Fermierii romani ar putea primi din 2014 bani europeni pentru asigurarea contra calamitatilor

Septembrie 2012, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat, joi, ca fermierii romani ar putea primi din 2014 fonduri europene pentru platile asiguratorii in caz de calamitate a culturilor, precum si pentru finantarea conectarii la structura de irigatii.

Ciolos a subliniat, la conferinta Mediafax Talks about Agriculture, ca pentru a se directiona banii europeni catre platile asiguratorii ale culturilor calamitate de seceta sau inundatii este nevoie sa se creeze si un cadru legislativ adecvat, care sa ofere cadrul pentru crearea unor fonduri de stat sau mixte, cu participarea producatorilor si a asiguratorilor privati, in cazul in care acestia doresc.
"Deci, cred ca, daca ar fi gandit anul acesta pana anul viitor o legislatie, probabil si inspirandu-se din exemple pozitive mai ales din tari din sudul UE unde apar destul de des astfel de situatii de seceta sau de inundatii, ca Portugalia, Spania, Franta, Italia, s-ar putea gandi un sistem care sa presupuna un fond creat de stat sau un fond mixt, inclusiv cu participarea producatorilor agricoli si a firmelor de asigurare care iau prime de asigurare si, in astfel de situatii, practic acuma nu acopera nimic", a spus Ciolos.
El a explicat ca dupa 2014 o parte din aceste costuri pentru culturile calamitate ar putea fi acoperite din fondurile de dezvoltare rurala in sensul ca, daca exista un astfel de fond mutual, creat de exemplu de o asociatie de producatori, in situatii de calamitate la o suma platita de acest fond mutual la un euro s-ar putea suplimenta din programul de dezvoltare rurala cu un procent de 60-70% bani europeni.
"Deci, fondul ar plati un euro si agricultorul ar primi un 1,60 euro", a aratat Ciolos. El a subliniat ca lipsa unei legi in acest domeniu poate sa coste bugetul de stat mai mult decat existenta ei.
"Legat de sistemul de asigurare contra calamitatilor, intr-adevar cred ca lipsa unei legi care sa inlocuiasca Legea 381 care a fost abrogata este un punct slab si cred chiar ca poate sa coste bugetul de stat mult mai mult decat l-ar costa daca ar exista o legislatie in perspectiva asta. Nu stiu daca o sa curga din 2014 cu bani, dar cu siguranta se vor finanta astfel de fonduri mutuale sau constituite de stat sau mixte care sa compenseze astfel de pierderi in situatii de calamitate, situatii in care asigurarii private nu compenseaza", a argumentat comisarul european.
De asemenea, Ciolos a aratat ca din 2014 agricultorii romani ar putea beneficia pentru conectarea la infrastructura de irigatii de finantare europeana nerambursabila atat prin fondul de dezvoltare rurala, cat si din fondurile structurale.
"Legat de sistemul de irigatii, vreau sa confirm discutiile pe care le-am avut cu domnul ministru Daniel Constantin si cu domnul prim-ministru si intr-adevar cred ca daca Romania se pregateste din timp din 2014 incolo poate sa fie finantat sistemul de irigatii si din fondurile de dezvoltare rurala pentru partea de conectare a agricultorilor la reteaua de irigatii si din fondurile structurale. Am avut o discutie cu comisarul Johannes Hahn care se ocupa de politica de coeziune si ar putea Romania sa fie acceptata cu prioritatea aceasta si, deci, din fondurile structurale sa finanteze si infrastructura de irigatii", a mai spus Ciolos.
(Sursa: Mediafax)


Album foto

 • Articole din editia din data de Septembrie 2012

 • Transport gratuit pentru elevi, profesori si personalul auxiliar

  Fonduri Europene
 • Prima zi de scoala la Viroaga

  Fonduri Europene
 • Sedinta Coniliului Local Negru Voda

  Fonduri Europene
 • In asteptarea fondurilor pentru finalizarea unitatilor de invatamant din comuna Amzacea

  Fonduri Europene
 • Se reiau platile pe POSDRU. Guvernul a reactionat prompt

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771