PSIHOLOGIA FAMILIEI (II)

Mai 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Aminteam in articolul trecut despre abordarea familiei din perspectiva psihologica, despre necesitatea de a cunoaste si intelege nevoile si fenomenele care se produc in cadrul unei familii. Odata ce patrundem in aceasta intimitate, se nasc intrebari, dar si raspunsuri, unele dintre ele, ca un paradox, pot creea insa confuzii si numeroase alte intrebari cu alte raspunsuri greu de gasit. Si atunci, sa cautam raspunsurile impreuna...
Psihologia familiei se bazeaza, in special, pe unicitatea fiecarei familii, pe interiorul ei, acordand o atentie speciala, atat elementelor comune familiilor, cat si celor care le diferentiaza intre ele, ea influentand si modeland persoana umana.
Pentru a intelege mai bine domeniul psihologiei familiei trebuie sa intelegem mai intai ce este acela un cuplu, o casatorie si o familie.
"Toata lumea are impresia ca stie ce inseamna familia: ceva ce pare sa descinda direct din ordinea naturii, ceea ce ii confera caracterul unui dar universal, cel putin in forma sa elementara, de tip conjugal, definita prin unirea, recunoscuta din punct de vedere social, dintre un barbat si o femeie care traiesc impreuna cu copii lor", este o definitie data de K. Gough. Dar noi oare stim?
Cuplul este o entitate aparte, diferita de persoana, grup sau familie. Printr-un cuplu intelegem, din punct de vedere psihologic, o structura bipolara, unde partenerii se stimuleaza, se dezvolta si se realizeaza ca individualitati biologice, afective si sociale, unul prin intermediul celuilalt.
Atunci cand luam decizia de a fi impreuna, de a incepe o noua viata, aceea in doi ca si cuplu ne luam si angajamentul de a avea grija unul de celalalt. Obiectivul amandurora este sa aiba o relatie stabila, fructuoasa, care sa ofere implinire ambilor parteneri.
Casatoria este un proces interpersonal al maturizarii noastre ca personalitati, un proces de constientizare si redirectionare, casatoria nu este doar un angajament, ea exprima o aspiratie de a realiza intregul potential al iubirii intr-o forma reala. Casatoria reprezinta o siguranta, statul, societatea, religia, se afla in spatele ei, este un fenomen social, de care unii se plang ca nu le ofera siguranta, altii o cer si o recunosc ca pe un tel si o realizare enorma, cel putin sociala.
Casatoria este o relatie importanta, nu putem stii niciodata daca este un succes, dar oricum trebuie transformata in succes de partile implicate.
Casatoria este cea mai buna si cea din urma sansa de a ne maturiza.
Familia este mediul in care crestem, luam primele lectii de educatie si de cunoastere a lumii, inseamna stabilitate in timp si speranta pentru viitor, este una dintre cele mai inalte si vechi forme de comunitate umana, aici crestem, ne maturizam, in cadrul ei fiecare se descopera pe sine, aici evoluam si tot de aici plecam in lume, iar mai tarziu, revenim tot aici cand avem propria familie.
Familia este ceea ce ne face viata frumoasa, ceea ce avem nevoie in fiecare zi, in fiecare moment trait, fiecare dintre noi are nevoie de sprijinul si dragostea oferita de familie, acolo mereu ai locusorul tau si, o particica din inima fiecarui membru al familiei tale, o constitui tu.
Familia, nu numai ca asigura stabilitatea si dezvoltarea umana, dar joaca un rol important si in motivarea noastra, in realizarile si implinirile noastre, ne asigura o evolutie individuala, dar poate sa ne si daruiasca acel spatiu sigur de care avem nevoie pentru a ne reechilibra.
Vom incerca de acum inainte sa intelegem impreuna procesele, framantarile, dificultatile din cadrul unei familii (conflictul in cuplu, infidelitati, relatia perfecta?, comunicarea, manifestarea in cuplu... etc).

"Toate familiile fericite sunt la fel, fiecare familie nefericita este nefericita in propriul fel." Tolstoi


Articole din editia din data de Mai 2012

 • Ponta acuza Guvernul Ungureanu ca a numit persoane si a incercat sa aloce bani dupa demitere

  Psihologie
 • GUVERNUL PONTA A FOST INVESTIT DE PARLAMENT. Membrii Cabinetului vor depune juramantul la ora 22.30

  Psihologie
 • Locuitorii din Eforie interesati sa se specializeze in domeniul turismului

  Psihologie
 • Inaugurari importante cu prilejul Zilelor Comunei Pestera

  Psihologie
 • Serbare campeneasca la Silistea

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771