Exista o teama de a merge la psiholog?

Aprilie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Dupa ce am punctat diferentele dintre psihiatru si psiholog, de ce ar trebui sa mergem la psiholog si ce inseamna confidentialitatea in psihologie Ce trairi si sentimente ne incearca, cand intram pentru prima data intr-un cabinet de psihologie?
Ce se va intampla acolo, ce ma va intreba, cum ma voi simti, ma voi descurca, daca ma fac de ras? Deja am emotii, dar daca maine se vor amplifica si nu ma voi putea controla?
Sunt intrebari si temeri firesti, dar nimic din ceea ce va sperie azi, nu se va intampla maine. Psihologul stie ce inseamna impactul primei sedinte, stie ca va este greu, odata pentru ca aveti sufletul incarcat, aveti intrebari, asteptati raspunsuri, asteptati rezolvari, dar si teama de necunoscut.
El e acolo cu un singur scop, acela de a te ajuta, va fi mereu disponibil, va fi sincer cu tine, te va intelege, te va respecta, va fi discret, iar impreuna veti gasi o solutie.
Vizitele la psiholog nu dureaza foarte mult, in functie de probleme poti sa stabilesti impreuna cu psihologul tau durata si programul intalnirilor. Scopul principal al acestor intrevederi este gasirea unor strategii pentru a face fata problemelor actuale si viitoare, increderea in tine si in capacitatile tale va creste, vei ajunge sa intelegi transformarile prin care trecem in diferite momente ale vietii.
Deci nimic greu. NU e o rusine sa mergi la psiholog, doar ca schimbarea gandurilor, emotiilor si comportamentelor, presupun implicare, colaborare si multa munca si din partea ta. A invata sa cunosti si sa te autocunosti inseamna sa devii puternic, a deveni puternic inseamna sa deschizi noi porti spre rezolvarea problemelor atunci cand viata te provoaca.
Intre psiholog si pacient are loc un dialog, o interactiune unde, cei doi participanti vin cu toate valentele personale, interactiunea este axata pe povestirea biografiei de catre pacient, pe ascultarea activa de catre psiholog atunci cand acesta face descrierea experientei sale si pe alegerea celor mai adecvate metode psihorecuperatorii in functie de pacient, de motivatia acestuia, de deschiderea pentru terapie, particularitati ce tin de varsta, gradul de instruire, cultura pacientului, sustinerea oferita de familie.
Psihologul devine un interlocutor, un suport al pacientului in lupta sa, realizand o buna alianta terapeutica. Pentru succesul stabilirii unei astfel de relatii intre psiholog si pacient sunt necesare cateva conditii:
Empatia intelegerea trairilor si a modului de gandire a pacientului;
Respectul relatia interpersonala terapeut pacient este o relatie de respect reciproc;
Increderea baza oricarei relatii, chiar daca ea nu corespunde propriilor convingeri deoarece menirea lui este sa inteleaga si nu sa judece pacientul;
Motivatia pentru a trezi motivatia pacientului, insusi psihologul trebuie sa fie profund motivat;
Rabdarea amintindu-ne mereu ca pasii mici aduc schimbarile mari;
Autenticitatea psihologul sa fie disponibil pentru a asculta si intelege pacientul.
Odata stabilita relatia psiholog-pacient, terapeutul il va ghida spre o noua lume construita, el va tine seama de resursele sale, de motivatia sa in vederea recuperarii, reechilibrarii si reintegrarii psihosociale, de suportul sociofamilial pentru a schimba atitudini, sentimente, comportamente, invatarea unor noi moduri de percepere a realitatii.
Relatia psiholog pacient reprezinta esenta psihologiei medicale si un factor esential pentru procesul de vindecare.
De multe ori, o prima experienta neplacuta cu un psiholog, te poate face sa eviti cu orice pret a mai incerca din nou. Indraznesc sa spun totusi ca un psiholog te poate ajuta in dimensiunile importante ale vietii tale, de la dragoste, la relatiile cu cei din jur, la cariera si cunoastere de sine, poate fi acel om care simti ca te poate seconda in drumul tau catre implinire si armonie.

Nu uita: cate o mica schimbare in fiecare zi, produce o URIASA schimbare in viitor!


Articole din editia din data de Aprilie 2012

 • Copiii din Romania, victime ale coruptiei.

  Psihologie
 • Ponta: In mod oficial, Romania este in recesiune. As fi preferat sa fie o gluma de 1 aprilie

  Psihologie
 • Fotbal Liga a IV a

  Psihologie
 • Fotbal Judetean

  Psihologie
 • Constanta are o Clinica de Ortopedie de talie occidentala!

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771