PSIHOLOGIA FAMILIEI (1)

Aprilie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Esti intr-un moment in care te gandesti ce curs va lua viata ta In orice situatie te vei afla, chiar daca ai experienta in viata de familie sau nu, hai sa abordam impreuna familia din perspectiva psihologica.
Psihologia familiei este un domeniu care se ocupa cu studiul teoretic si aplicativ al mecanismelor psihologice ale constituirii, mentinerii si disolutiei familiei, al proceselor si fenomenelor ce au loc in cadrul unei familii.
Stim si, mai ales, simtim ca pacea si linistea din interiorul familiei noastre ne mentin sanatosi, plini de energie si eficienti in activitatile noastre zilnice. Cu totii stim asta, dar pe de alta parte, incertitudinile, nesiguranta, conflictele interioare, ne pot tensiona, imbolnavi si face nefericiti. Si asta doar pentru ca ne este frica de consecinte.
Nu ne-a invatat nimeni cum sa ne aparam de nevoile noastre, nu ne-a invatat nimeni cum sa ne descurcam, sa fim toleranti, sa iubim, sa oferim, dar totul altfel Sa simtim asta sincer, curat, fara prejudecati, fara menajamente... si atat, ar fi deajuns.
Aproape intotdeauna vrem sa credem ca familia noastra este speciala, diferita decat altele. Se spune ca nicaieri nu-i mai bine ca acasa... Sau, cel putin, asa ne place tuturor sa credem. Uneori, poate ne amagim, vrem din tot sufletul sa fie asa , incat adevarul poate fi cu totul diferit, viata noastra in mijlocul celor dragi nu este intotdeauna atat de confortabila pe cat am avea noi nevoie sa fie. Se poate intampla sa cautam refugiu sau intelegere in sanul familiei, dar sa nu primim ceea ce am sperat, acestea aducand confuzie in viata noastra, dezvoltand ideea de "a fi" in loc de "a iubi".
Oare de ce? Probabil pentru ca, desi toti membrii ei sunt legati de sentimente curate, amintiri si realizari comune, fiecare este unic si diferit, cu personalitatea sa, individualitatea sa, cultura, mediul si tocmai pentru ca suntem atat de diferiti si nevoile noastre sunt variate. Nu vorbi doar despre tine si nevoile tale, lasa-le undeva deoparte si focalizeaza-te asupra nevoilor celor dragi tie. Daca pe ale tale le cunosti destul de bine, pe ale lor s-ar putea sa nu le cunosti inca?
Uneori, mai mult decat ne dorim, ce invatam in familie ne influienteaza viata, deciziile, alegerile, ne determina un anumit tip de reactie sau decizie.
Exista un moment in care este nevoie sa faci diferenta intre lucrurile sanatoase si cele nesanatoase pe care le-ai dobandit in familia ta si pe care le folosesti in prezent in relatiile tale, cu partenerul tau sau cu copilul tau. Din familie, invatam sa apreciem anumite comportamente si atunci facem de multe ori alegeri in functie de ce am invatat sa apreciem in familie, invatam moduri de rezolvare a unor probleme, de gestionare a conflictelor sau de petrecere a timpului liber.
Priveste-te putin din exterior sa te regasesti... Pune-ti ordine in viata, in ganduri, in stilul de-a trai si de a vedea lucrurile... Important este sa iti recastigi ambitia, sa lupti pentru orice, sa faci mult bine in jurul tau, sa fii generos sau macar sa incerci. Daca exista un echilibru in viata, intre munca, relaxare, bani si distractie, atunci starea de spirit este una favorabila, psihicul lucreaza altfel si viata ta prinde alta culoare.
Orice familie poate spera sa-si imbunatateasca calitatea vietii, depinde numai de noi insine sa stim cum sa ne redescoperim in fiecare zi si sa ne bucuram cu intreaga noastra fiinta de clipa prezenta Unii dintre noi nu ne mai amintim asta, iar altii, atrasi in rutina vietii, nici nu-i mai dau importanta

Pasul indispensabil pentru a obtine lucrurile pe care ti le doresti in viata este acesta: hotaraste-te ce vrei.


Articole din editia din data de Aprilie 2012

 • Falsurile si neregulile continua la AFJ Constanta

  Psihologie
 • Fotbal Liga a IV a

  Psihologie
 • Fotbal Judetean

  Psihologie
 • Festivalul Mihai Vasile

  Psihologie
 • Caminul Cultural de la Dumbraveni, in intuneric

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771