Copiii din Romania, victime ale coruptiei.

Aprilie 2012, Adrian Nicarel

Actualitate

Ce scrie presa straina despre copiii lasati sa moara pentru ca medicii refuza sa lucreze fara mita. La un sfert de secol dupa ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din Romania lui Nicolae Ceausescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale coruptiei endemice, intrucat "medicii refuza sa lucreze fara mita", comenteaza The Independent in editia electronica.

O unitate de cardiologie dotata cu echipamente ultramoderne de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti nu a tratat niciun copil de cand a fost deschisa, deoarece personalul care ar trebui sa lucreze cu aceste dispozitive asteapta sa primeasca mita, scrie The Independent. Potrivit cotidianului britanic, care prezinta mai multe cazuri in acest sens, doctorul Catalin Cirstoveanu a lansat o "cruciada pentru salvarea copiilor care vin pentru ingrijiri" la aceasta unitate a Spitalului Marie Curie, transportandu-i cu zboruri low cost la spitale similare din Occident pentru a fi tratati de medici ce nu cer mita. El duce o "lupta epuizanta si solitara impotriva unei culturi a coruptiei" intr-o tara in care "chirurgii cer mita pentru a salva viata bebelusilor", comenteaza The Independent, adaugand ca acesta este motivul unei rate a mortalitatii duble fata de media UE. "Pentru a fi sincer, (coruptia) este atat de inradacinata in sistemul nostru, incat este cu adevarat dificil sa fie eliminata", a declarat pentru publicatie ministrul roman al Sanatatii Ladislau Ritli. Pacientii din Romania, tara membra UE, discuta frecvent despre "bursa mitei", chirurgii obtinand de la cateva sute de euro in sus pentru o operatie, in timp ce anestezistii primesc o treime din suma, stabilita in functie de cat isi poate permite bolnavul, scrie publicatia. Asistentele medicale primesc cativa euro de fiecare data cand administreaza medicamente. Potrivit publicatiei, obtinerea unui certificat in vederea efectuarii unei operatii in strainatate poate costa intre cateva sute si cateva mii de euro, in functie de medic. "Statul roman pare ca nu vrea sa faca nimic in acest sens", subliniaza The Independent. Sumele oferite ca mita in Romania insumau aproximativ 750.000 de euro pe zi in 2005, conform unui raport al Bancii Mondiale (BM), scrie cotidianul precizand ca date mai recente nu sunt disponibile. Cultura "platilor informale", numele sub care este desemnata coruptia, este acceptata tacit, insa exista semne ca "furia creste". Situatia tragica a copiilor din Romania nu este un lucru nou, continua publicatia, precizand ca intr-un efort de crestere a populatiei, fostul dictator Nicolae Ceausescu a interzis contraceptia si avortul, mii de copii fiind abandonati ulterior in orfelinate.
Numerosi medici au abandonat tara, anul trecut 2.800 de medici romani dezamagiti de sistemul de sanatate vechi si corupt si de salariile mici imigrand in Occident, potrivit Colegiului Medicilor, citat de cotidian. "In mod ideal, am fi avut salarii decente si nimeni nu ar fi tentat sa accepte plati informale", a declarat Ritli, adaugand ca este necesar ca "populatia sa fie educata pentru ca oamenii sa nu mai creada ca aceasta este singura cale de a obtine asistenta medicala corespunzatoare".


Articole din editia din data de Aprilie 2012

 • Copiii din Romania, victime ale coruptiei.

  Actualitate
 • Ponta: In mod oficial, Romania este in recesiune. As fi preferat sa fie o gluma de 1 aprilie

  Actualitate
 • Fotbal Liga a IV a

  Actualitate
 • Fotbal Judetean

  Actualitate
 • Constanta are o Clinica de Ortopedie de talie occidentala!

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771