Litoralul romanesc, plin de turisti

August 2012, Daniel Chirita

Actualitate

Potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS), gradul de ocupare pe litoral, in acest wekeend, a fost 100% iar, pe parcursul saptamanii anterioare, a fost de 98%.

Federatia considera ca trebuie gandit un program special de oferte pentru septembrie, pentru a prelungi sezonul si a mentine gradul de ocupare a litoralului si la inceputul toamnei, profitand de vremea buna anuntata de meteorologi. Totodata, litoralul romanesc a convins pentru ca plajele sunt curate, serviciile sunt cu mult imbunatatite, iar evenimentele mondene si cele care incurajeaza turismul de distractie sunt atractia principala pentru turisti.
Si sudul litoralului este ocupat in totalitate, dar cea mai mare aglomeratie este in statiunea Mamaia. Presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, a declarat ca nu mai poate contoriza numarul turistilor. "Este posibil sa fie 30.000 sau 32.000 de turisti in Mamaia, fara a-i pune la socoteala pe cei care merg la particulari. Nu mai avem control, suntem depasiti de situatie, iar capacitatea noastra de cazare a fost mult intrecuta. Faleza, restaurantele sunt pline. In camere se cazeaza si cate 5 sau 6 persoane, iar cei care nu au mai avut loc in hoteluri dorm in masini, pe plaja, pe unde apuca. Au disparut si particularii care stateau cu cheile pe marginea drumurilor. Erau cativa in fata la Aqua Magic. Sambata, nu i-am mai vazut. Se pare ca si ei sunt aglomerati. Sejurul mediu dureaza cinci zile, dar am avut, joia trecuta, turisti care au solicitat prelungirea sederii. Nu s-a putut face acest lucru, pentru ca totul era rezervat dinainte", a declarat Nicolae Bucovala. Potrivit acestuia, si programul de rezervari timpurii a avut un mare impact asupra turismului. "Deja, de la mijlocul lui martie, hotelurile aveau 50% din capacitate rezervata. Turistii au ales sa-si rezerve locul din timp si sa beneficieze de reducerile de 10-15 sau 20%", a precizat Presedintele Asociatiei Patronale Mamaia.

Weekendul cel mai aglomerat din 2008 incoace

Cu acest prilej, veniturile agentilor economici au crescut cu 16% in numai doua zile. "Daca vom continua tot asa, probabil, la mijlocul lui august, vom depasi incasarile din 2008, cea mai prospera perioada. In ceea ce priveste statiunea Mamaia, s-a demonstrat cat de importanta este implicarea autoritatilor locale in cresterea numarului de turisti prin organizarea unor evenimente de amploare. Acest exemplu trebuie urmat de toate autoritatile locale din zonele turistice de pe litoral pentru a intra in concurenta cu Mamaia", a afirmat Bucovala.
De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Turismului, Cristian Barhalescu, a afirmat ca succesul inregistrat pana acum de litoralul romanesc se datoreaza eforturilor conjugate ale patronatelor, asociatiilor, agentiilor de turism si autoritatilor locale. "Autoritatile locale si centrale au organizat evenimente majore care au atras turistii. Este o dovada ca, atunci cand toate fortele se unesc, lucrul in echipa da rezultate foarte bune. Vrem sa lucram in aceeasi echipa si pentru sezonul 2013. Strategia aceasta va fi pusa la punct pe 1 septembrie, la Bursa Litoral", a afirmat secretarul de stat, Cristian Barhalescu.
Nicolae Bucovala, Presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, a estimat ca, weekendul acesta, pe intreg litoralul romanesc, s-au aflat peste 220.000 turisti.


Articole din editia din data de August 2012

 • Lucrari de alimentare cu apa in doua noi cartiere

  Actualitate
 • Consiliul Local Mangalia a aprobat denuntarea unilaterala a contractului cu Callatis Therm

  Actualitate
 • Locuinte sociale pentru harsoveni

  Actualitate
 • Bloc cu risc seismic, reabilitat

  Actualitate
 • Dorinela Irimia, un primar pentru dezvoltarea comunei Saraiu

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771