Campionatul Mondial de pescuit la crap, la care participa 21 de delegatii din Europa, dar si de pe alte continente, se desfasoara pentru prima data in Romania

Septembrie 2012, Adrian Nicarel

Actualitate

Romania nu a organizat multe campionate mondiale pe teritoriul sau. Cu atat mai importanta este stirea urmatoare: Lacul Corbu din Constanta va gazdui a XIV-a editie a Campionatului Mondial de pescuit la crap, eveniment care incepe pe 27 septembrie. Pentru a face ca totul sa fie cum scrie la carte (adica in cerintele Federatiei Internationale de Pescuit in Ape Dulci - FIPsed) a fost nevoie de multa munca si de multi bani. "Am fost bucurosi cand am fost selectati sa organizam evenimentul, dar si un pic cam inconstienti", a declarat, intr-o conferinta de presa, Florin Carstocea, presedintele Consiliului de Administratie al SC Rig Service SA, firma care a organizat evenimentul.

Investitie de 1,5 milioane euro

Spuneam ca nu a fost nici ieftin. Acelasi Florin Carstocea a declarat ca a investit, numai pentru ca lacul si imprejurimile sale sa fie optime pentru concurs, aproape 1,5 milioane de euro. Tot ceea ce s-a facut a intrecut insa asteptarile reprezentantilor federatiei internationale. Cand au urmarit filmul de prezentare a lucrarilor si au vazut stadiul initial al lacului, acestia au declarat ca nu ar fi pariat niciodata pe transformarea care a avut loc. Ca sa va faceti o idee despre cat de multa munca a insemnat amenajarea lacului pentru concurs (sau a carpodromului, cum spun concurentii din Africa de Sud), va spunem numai ca s-au folosit 100.000 tone de piatra sau ca toata linia de inalta tensiune de pe drumul de acces va fi ingropata, pentru ca una dintre regulile de concurs spune ca nu trebuie sa existe astfel de linii la 50 de metri de locul unde se pescuieste.
Investitia a presupus si realizarea a 75 de pontoane. Acestea sunt prevazute - desi regulamentul nu prevede asa ceva - cu casute de doua locuri, dotate cu tot strictul necesar. Mai mult, fiecare ponton este prevazut cu o camera de luat vederi, la care se poate conecta oricine doreste, din orice colt al lumii, a afirmat Florin Carstocea. Acest sistem este binevenit, pentru ca la eveniment vor participa delegatii din Romania, Anglia, Africa de Sud, Republica Moldova, Rusia, Franta, Letonia, Lituania, Slovenia, Ungaria, Ucraina, Croatia, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia-Hertegovina, Portugalia, Italia, Kazahstan, Spania, Grecia.

Peste de 300.000 de euro

O alta investitie importanta a fost in populatia de peste. S-au cumparat crapi de 300.000 de euro din Slovacia si Ungaria. De fapt, unul dintre atuurile Lacului Corbu este chiar crapul care se poate prinde aici. La o etapa de campionat national desfasurat aici, au fost prinse in total 18 tone de crap in trei zile. Spre comparatie, in Anglia, in acelasi interval, au fost prinse 60 de kilograme, iar in Cehia, a spus Florin Carstocea, un campionat a fost oprit dupa doua zile pentru ca nu s-a prins nici un peste. Pe Lacul Corbu, concurentii au asadar sperante pentru capturi record. Cele mai mare exemplare care traiesc in lac pot atinge chiar 30 de kilograme. Tot pestele care va fi prins in timpul Campionatului Mondial va fi cantarit si apoi eliberat.

Programul, plin de surprize

Organizatorii vor ca acest campionat sa fie unul de referinta, de aceea s-au pregatit cu multe surprize pentru cele 300 de persoane care vor sosi aici (dintre care putin peste 200 sunt pescari). Printre cele mai interesante puncte din program se numara o spectacol de bun venit, pe 25 septembrie, la GPM Holiday Camping Mamaia, unde va avea loc o seara romaneasca, impanate cu muzica si bucate locale. Pe 26 septembrie are loc o parada a natiunilor cu care alegorice, in statiunea Mamaia si in Constanta, urmata de ceremonia de deschidere, la Pavilionul Expozitional. Tot atunci, la ora 12.00 se va deschide si Targul de pescuit, vanatoare si ambarcatiuni de agrement, precum si o expozitie de trofee de vanatoare - aceasta este numai una dintre manifestarile conexe campionatului. Gala de deschidere oficiala va avea loc tot pe 26 septembrie, la Melody, in Mamaia, la ora 19.00. De pe 27 pe 30 septembrie se desfasoara concursul propriu-zis (72 de ore nonstop). Ceremonia de premiere si gala de inchidere sunt programate pe 30 septembrie, la ora 19.00, la Scoica Land.

Conditii unice

La conferinta de presa a fost prezent si directorul general al AGVPS, Neculai Selaru, care a laudat si apreciat modul in care arata Lacul Corbu si toata infrastructura aferenta. Acesta a precizat ca Lacul Corbu a fost ales pentru a organiza campionatul pentru ca este mare si incap aici 75 de pontoane, ceea ce face ca pescarii sa aiba conditii uniforme de concurs. "De asemenea, a mai contat si populatia piscicola", a spus acesta. In plus, s-a luat in considerare si apropierea de Constanta si Delta Dunarii, ce pot fi vizitate de membrii delegatiei care nu participa efectiv la concurs.
"Presedintele Federatiei Internationale a spus ca o asemenea pista de concurs nu mai exista in Europa si nu crede ca mai exista undeva in lume", a subliniat Selaru.

Se dezvolta turismul

La conferinta au fost prezenti si ministrul secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Cristian Barhalescu si presedintele Asociatiei Litoral Delta Dunarii, Corina Martin. "Din acest eveniment vor avea de castigat atat Constanta, cat si Tulcea, pentru ca pe langa echipe vor veni si turisti", a spus Barhalescu. Si Corina Martin a subliniat ca asociatia pe care o conduce promoveaza si sustine orice eveniment care aduce turisti.

Pescuitul: 5% noroc, 95% munca si stiinta

Florin Carstocea spune ca a investit in acest campionat mondial din pasiune, desi nu exclude ca in viitor se pot face afaceri in acest domeniu. Tot el mai spune ca pescuitul nu inseamna decat 5% noroc, restul de 95% fiind compus din munca si stiinta. "Echipa din Africa de Sud isi aduce mocheta, pe care o monteaza pe ponton. Ei au calculat ca in trei zile parcurg 22 de kilometri, iar mocheta le protejeaza gleznele. Aceasta inseamna munca", a declarat Florin Carstocea.


Articole din editia din data de Septembrie 2012

 • Transport gratuit pentru elevi, profesori si personalul auxiliar

  Actualitate
 • Prima zi de scoala la Viroaga

  Actualitate
 • Sedinta Coniliului Local Negru Voda

  Actualitate
 • In asteptarea fondurilor pentru finalizarea unitatilor de invatamant din comuna Amzacea

  Actualitate
 • Se reiau platile pe POSDRU. Guvernul a reactionat prompt

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771