D e z a m a g i r i...

Noiembrie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Ce sentiment este acesta pe care il traim, dar nu il intelegem?

Din pacate, viata noastra nu e un sir nesfarsit de zile frumoase si senine. Suntem oameni si suntem slabi. Oare de cate ori fiecare dintre noi nu ne-am simtit dezamagiti? Aceasta stare a sufletului este atat de prezenta in viata noastra, incat uneori ne este teama sa ne bucuram, sa simtim fericirea.
Avem nevoie de intelegere, compasiune, iubire si cel mai mult avem nevoie de increderea celorlalti.
Dezamagirea reprezinta inselarea increderii sau a sperantei pe care am investit-o in ceva sau in cineva, este o senzatie cu doua componente: una afectiva si una rationala. La nivel afectiv, simti ca ai o nevoie care nu a fost satisfacuta si atunci reactiile posibile variaza in functie de caracter si de circumstante.
Experimentam dezamagirea atunci cand cineva sau ceva pe care contam se dovedeste a fi altfel decat credeam si speram noi. O astfel de traire este traversata diferit de fiecare, si peste care nu se trece usor, ramane un mare gol in suflet.
Daca e sa pornim de la cuvantul in sine, o "dezamagire" presupune un fel de trezire la realitate, ca si cum amagirea initiala este risipita si realitatea e dezbracata de impresii false.
De unde vine dificultatea trecerii peste o dezamagire?
Dezamagirea doare atat de mult tocmai pentru ca oamenii au nevoie sa construiasca o realitate asa cum isi doresc, care poate nu corespunde suta la suta cu ceea ce e real.
Putem numi dezamagire propria noastra neputinta de a incerca sa implinim ceva. Pentru ca am supraapreciat o realitate inselatoare, am sperat, am visat, am avut dorinte, siguranta si atunci dezamagirea este cu atat mai mare...
O alta dezamagire pe care putini o recunosc, si pe care si mai putini ajung s-o constientizeze, este dezamagirea de sine. Aici totul tine de echilibrul fiecarui individ, de cat de bine isi cunoaste capacitatile. Este foarte important sa stim cum sa ne evaluam succesele, dar sa si alegem ce este bun din fiecare esec.
Inca o dezamagire este cea pe care ti-o produc apropiatii, chiar familia, este o dezamagire mai mult emotionala, si pe care trebuie s-o tratezi cu multa intelegere si compasiune. Pentru ca o dezamagire nu te loveste doar la nivel mental, ci mai ales, si poate mai profund la nivel emotional.
Chiar daca doare pe moment, este o rana ce se poate cicatriza oricand.
Desi sunt multe intr-o viata, dezamagirile trebuie depasite si mers mai departe, cu credinta ca pot fi si involuntare si intamplatoare.
Am fost dezamagita de diferite persoane... foarte apropiate, unele mai dragi ca altele. Dar am invatat sa fiu mai atenta la mine, la ce se intampla in jurul meu, sa nu mai fiu, pe de o parte la fel de ingaduitoare, credula si toleranta, si sa am pretentii conforme cu realitatea, pe de alta. Realizez ca am devenit poate mai inteleapta, sunt capabila sa ma bucur de fiecare lucru mai mult sau mai putin bun.
Nu intelegem de ce oamenii nu sunt cinstiti, de ce promit si nu respecta, de ce nu-si asuma responsabilitatea pentru faptele lor, de ce nu au curajul sa spuna ca au gresit?
Nu cred ca exista lucruri perfecte pe lume si tind sa cred ca e mai bine asa, luptand pentru perfectiune, avem de ales, mereu vom avea de ales.
Putem fi fericiti cu ceea ce ni se ofera sau sa gasim sa fim fericiti in alta parte, este o optiune personala ca noi alegem sa fim dezamagiti, ca nu e vina celorlalti, ci doar o hotarare a noastra in raport cu asteptarile, temerile si neincrederile noastre.
Dezamagirile tin de pretentii, sunt cu atat mai mari cu cat pretentiile sunt mai mari. Dezamagiti putem fi mereu, din diverse cauze, unele reale, altele imaginare, uneori din lipsa de comunicare si alteori din prea multa comunicare. Pana la urma si dezamagirile pot avea un rol constructiv, pentru noi, sau pentru cei din jurul nostru. Nu putem scapa de ele, pentru ca altfel nu am face diferentele intre dezamagire si multumire.
Astfel, dezamagirea se arata a fi de folos tuturor celor care o traiesc, in pofida gustului amar pe care il poate aduce cu sine trezirea la realitate.
Trebuie sa incercam intotdeauna sa traim frumos, corect, cinstit si sa nu dezamagim si chiar daca mai cadem din cand in cand, sa incercam sa le multumim celor care ne-au dat cate un branci cu zambetul pe buze... si sa ii iertam...
Dezamagit de oameni? Oarecum. Cu toate acestea, cred in ei!

"Oamenii se uita la tine si la mine pentru a vedea ceea ce ar trebui ei sa fie. Si, poate daca noi nu-i dezamagim, poate, nici ei nu ne vor dezamagi."
Walt Disney


Articole din editia din data de Noiembrie 2012

 • S-a stabilit pretul gigacaloriei in Mangalia

  Psihologie
 • Sedinta Consiliului Local pe luna octombrie

  Psihologie
 • Conditii mai bune pentru elevii din Mircea Voda

  Psihologie
 • Diplome pentru voluntarii din Medgidia

  Psihologie
 • Lucrarile la Liceul "Regele Carol I" din Ostrov, pe ultima suta de metri

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771