RELATIA DE CUPLU

Mai 2012, Tamara Nichita

Psihologie

In ciuda progresului sau intelectual, omul nu a invatat prea multe in ceea ce priveste convietuirea in armonie cu semenii, el inca nu stie cum sa inlature confuziile din jurul sau, produse de propria vanitate .
Grecii antici spuneau ca la baza lumii sta philos si neikos (dragostea si ura), iubirea este o stare speciala, un sentiment in sine, nu exista doi oameni care sa gandeasca la fel, dar aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa-si uneasca fortele in viata, sa devina mai atenti si mai plini de intelegere fata de cei din jur.
Cuplul a existat dintodeauna si desigur va exista adaptandu-se permanent cerintelor sociale din care a facut parte, transmitand valorile mostenite urmasilor lor.
Definitia cuplului inseamna, de fapt, definitia cuvantului dragoste, cuplul este o entitate aparte, diferita de persoana, grup sau familie. Un cuplu se naste din dragoste, dar dragostea care il naste nu poate exista permanent.
Atunci cand luam decizia de a fi impreuna, de a incepe o noua viata, aceea in doi ca si cuplu ne luam si angajamentul de a avea grija unul de celalalt. Obiectivul amandurora este de a avea o relatie stabila, fructuoasa, care sa ofere implinire ambilor parteneri.
Relatiile dintre sexe, conceptia despre casatorie si familie, intemeierea juridica a acestora, raporturile dintre parteneri, complexitatea relatiilor sunt strans legate de valorile socio-culturale din care cuplul face parte.
In orice relatie de cuplu, la inceput, fiecare din cei doi vine cu propriile vise, sperante si asteptari si, ca orice relatie, va avea momente bune si perioade in care va fi pusa la incercare. Esecurile, la fel ca si reusitele, nu pot fi atribuite unuia singur, pentru simplul fapt ca a fi impreuna, inseamna sa impartasesti suferintele si bucuriile cu celalalt, nu langa celalalt.
Adesea, partenerii simt ca ceva "nu merge", dar nu pot spune ce anume, a vorbi despre aceste lucruri ii va ajuta sa identifice nemultumirile si cauzele lor. Rezolvarea anumitor probleme se contureaza uneori chiar in momentul expunerii lor,vorbind despre ele, partenerii le vad cu mai multa claritate si incep sa apara deja perspective de rezolvare. Scopul psihologului in aceste cazuri este de a-i ajuta pe cei doi sa poata spune in cuvinte ceea ce pana atunci considerasera greu de realizat.
Un mare semn de intrebare este astazi alarmanta cifra a cuplurilor nefericite in intimitate, a cuplurilor disfunctionale care salveaza doar niste aparente de dragul copiilor, a familiei, a societatii sau a alternativei singuratatii, de teama perspectivei materiale dificile, asfel imaginea cuplului modern a devenit negativul celui traditional.
In istoria oricarui cuplu exista o parte frumoasa care poate mai continua si azi, dar exista si cupluri care ajung sa aiba probleme, avand nevoie de sustinere pentru a reusi sa le depaseasca.
Rolul unui psiholog nu este acela de a va oferi fericirea, ci de a va ghida astfel incat sa o descoperiti singuri.
Intr-o relatie este foarte important sa ai planuri comune, insa la fel de important este si sa nu renunti la planurile personale. A-ti urma visele si a-ti implini planurile nu inseamna ca parasesti cuplul sau ca participi mai putin la viata lui, din contra, daca ambii parteneri fac acest lucru si se sprijina reciproc, apare legatura mai puternica si mai autentica dintre ei.
A fi intr-o relatie de cuplu echilibrata inseamna ca, in mod echilibrat, oferi timp partenerului si, in acelasi timp, ti cont si de nevoile tale.
O relatie de cuplu poate dura in timp, dar pentru aceasta este nevoie de putina aritmetica. Pentru a fi doi este, evident, nevoie de doi, dar trebuie ca mai inainte sa fi fost intreg.

O casnicie excelenta nu este aceea in care un "cuplu perfect" este impreuna, ci una in care un cuplu imperfect invata sa se bucure de deosebirile dintre ei.


Articole din editia din data de Mai 2012

 • Legea "Big Brother" a fost adoptata. Furnizorii de telefonie si internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni anumite date ale abonatilor

  Psihologie
 • Parlamentarii vor fi alesi prin vot uninominal pur. Pragul electoral a fost eliminat. Camera Deputatilor a aprobat proiectul initiat de Antonescu si Ponta

  Psihologie
 • Primarul Mangaliei Mihai Claudiu Tusac a premiat trupele de teatru prezente la Mangalia Art

  Psihologie
 • Proiecte finalizate in anul 2012

  Psihologie
 • Livada proprie pentru elevii din Ciobanu

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771