Romania, pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de investigatii legate de fraude cu fonduri europene

August 2012, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Cu 142 de miliarde de euro fonduri acordate in fiecare an, Uniunea Europeana a decis sa inaspreasca lupta impotriva fraudarii fondurilor structurale si de coeziune. Daca Romania ancheteaza cele mai multe cazuri de fraude, ea este urmata de Germania si Italia. Acest clasament ascunde insa realitati diferite.
Italia ramane tara care a deturnat cei mai multi bani in 2011, in special prin intermediul unei importante afaceri cu fonduri structurale, care, ea singura, reprezinta peste 380 de milioane de euro. Si totusi, ea nu ocupa decat pozitia a treia in acest clasament, daca se ia in calcul numarul de cazuri anchetate - 112, conform Raportului OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda) publicat pe 11 iulie 2012. A doua pozitie este ocupata surprinzator de Germania, cu 168 de cazuri investigate, in timp ce pe primul loc se claseaza Romania, cu 225 de cazuri.
Publicat cateva zile mai tarziu, in 19 iulie, raportul Comisiei Europene privind semnalarile de fraude si nereguli confirma ca Germania ancheteaza un mare numar de cazuri. O constanta care se explica partial prin situatia sa demografica si geografica: Germania este cea mai populata tara a UE si se afla in centrul Europei, fiind expusa astfel tranzitului de produse de contrabanda provenind din Europa orientala.

Romania, un caz care ingrijoreaza OLAF

Tara membra noua a Uniunii Europene, Romania este subiectul unui dispozitiv de control particular, care explica partial numarul mare de cazuri de frauda semnalizate.
De asemenea, sursa citata precizeaza ca Romania a beneficiat de un program special de subventii pentru achizitia de materiale industriale si agricole, categorii afectate de deturnarea de fonduri.
"Ceea ce este ingrijorator in cazul Romaniei este rata slaba a condamnarilor in urma procedurilor judiciare incepute", a precizat Lothar Kuhl, reprezentant al Biroului European antifrauda. Cauzele sunt anchetate, insa suspectii sunt rareori condamnati.
Important nu este atat numarul de cazuri transmise, cat eficacitatea cu care acestea sunt gestionate de autoritatile nationale. Statele care prezinta rate mari de cazuri fara condamnari in justitie tradeaza de fapt ineficienta sistemelor lor judiciare de a-i pedepsi pe vinovati.
In Romania, in 73,4% dintre actiunile initiate s-a renuntat la acuzatii, in timp ce doar in 23,4% din cazuri s-au pronuntat condamnari. Comparativ, in Germania, la 32,5% din actiuni s-a renuntat la acuzatii, in timp ce pentru 57% din cazuri s-au pronuntat condamnari.
(Sursa: EurActiv.ro)

Articole din editia din data de August 2012

 • Lucrari de alimentare cu apa in doua noi cartiere

  Fonduri Europene
 • Consiliul Local Mangalia a aprobat denuntarea unilaterala a contractului cu Callatis Therm

  Fonduri Europene
 • Locuinte sociale pentru harsoveni

  Fonduri Europene
 • Bloc cu risc seismic, reabilitat

  Fonduri Europene
 • Dorinela Irimia, un primar pentru dezvoltarea comunei Saraiu

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771