SURSE DE STRES (II)

Septembrie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Cu totii am fi mai plictisiti daca in vietile noastre nu s-ar produce schimbari, insa orice schimbare profunda care se petrece rapid, poate fi o cauza majora de stres. Stresul face parte din viata noastra de zi cu zi si fiecare incercam sa ii facem fata cum putem. Locul de munca, problemele financiare, problemele de sanatate, problemele din viata de cuplu, pot deveni cateva dintre cauzele stresului.
In trecut, medicina considera stresul o "creatie" a pacientului, un rezultat al autosugestiei, cauzat de frica si anxietate. In prezent, s-a constientizat ca stresul este o problema medicala importanta, in multe cazuri ei fiind necesar un tratament medicamentos. Din pacate medicamentele care combat stresul pot crea dependenta, din acest motiv este mult mai bine daca oamenii reusesc sa identifice cauzele ce provoaca stresul din viata lor si sa ia masuri preventive inainte ca acestea sa devina o problema.
Stresul poate fi generat de catre o diversitate de situatii sau evenimente, de la modificarea comportamentului, a obiceiurilor de somn sau de hranire pana la decesul partenerului de casatorie, a parintilor sau a copiilor.
La originea stresului se afla cauze externe si interne. Fiecare dintre factorii de stres imping trupul sau mintea noastra departe de starea normala de functionare a organismului, iar in functie de magnitudine si durata lor in timp, pot rezulta intr-o afectiune minora sau boala.
In functie de actiunea asupra organismului, stresul se clasifica in doua categorii: Eustres si Distres.
Eustresul este produs de factorii de stres care au actiune benefica asupra organismului si nu genereaza reactii nocive. Este stresul folositor, de nivel moderat, care faciliteaza performanta si contribuie la accentuarea achizitiilor. Distresul este produs de factorii de stres care actioneaza in sens negativ, supunand organismul la suprasolicitare si generand efecte negative asupra acestuia. Este stresul intens si prelungit care, depasind nivelul de adaptare, duce la scaderea performantei. Se poate concretiza in diminuarea normalitatii functiilor sau chiar in aparitia bolilor.
De mentionat ca, atunci cand este vorba de stres, in mod obisnuit oamenii se refera la notiunea de distres.
In functie de reactiile produse in organism, stresul se clasifica in:
Stres organic reactii organice de diferite intensitati, care pot merge pana la boli organice: hipertensiune arteriala, infarct miocardic etc.
Stres functional manifestari functionale la care nu se poate evidentia un substrat organic, (cefalee, migrena, tulburari digestive diverse, iritabilitate etc.)
Chiar daca sunt atat de diferiti, factorii de stres au ceva in comun: afecteaza negativ vitalitatea generala a organismului, sistemul imunitar si a altor functii de autoreglare a corpului, facand organismul de a fi mult mai susceptibil la atacul cauzelor interne sau externe ce pot cauza boala. Agentii stresori pot proveni atat din imprejurari exterioare (locul de munca, familie, scoala, mediu), cat si din interiorul nostru (temperamentul sau nivelul autocontrolului, modalitatea de solutionare a problemelor, luarea deciziilor).
S-au identificat trei faze in raspunsul la stres. In prima faza, de alarma, organismul identifica stresul si se pregateste sa actioneze, ori sa lupte, ori sa scape. Glandele endocrine elibereaza hormoni care sporesc bataile inimii si respiratia, ridica nivelul zaharului din sange, sporeste transpiratia, dilata pupilele si incetineste digestia. In cea de-a doua faza, de rezistenta, sunt activate mecanismele de autoreglare. Cuprinde ansamblul reactiilor sistemice provocate de o expunere prelungita la stimuli fata de care organismul a elaborat mijloace de aparare, corpul repara orice stricaciune provocata de reactia de alarma. Pe masura ce rezistenta continua, a treia faza, epuizarea, se instaleaza, foarte asemanator reactiei de alarma, apare cand agentii nocivi au actiune prelungita, iar adaptarea organismului cedeaza si o dereglare inrudita cu stresul poate aparea. Expunerea prelungita la stres, epuizeaza resursele de energie ale organismului.
Stresul poate aparea ca urmare a urmatoarelor situatii:
- probleme emotionale imposibilitatea exprimarii furiei, depresiei, durerii, starii de vina sau chiar stima de sine scazuta;
- relatiile interpersonale probleme in relatiile interpersonale, lipsa unui prieten, partener sau sprijin in viata unei persoane;
- schimbari majore in viata unei persoane decesul unui parinte sau sot/sotie, pierderea locului de munca, schimbarea statutului social, grija pentru un membru al familiei care, fie este in varsta, fie are probleme grave de sanatate;
- conflicte intre credintele si valorile personale.
Stresul poate afecta atat gandurile, cat si emotiile unei persoane, de aceea este normal ca cineva stresat sa fie:
- capricios si sa simta ca se afla in imposibilitatea de a rezolva chiar si probleme minore;
- frustrat si sa-si piarda des cumpatul;
- nervos sau obosit in marea majoritate a timpului;
- ingrijorat chiar si de cele mai nesemnificative lucruri;
- dezamagit de reactiile sale pe care le poate considera lente sau inadecvate;
- pesimist sau negativist in privinta lucrurilor care urmeaza sa se intample.
Stresul nu poate fi ignorat, atat timp cat studiile stiintifice au aratat efectele sale extrem de diverse si de grave.
Acest lucru depinde de fiecare persoana in parte, in functie de personalitate, educatie, modul de a raspunde la stres, controlul stresului, modul de adaptare la situatii stresante.

"Nu abandona ceea ce nu stii sa faci, ci combina cu ceea ce stii sa faci."
John Wooden
Articole din editia din data de Septembrie 2012

 • La an nou, scoala noua in Lumina

  Psihologie
 • Procedura de selectie pentru functiile de procuror general si procuror sef al DNA, anuntata de Ministerul Justitiei

  Psihologie
 • Sedinta extraordinara la Saraiu

  Psihologie
 • Inceput de an scolar cu dreptul in scoala si gradinita din Ghindaresti

  Psihologie
 • La sfarsitul lunii, pentru o zi, navodarenii vor avea apa cu presiuni scazute

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771