Mangalia, vor organiza o noua activitate culturala dedicata Zilei Tatarilor din Romania.


Album foto

 • Articole din editia din data de Noiembrie 2012

 • S-a stabilit pretul gigacaloriei in Mangalia

  Cultura
 • Sedinta Consiliului Local pe luna octombrie

  Cultura
 • Conditii mai bune pentru elevii din Mircea Voda

  Cultura
 • Diplome pentru voluntarii din Medgidia

  Cultura
 • Lucrarile la Liceul "Regele Carol I" din Ostrov, pe ultima suta de metri

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Tradiția Festivalului de Lupte și Reconstituiri Istorice - DAPYX a continuat și în acest an cu mare succes - ”La Medgidia, eroii nu mor niciodată!”

  Cultura
 • Vernisajul Taberei de Pictură „Lucian Grigorescu”, veselie și culoare transpusă pe pânză

  Cultura
 • Cea de-a IX-a ediție a Festivalului „Tinere Speranțe” s-a încheiat cu succes la Medgidia

  Cultura
 • „Cartea de aur a eroilor din localitățile Siliștea și Țepeș Vodă”, lansată de Ziua Eroilor

  Cultura
 • Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediție

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771