Infratirea comunei Mircea Voda cu localitatea Comune di Grotte, Sicilia - Italia

Mai 2012, Daniel Chirita

Cultura

In perioada 23 29 aprilie 2012, primaria comunei Mircea Voda a implementat in cadrul programului "Europe for Citizens" (Europa pentru cetateni), proiectul intitulat "Acceptance, knowledge and cooperation within the European citizenship", ce a avut drept obiectiv infratirea celor doua localitati.

Acordul de Infratire a fost semnat de catre oficialitati in Sala de Consiliu a primariei Mircea Voda in prezenta mass-mediei locale, cuvantarile publice avand loc in Sala mare a Caminului Cultural, atelierele tematice au fost organizate in salile scolilor si gradinitelor din comuna iar intalnirile din domeniul economic s-au desfasurat la sediile societatilor producatoare din Mircea Voda.
Discutiile din cadrul sesiunilor de comunicari organizate de profesori si elevi si depunerea de coroane de flori si ceremonia comemorativa de la Cimitirul istoric al eroilor "Mircea cel Batran", precum si vizita la Muzeul de Istorie si Arheologie din Constanta, Statuia lui Ovidius, Edificiul cu Mozaic din zona peninsulara, Arhiepiscopia si Catedrala Ortodoxa, Basilica Romano-Catolica, etc. au avut ca tel rememorarea originii comune latine si a experientelor europene similare, prin aceasta dorindu-se intarirea sentimentului de apartinere la o identitate comuna europeana. Adaugandu-se la istoria si cultura similare, valorile latinitatii se imbina cu cele promovate de ideea europeana.
Comune di Grotte membru egal in parteneriatul cu primaria comunei Mircea Voda, ofera cetatenilor sai posibilitatea de a cunoaste alti membrii ai Uniunii Europene, tinand cont cu precadere de elementele comune celor doua culturi. De asemenea, in vederea clarificarii neintelegerilor cauzate de necunoastere, italienii si romanii isi propun sa se familiarizeze reciproc, sa-si cunoasca specificitatile si sa contribuie la diseminarea valorii de toleranta si cooperare prin stabilirea de relatii durabile si fructuoase intre membrii celor doua comunitati.
Primaria Mircea Voda si Comune di Grotte urmaresc ca proiectul "Acceptance, knowledge and cooperation within the European citizenship", sa reprezinte oportunitatea relationarii functionale si de durata a celor doua comune atat intre ele, cat si cu celelalte localitati europene de pe harta colaborarilor cetatenesti.
Programul vizat pentru aceasta intalnire a fost structurat in jurul evenimentului de infratire a celor doua localitati, cu emfaza pe cateva aspecte definitorii ale interactiunilor umane, cu precadere domeniul social, cel civic, cel economic, cel educativ, cel cultural si cel sportiv, etc. Acordul de Infratire ce a fost semnat de catre primarii celor doua comune, Paolo Pilato si Dumitru Dedu in calitatea acestora de reprezentanti alesi ai cetatenilor, reprezinta angajamentul pe care cele doua localitati si-l iau in contextul european si globalizator, acela de a fi parteneri loiali in fata conditiilor economice si sociale europene.
Programul activitatilor a cuprins: primirea oaspetilor; vizita in comuna Mircea Voda la primarie si la principalele obiective din localitate; la Muzeul de Istorie si Arheologie, la Mozaicul Roman, la Muzeul de Arta Constanta, pranz la un restaurant cu specific romanesc si sesiune de shopping la Maritimo Mall si in incheiere, sedinta de semnare a Acordului de Infratire.


Articole din editia din data de Mai 2012

 • Ponta acuza Guvernul Ungureanu ca a numit persoane si a incercat sa aloce bani dupa demitere

  Cultura
 • GUVERNUL PONTA A FOST INVESTIT DE PARLAMENT. Membrii Cabinetului vor depune juramantul la ora 22.30

  Cultura
 • Locuitorii din Eforie interesati sa se specializeze in domeniul turismului

  Cultura
 • Inaugurari importante cu prilejul Zilelor Comunei Pestera

  Cultura
 • Serbare campeneasca la Silistea

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Tradiția Festivalului de Lupte și Reconstituiri Istorice - DAPYX a continuat și în acest an cu mare succes - ”La Medgidia, eroii nu mor niciodată!”

  Cultura
 • Vernisajul Taberei de Pictură „Lucian Grigorescu”, veselie și culoare transpusă pe pânză

  Cultura
 • Cea de-a IX-a ediție a Festivalului „Tinere Speranțe” s-a încheiat cu succes la Medgidia

  Cultura
 • „Cartea de aur a eroilor din localitățile Siliștea și Țepeș Vodă”, lansată de Ziua Eroilor

  Cultura
 • Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediție

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771