Actualitate

Procedura de selectie pentru functiile de procuror general si procuror sef al DNA, anuntata de Ministerul Justitiei

Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul institutiei anuntul pentru selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, precizand ca a tinut cont de recomandarile Comisiei Europene.

Astfel, Ministerul Justitiei anunta ca organizeaza, la sediul sau din Bucuresti, strada Apolodor 17, sector 5, cod 050741, in perioada 18 septembrie-4 octombrie 2012, selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). „Anuntul este insotit si de Standardele de organizare si desfasurare a selectiei procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de conducere prevazute de art. 54, alin. (1) din Legea 303/2004 si de Standardele de evaluare a interviului sustinut pentru selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de conducere prevazute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004”, a informat luni Ministerul Justitiei. La elaborarea documentatiei au fost avute in vedere si recomandarile Comisiei Europene, transmise Ministerului Justitiei la data de 11 septembrie 2012.
Cererile de inscriere pentru una sau pentru ambele functii de conducere, insotite de celelalte inscrisuri mentionate in prezentul anunt vor fi depuse personal, pana la data de 24 septembrie 2012, inclusiv, la Cabinetul ministrului Justitiei, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5. Bucuresti.
Cererile de inscriere vor fi insotite de urmatoarele inscrisuri: a) dovada indeplinirii conditiilor de vechime prevazute de lege; b) declaratiile prevazute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; c) un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european prevazut in anexa HG 1021/2004; d) minimum 10 lucrari intocmite de procuror in compartimentele in care si-a desfasurat activitatea; e) ultimul raport de evaluare a activitatii profesionale a procurorului participant la selectie; f) orice alte inscrisuri relevante.
Pana la data de 1 octombrie 2012, procurorii participanti vor depune si un proiect privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care participa la selectie, care se depune personal la Cabinetul ministrului justitiei, atat pe suport hartie, cat si in format electronic, pe suport specific. Proiectul se va incadra intr-o limita de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depasi zece pagini. Planul si anexele vor fi redactate cu caractere de marimea 12, font Times New Roman, spatiere la 1,5 randuri.
Lista procurorilor care indeplinesc conditiile legale de participare la selectie, cu mentionarea celor care au optat pentru ambele functii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea inscrisurilor, neindeplinirea conditiei de vechime, etc.), precum si programarea interviurilor se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 25 septembrie 2012.
Procurorii participanti la selectie vor sustine, in perioada 2-3 octombrie 2012, un interviu care consta in: a) sustinerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care participa la selectie, sub urmatoarele aspecte: prezentarea sintetica a unitatii/ structurii pentru a carei conducere participa la selectie; identificarea unor eventuale disfunctii si vulnerabilitati, precum si a solutiilor propuse pentru prevenirea si inlaturarea acestora; propuneri pentru imbunatatirea activitatii manageriale a unitatii/ structurii pentru a carei conducere participa la selectie; compatibilitatea planului managerial intocmit de procurorul participant la selectie cu cel al procurorului ierarhic superior, daca este cazul; b) verificarea aptitudinilor manageriale si de comunicare, vizand, in esenta, capacitatea de organizare, rapiditatea in luarea deciziilor, rezistenta la stres, autoperfectionarea, capacitatea de analiza, sinteza, previziune, strategie si planificare pe termen scurt, mediu si lung, initiativa, capacitatea de adaptare rapida, capacitatea de relationare si comunicare;
c) prezentarea viziunii asupra modului in care intelege sa organizeze institutia in vederea indeplinirii atributiilor constitutionale de promovare a intereselor generale ale societatii si apararii ordinii de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor; d) prezentarea viziunii cu privire la atributiile functiei pentru care participa la selectie in ceea ce priveste coordonarea activitatilor de prevenire si combatere a criminalitatii in general si a unor fenomene specifice: criminalitate organizata, coruptie, evaziune fiscala etc.; e) verificarea cunostintelor specifice functiei pentru care participa la selectie; f) verificarea aspectelor legate de motivatia, conduita, integritatea si deontologia profesionala, precum si alte imprejurari rezultate din analiza inscrisurilor depuse de procurorul participant la selectie.
Rezultatele selectiei se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina de internet a acestuia la data de 4 octombrie 2012.
Calendarul aprobat va putea suferi modificari in functie de numarul procurorilor inscrisi, precizeaza in final MJ.
Mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA a expirat in luna februarie 2012, el fiind delegat pe aceasta functie, astfel ca ministrul Justitiei urmeaza sa faca o nominalizare, inclusiv pentru cea de procuror general al Romaniei, care se vacanteaza in 2 octombrie.
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a declarat, recent, la Realitatea TV, ca lucrurile nu depind de el in ce priveste eventualitatea unei nominalizari pentru functia de procuror general al Romaniei, precizand insa ca nu are de gand sa participe la o farsa.
„Trebuie sa vedem daca exista o procedura clara si corecta. Nu am de gand sa particip la o farsa. Adica sa ne depunem candidaturile in conditiile in care numele se stiu”, a afirmat Daniel Morar.
Numele lui Daniel Morar a fost vehiculat pentru pozitia de procuror general al Romaniei. Cat despre actualul procuror general, Codruta Kovesi, acesta a declarat recent ca nu a decis nimic cu privire la o eventuala candidatura a sa pentru una din cele 17 functii din conducerea Ministerului Public, pentru care ministrul Justitiei va trebui sa faca numiri.
De asemenea, a fost vehiculat numele lui Marius Iacob-fost sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din parchetul ICCJ si actual prim-adjunct al procurorului general-, dar si al lui Codrut Olaru, seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*