Ministrul Agriculturii, in vizita de lucru la Constanta

August 2012, Iulia Fţlfan

Actualitate

Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a fost pe data de 3 august 2012, intr-o vizita la Constanta, prilej cu care a vizitat un sistem de irigatii dezafectat din localitatea Ghindaresti precum si zone cu perdele forestiere.

Dupa aterizarea mult asteptata cu elicopterul a Ministrului Agriculturii pe un teren din comuna Ghindaresti, acesta a fost intampinat asa cum se cuvine de autoritatile locale printre care de noul edil sef al localitatii, Adrian Vartolomei impreuna cu echipa sa, de catre edilul comunei Topalu Gheorghe Murat, de cativa localnici dar si de presa si televiziune.
Vizita in judet prin care Ministrul Daniel Constantin a dorit sa vada starea culturilor afectate de seceta, a fost realizata impreuna cu staff-ul sau, reprezentanti ai Agentiei Nationale si Regionale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), ai Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si reprezentanti ai Consiliul Judetean Constanta (CJC).
Ministrul a zburat cu elicopterul pentru a analiza mai bine de la inaltime efectele secetei din judetul Constanta, concluzia fiind aceea ca suntem printre primele judete afectate serios de seceta.
"Judetul Constanta este, din pacate, unul din cele mai afectate judete din Romania. Productia de grau este de 2 tone la hectar, media la nivel national e de 2,6 tone. La porumb si la floarea soarelui, nu s-a terminat perioada de recoltat, dar in jur de 30, 40 % din suprafete sunt compromise. Aici exista surse de apa, s-ar putea iriga mai usor ca in alte zone. Constanta este printre primele judete afectate de seceta. Motivele: sistemele de irigatie au fost devalizate in aceasta perioada de 20 ani, nimeni nu s-a preocupat sa le supravegheze sa nu fie furate. Au fost scoase si vandute. Am vizitat si statii functionale, e adevarat, costurile pe motoarele acelea vechi sunt mari, dar pot beneficia de retehnologizare", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Cu prilejul vizitei de lucru, ministrul a discutat si cu fermierii si primarii din judet si a anuntat un program prin care sistemul de irigatii va trece din subordinea statului,mai exact in cea a Consiliului Judetean Constanta. Presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, a facut o astfel de solicitare care, daca s-ar aproba, ar putea duce la elaborarea unui amplu program de reabilitare a retelelor de irigatii. "Dincolo de starea culturilor, un alt motiv al vizitei noastre este legat de solicitarea Consiliului Judetean ca anumite statii de pompare care acum nu mai au utilitate publica sa fie trecute in patrimoniul CJC pentru reabilitare. Noi avem disponibilitatea sa le dam CJC-ului si sa fie folosite in parteneriat cu organizatiile de udatori si consiliile locale. Avem obligatia sa gasim cele mai bune metode pentru a regandi un sistem sa deserveasca oamenii din aceasta zona. E un proiect pilot care, daca va functiona, ne-am gandit sa-l extindem si la nivel national", a declarat Daniel Constantin, aflat in vizita la statia de pompare de la Ghindaresti.
Desi are o capacitate de irigare de 35 de mii de hectare din nordul judetului, statia de pompare este in paragina din 2004. "Toate guvernele de pana acum ne-au promis ca vor face acest lucru, ca vor trece in subordinea noastra sistemele de irigatii neutilizate pentru a putea accesa fonduri europene si a le face functionale, dar nu s-a intamplat asa ceva. Eu stiu sigur ca, acum, acest Guvern se va tine de promisiune", a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu.
Deoarece statia din comuna Ghindaresti, a fost devastata de hotii de fier vechi, presedintele CJC a concluzionat ca este nevoie de o lege speciala care sa reglementeze activitatea centrelor de colectare a fierului vechi, astfel incat acestea sa nu mai aiba posibilitatea de a primi conducte furate din sistemul de irigatii, sine de tren si alte astfel de componente.
Intrebat fiind daca seceta din acest an va afecta preturile, ministrul Agriculturii a spus ca "scumpirile sunt generate de piata, de cerere si oferte. Eu nu cred in scumpiri. Cei care vand, se uita la puterea de cumparare. Oamenii nu-si permit scumpiri si cei care comercializeaza se gandesc daca vor sa vanda marfa sau sa ramana cu ea. Noi luam masurile care tin de stat pentru a preveni aceste scumpiri. Sunt acele masuri anuntate: sa stimulam sistemul de irigatii. Dupa perioada de recoltat se vor evolua pierderile si vor fi despagubiti fermierii. Dar statul si bugetul nu-si va permite sa aiba aceste pierderi an de an".

Perdele forestiere, vazute din elicopter de Daniel Constantin

"Perdelele forestiere creeaza un microclimat si sunt absolut necesare mai ales in zona noastra. Vanturile sunt foarte puternice si usuca pamantul iar, cand ninge, zapada este luata de pe camp si imprastiata pe strazi. Daca am avea grila de perdele pentru protectia terenurilor agricole si a pasunilor, zapada ar ramane acolo, pe camp, unde este necesara. Am inceput acest proiect cu banii pe care i-am avut la dispozitie, fara sa ne ajute Guvernul din acea vreme. Ne-am apucat de un program care nu era in sarcina Consiliului Judetean Constanta. Toata aceasta munca de impadurire ajuta la schimbarea microclimatului si crearea unei umiditati mai mari in sol, actiuni de lunga durata.", a declarat vicepresedintele CJC, Cristian Darie.
De asemenea, a fost survolata zona Harsova, unde Consiliul Judetean a impadurit peste 200 de hectare de teren, perdelele forestiere de la Capidava, Tortoman, pepinierele de la Medgidia si Plopeni.

Intalnire cu primarii si fermierii din judet

Vizita de lucru a ministrului Agriculturii alaturi de staff-ul sau in judetul Constanta a continuat cu o intalnire cu producatorii si primarii de comune, ce a avut loc in satul Viisoara din comuna Cobadin. In cadrul intalnirii, acesta a dorit sa stie exact care sunt nemultumirile acestora si cu ce propuneri vin pentru imbunatatirea situatiei. "Nu vom ramane la stadiul de simple discutii, ci vom lua decizii ca urmare a acestei intalniri", le-a transmis acesta fermierilor si primarilor prezenti la intalnirea de la Viisoara.
Presedintele Cooperativei Agricole Dobrogea, Nicolae Sofrone, s-a aratat nemultumit de Legea 381/2002, modificata, care abroga asigurarile fermierilor in caz de calamitati. "Am ramas complet descoperiti in fata naturii, mai ales acum, in aceasta perioada de seceta. Un alt punct care ne supara pe toti si pe care nu il intelegem este taxa de drum pe care trebuie sa o achitam. Nu este normal sa platim in plus pentru simplul fapt ca mergem cu tractoarele pe drumurile din camp facute tot de noi", a afirmat Sofrone.
De asemenea, seful administratiei locale Cumpana, Mariana Gaju, a declarat ca se confrunta cu probleme in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene pe diferite masuri agricole si ca sistemul de irigatii al localitatii a fost furat de hoti.


Album foto

 • Articole din editia din data de August 2012

 • Lucrari de alimentare cu apa in doua noi cartiere

  Actualitate
 • Consiliul Local Mangalia a aprobat denuntarea unilaterala a contractului cu Callatis Therm

  Actualitate
 • Locuinte sociale pentru harsoveni

  Actualitate
 • Bloc cu risc seismic, reabilitat

  Actualitate
 • Dorinela Irimia, un primar pentru dezvoltarea comunei Saraiu

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subven╚Ťiile sunt pentru fermierii corec╚Ťi! Oric├óte subven╚Ťii am da, eficien╚Ťa lor este mai mic─â din cauza fraudei!

  Actualitate
 • ╚śoc la Sili╚Ötea! 15 persoane au viz─â de flotant la adresa candidatului PNL la func╚Ťia de primar

  Actualitate
 • C├«╚Ťu: Vom cre╚Öte aloca╚Ťiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • ├Äncep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagr─â? S-a ajuns deja la proteste ├«n strad─â

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situa╚Ťie de Urgen╚Ť─â! Se elibereaz─â exclusiv ONLINE ╚Öi GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771