Problema fondurilor UE e vina PDL

Septembrie 2012, Adrian Nicarel

Politic

Cristian Preda acuza guvernul USL pentru incapacitatea de a absorbi Fondurile Europene

"Se anunta sanctiuni drastice referitoare la fondurile europene. Membrii BPN al PDL au analizat in domenii sectoriale si vom prezenta in zilele urmatoare, caz cu caz, ce s-a intamplat in administrarea fondurilor europene. Ceea ce constatam cu totii, cu mare tristete, este ca de cand Victor Ponta a ajuns la Guvern nu mai sunt bani europeni care sa vina in Romania", a sustinut, luni, europarlamentarul PDL Cristian Preda. Cristian Preda a mai spus ca USL are responsabilitatea guvernarii si ca "nu putem disocia discursul aproape pasional indreptat impotriva institutiilor europene si actul de guvernare".
Guvernul a raspuns, intr-un comunicat de presa remis, declaratiilor prim-vicepresedintele PDL, sustinand ca problema fondurilor UE a fost cauzata de guvernele PDL, iar Guvernul Ponta a luat masuri pentru remedierea deficientelor si reluarea rambursarilor.
"Toate problemele din prezent, in ceea ce priveste fondurile europene, sunt cauzate tocmai de guvernele PDL, adica exact zona politica ce acum acuza nereguli. De aceea, acuzatiile lui Cristian Preda sunt nu doar politicianiste, ci mai ales ipocrite. Ori domnul Preda nu are informatii corecte, ori intentiile sale sunt pur demagogice. Tindem sa credem ca este vorba despre ambele scenarii. Guvernul actual gestioneaza fondurile europene de 3 luni, in timp ce guvernele PDL au gestionat aceasta problema in ultimii 3-4 ani. In prezent, toate problemele semnalate de institutiile europene, inclusiv suspendarile de plati, isi au originea in fraude si nereguli comise in anii anteriori! Nu exista nicio problema referitoare la proiecte demarate in aceste 3 luni. Or, aceasta realitate este cunoscuta in mod clar de cei care au initiat acest atac", se arata in comunicatul Guvernului. Executivul adauga in comunicat ca ii "reaminteste" lui Cristian Preda ca zeci de licitatii publice prin sistemul electronic SEAP, inclusiv cele pe bani europeni, "au fost trucate" in ultimii ani de catre PDL si ca cea mai cunoscuta situatie de acest fel este cea de la ANRMAP.
Problemele "deosebit de grave" identificate de partea comunitara se refera in special la incalcarea prevederilor directivelor europene in domeniul achizitiilor publice, ca urmare a derularii unor proceduri de achizitie publica pentru atribuirea unor contracte in mod preferential, cu ingradirea accesului liber la finantarile europene si existenta conflictului de interese. De asemenea, o problema majora o constituie si modalitatea defectuoasa de cheltuire a fondurilor publice in perioada mentionata (atat fondurile europene, cat si cofinantarea nationala aferenta). Pe baza acestor concluzii, Comisia Europeana a decis aplicarea unor corectii financiare substantiale atat proiectelor la nivelul carora au fost constatate nereguli in implementare, precum si corectii financiare orizontale aplicate la nivelul Programelor Operationale, corectii care vor greva asupra bugetului de stat. "Lipsa de intelegere si implicare a Guvernului Boc in solutionarea deficientelor semnalate de Comisia Europeana inca din cursul anului 2009, refuzul unui dialog cu partea comunitara pe tema fondurilor europene, atat la nivelul Comisarilor europeni, cat si la nivel tehnic, a dus la generalizarea unei opinii negative fata de Romania, atat la nivelul serviciilor comunitare, cat si in randul Statelor Membre ale Uniunii Europene, cu privire la capacitatea reala de a utiliza fondurile europene", afirma Guvernul.
Potrivit sursei citate, din cauza guvernului PDL, Romania risca suspendarea platilor din iulie 2013 pe Programul Operational pentru Pescuit.
Guvernul arata ca, incepand cu luna iulie, pentru principalele programe operationale nu s-au mai transmis cereri de rambursare catre Comisia Europeana la solicitarea acesteia, pentru a se verifica in ce masura sistemul de management si control este functional. "Fata de aceasta situatie, primul-ministru a solicitat fiecarui ministru coordonator al activitatii Autoritatilor de Management elaborarea si implementarea unui set de actiuni pentru remedierea deficientelor identificate, actiuni convenite cu reprezentantii Comisiei Europene, astfel incat, pana la sfarsitul anului 2012, sa fie reluate rambursarile cheltuielilor efectuate de Romania in cadrul celor sapte programe operationale", precizeaza comunicatul Guvernului. Executivul adauga ca va finanta in continuare cu prioritate proiectele europene, pentru ca stoparea sau incetinirea ritmului de implementare a acestora nu vor putea genera facturi si, in momentul solutionarii deficientelor identificate de CE, Romania nu va putea solicita rambursarea acestor cheltuieli. De asemenea, intarzierea finalizarii unui anumit tip de proiecte ar putea conduce la amenzi substantiale.

Album foto

 • Articole din editia din data de Septembrie 2012

 • Problema fondurilor UE e vina PDL

  Politic
 • Gradinita din Mihai Viteazu va fi realizata cu bani de la bugetul local

  Politic
 • Ziua Portilor Deshise la Fabrica HEINEKEN Romania din Constanta

  Politic
 • Lansarea activitatilor proiectului "ReSearch Your Change"

  Politic
 • Lucrari continuate in satul Lanurile

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Viceprimarul din Castelu, Antoneta Prodan, consideră revocarea sa din funcție un exces de putere

  Politic
 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771