Turism ilegal cu sutana?

Noiembrie 2012, Daniel Chirita

Social

Preotii organizeaza ilegal pelerinaje cu enoriasii in Israel si fac concurenta neloiala agentiilor de turism, iar castigul pentru o excursie este de 4.000 de euro de persoana, sustin agentiile de turism, insa reprezentantii Bisericii spun ca excursiile se fac legal, prin agentiile Patriarhiei.
"Am cerut o intalnire oficiala la Patriarhie sa le explicam problema. Sunt preoti care organizeaza pelerinaje in Israel, si acest lucru este ilegal. Conform legislatiei romanesti, nu ai voie sa faci rezervari de servicii turistice si excursii daca nu ai licenta de agentie de turism", a declarat presedintele ANAT, Corina Martin. Ea spune ca pelerinajele ilegale, facute de preoti, sunt o afacere de milioane de euro.
Potrivit datelor ANAT, numarul turistilor care au vizitat, anul trecut, Israelul a trecut de 44.000, iar cheltuiala medie pe turist a fost de peste 600 de euro. O parte dintre romanii care merg in Israel se duc pentru a-si vizita rudele, insa majoritatea turistilor aleg pelerinajele la Zidul Plangerii, Mormantul Sfant, Biserica Sfanta Ana, Drumul Crucii, Golgota, Muntele Maslinilor, Gradina Ghetsimani, Bethleem, Marea Moarta, Qumran, Eilat, Muntele Sinai si Manastirea Sfanta Ecaterina.
Agentia Patriarhiei, Basilica Travel, a avut anul trecut venituri de aproximativ 100.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, afirma ca mii de pelerini merg anual in Israel prin Basilica Travel. Insa la tarifele de peste 600 de euro, afisate pe site-ul agentiei, pentru un pelerinaj in Israel, agentia ar trebui sa aiba venituri de minim 600.000 de euro pentru cel putin 1.000 de pelerini. Paradoxal, spun reprezentantii agentiilor din turism, o excursie cu preotii este mai scumpa decat una prin agentie, desi acestia nu platesc niciun fel de taxa la stat. Astfel, daca prin agentii pachetul de o saptamana in Israel costa circa 600 de euro de persoana, incluzand transport cu avionul si cazare, preotii vand in general excursia cu peste 700 de euro.
Corina Martin acuza statul roman ca nu intervine pentru a stopa evaziunea facuta de preoti si spune ca asa-numitele "centre de pelerinaj" care s-au deschis in mai multe orase din tara sunt de fapt agentii de turism care functioneaza fara licenta. "Noi pierdem o piata importanta de turisti, care ar fi putut sa mearga in Israel prin intermediul agentiilor", a afirmat Martin, care a adaugat ca nu stie de o alta agentie a Bisericii care sa aiba licenta de functionare, cu exceptia Basilica Travel.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Noiembrie 2012

 • S-a stabilit pretul gigacaloriei in Mangalia

  Social
 • Sedinta Consiliului Local pe luna octombrie

  Social
 • Conditii mai bune pentru elevii din Mircea Voda

  Social
 • Diplome pentru voluntarii din Medgidia

  Social
 • Lucrarile la Liceul "Regele Carol I" din Ostrov, pe ultima suta de metri

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771