STRESUL LA LOCUL DE MUNCA

Septembrie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Stresul la locul de munca poate fi definit ca fiind rezultatul cel mai daunator, fizic si psihic, care se produce cand cerintele postului nu se potrivesc cu resursele, capacitatile si nevoile angajatului, reprezinta o dimensiune constanta a vietii noastre cotidiene.

Stresul si oboseala profesionala, numite si bolile secolului, sunt cele mai grave disfunctionalitati care apar in munca de birou. In prezent, societatea de tranzitie aduce noi tipuri de situatii stresante cum ar fi: incertitudinea, schimbarile rapide si adesea imprevizibile, concurenta, somajul, necesitatea reorientarii si recalilificarii rapide si, nu in ultimul rand, scaderea nivelului de trai.
Oamenii au rareori posibilitatea de a influenta evenimentele stresante externe. Daca stresul este prea mare, fiecare dintre noi poate ceda psihic, chiar daca persoana respectiva este una extrem de echilibrata pot aparea tulburari psihologice temporare. Individul poate trai o stare de disfunctionalitate sau chiar o cadere psihica brusca in urma unei psihotraume severe (accident, incendiu, decesul unui membru apropiat din familie).
Reactia la stres se instaleaza treptat atunci cand individul este supus un timp indelungat unor conditii de tensiune psihica, mai ales atunci cand este atinsa imaginea sa, situatia maritala, profesionala sau materiala. De obicei isi revine cand situatia stresanta a fost inlaturata, desi uneori pot ramane unele sechele sau o vulnerabilitate crescuta fata de anumiti factori de stres.
Conceptul de stres la locul de munca este adesea confundat cu acela de competitie, dar aceste concepte nu sunt identice. Competitia ne energizeaza psihologic si fizic, preseaza omul zilelor noastre la o continua "fuga" dupa succes, dupa indeplinirea cat mai multor obiective intr-o perioada cat mai scurta. Tensiunea aceasta continua la care sunt supuse persoanele care lucreaza, precum si alti factori, dau nastere fenomenului generalizat al stresului si ne motiveaza sa invatam noi meserii si sa ne perfectionam munca. Cand o competitie a luat sfarsit, ne simtim relaxati si satisfacuti. Importanta competitiei in munca este probabil cea la care se face referire cand se spune: "Putin stres nu strica". Uneori, insa, competitia se transforma in cerinte ale slujbei ce nu pot fi indeplinite, relaxarea se transforma in epuizare, iar senzatia satisfactiei, in senzatia de stres. Pe scurt, stadiul este de imbolnavire si esec in munca.
Stresul este o reactie psihologica la solicitarile inerente ale factorilor de stres care are potentialul de a face o persoana sa se simta tensionata si anxioasa, pentru ca nu este in stare sa faca fata acestor solicitari.
Efectele stresului la locul de munca se pot manifesta in plan comportamental, fiziologic si psihologic.
Reactii comportamentale: sunt activitati practicate deschis, pe care individul stresat le foloseste in incercarea de a face fata stresului. Ele includ: atitudini de rezolvare a problemei, de retragere si de folosire a substantelor care provoaca dependenta.
Reactiile psihologice: implica in primul rand procesele emotionale si cerebrale. Reactii fiziologice la stres: exista dovezi ca stresul la locul de munca se asociaza cu functionarea neregulata a inimii, hipertensiune, puls acelerat, cresterea colesterolului. Stresul a mai fost asociat si cu declansarea unor boli cum ar fi cele respiratorii si infectiile bacteriene.
Stresul in cadrul unei organizatii poate conduce la:
niveluri ridicate de imbolnavire si absenteism;
scaderea productivitatii si incapacitatea de atingere a obiectivelor impuse;
cresterea ratei accidentelor si a celei de eroare;
numar crescut de conf1icte interne intre angajati;
rata exagerata a fluctuatiei de personal.
Masurile pe care conducerea le poate lua pentru a reduce stresul in randurile fortei de munca, ar putea fie impartite in doua categorii: masuri de prevenire a stresului si masuri de reducere a stresului.
Primele au ca scop eliminarea potentialului de situatii stresante, in timp ce ultimele incearca sa mentina stresul intre limite rezonabile, atunci cand se constata aparitia lui.
Consilierea la locul de munca este situatia in care o persoana utilizeaza un set de metode sau competente pentru a ajuta alta persoana sa-si gandeasca organizat si sa-si asume responsabilitatea propriilor decizii, indiferent daca este vorba de hotarari privitoare la viata profesionala sau la cea privata.
In multe cazuri, desi sunt sincer bine intentionati si intelegatori, colegii de munca pot face, fara sa-si dea seama, remarci sau sugestii neavenite pentru persoana aflata sub stres. Fiecare individ detine potentialul de a-si depasi propriile probleme, consilierea dandu-i posibilitatea de a-si descoperi rezervele interioare, de a identifica ocaziile exterioare si de a le utiliza pe amandoua pentru a depasi cu succes situatiile generatoare de stres.
Consilierea reprezinta un proces in care consilierul il ajuta pe clientul sau:
sa identifice problema;
sa admita care ar fi rezolvarea ideala sau de preferat;
sa ia in considerare modalitatile prin care s-ar putea realiza rezultatele dorite.
Daca acest tip de stres continua sa fie o problema, in ciuda tuturor eforturilor tale, poate e momentul sa te gandesti la un alt loc de munca sau poate la schimbarea carierei tale.

"Incearca nu sa fii un succes, ci sa fii o valoare."
Albert Einstein


Articole din editia din data de Septembrie 2012

 • Transport gratuit pentru elevi, profesori si personalul auxiliar

  Psihologie
 • Prima zi de scoala la Viroaga

  Psihologie
 • Sedinta Coniliului Local Negru Voda

  Psihologie
 • In asteptarea fondurilor pentru finalizarea unitatilor de invatamant din comuna Amzacea

  Psihologie
 • Se reiau platile pe POSDRU. Guvernul a reactionat prompt

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771