Sarbatoarea Recoltei si a Vinului Dobrogean la a V-a editie

Octombrie 2012, Adrian Nicarel

Actualitate

Producatorii din judetul Constanta, dar si din alte judete ale tarii sunt prezenti, timp de doua saptamani, la Pavilionul Expozitional din Constanta, la cea de-a V-a editie a Sarbatorii Recoltei si Vinului Dobrogean, manifestare organizata de Consiliul Judetean Constanta (CJC) in parteneriat cu Primaria Municipiului Constanta.

Deschiderea oficiala a avut loc ieri, in prezenta secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Albu, a presedintelui CJC, Nicusor Constantinescu, a senatorilor Alexandru Mazare si Nicolae Moga si a primarilor din judetul Constanta. Inainte de deschiderea oficiala, pe strazile orasului a defilat o caravana de prezentare a evenimentului, care ii invita pe locuitorii orasului sa vina in numar cat mai mare la Sarbatoarea Recoltei si Vinului Dobrogean. "Este poate unul dintre cele mai importante evenimente, pentru ca astfel este sarbatorita munca producatorilor care au adus aici, pentru constanteni, produse 100% romanesti la preturile cele mai mici. Locuitorii orasului Constanta, si nu numai, trebuie sa vina aici, la Pavilionul Expozitional, si sa cumpere produsele romanesti, pentru ca astfel ii incurajeaza pe producatori si ii ajuta in acelasi timp sa poata continua ceea ce fac acum. A fost un an greu din punct de vedere agricol, cauzat de seceta. Cu toate acestea, producatorii au considerat ca trebuie sa isi vanda produsele si au venit aici cu preturi accesibile pentru orice buzunar", a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu. Secretarul de stat Gheorghe Albu a spus la randul sau ca programele CJC de sprijinire a sectorului agricol trebuie continuate si mai mult ca sigur ca vor fi sprijinite si de Guvern. "In cel mai scurt timp vom preda catre CJC sistemul de irigatii, solicitare care a fost facuta de mult timp. In prezent, in judetul Constanta sunt irigate doar 10.000 de hectare dintr-un total de 480.000 de hectare. Reabilitarea sistemului de irigatii reprezinta o sansa reala pentru agricultura constanteana", a declarat Gheorghe Albu. Senatorul PSD de Constanta Alexandru Mazare a declarat ca agricultura si turismul sunt motoarele care pot misca economia romaneasca. "Ceea ce s-a intamplat la Constanta, si vorbesc aici despre programele CJC, ar trebui sa se intample in toata tara, ba mai mult, autoritatile locale sa primeasca si sprijin guvernamental", a declarat Alexandru Mazare. Senatorul PSD Nicolae Moga a declarat ca doreste ca produsele sa ajunga in toate casele, motiv pentru care le-a cerut producatorilor sa vina cu preturile cele mai mici pentru ca si cei saraci si foarte saraci sa si le permita.

Producatori incurajati

Faptul ca in judetul Constanta se poate face agricultura a fost dovedit de un tanar producator. Marius Boroi este unul din primii fermieri din Constanta care, cu ajutorul CJC, a reusit sa puna pe picioare o afacere in domeniul agriculturii. "La inceput a fost greu. Am fost obligat sa navighez doi ani pentru a strange banii necesari sa incep o afacere in agricultura. Apoi am avut norocul sa beneficiez de ajutorul CJC, care este foarte atent cu micii producatori pe care i-a ajutat si incurajat. Vreau sa spun ca prin programul CJC "Consumam produse romanesti", suprafata protejata cultivata la nivelul judetului a crescut in ultimii doi ani cu peste 12%. Cu alte cuvinte, din solariile existente la nivelul judetului Constanta, anul acesta s-au cultivat cu 350.000 de tone de legume mai mult, ceea ce inseamna mai putine importuri", a declarat Marius Boroi. Cum seria discursurilor a fost incheiata, oficialii prezenti la deschidere au facut un tur al standurilor prezente la aceasta editie a Sarbatorii Recoltei si Vinului Dobrogean, ocazie cu care producatorii au putut sa-i spuna secretarului de stat problemele cu care se confrunta. Constantenii trebuie sa stie ca la Pavilionul Expozitional pot gasi atat legume si fructe, cat si produse lactate sau produse din carne, toate 100% romanesti.
Sursa text si imagini: www.telegrafonline.ro


Album foto

 • Articole din editia din data de Octombrie 2012

 • Sarbatoarea Recoltei si a Vinului Dobrogean la a V-a editie

  Actualitate
 • Scoala de vara la Constanta

  Actualitate
 • Parc eolian pe raza comunei Istria

  Actualitate
 • Investitii importante pentru locuitorii comunei Topraisar

  Actualitate
 • Liga a IV a de Fotbal

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771