Control politic la acordarea fondurilor europene

Mai 2007, Bogdan Chirita

Administratie locala

Aplicantii nedoriti la masa fondurilor structurale europene vor putea fi incurcatirdquo; ori chiar sabotati prin intermediul Consiliului de Supraveghere a Contestatiilor care va fi activat dupa ce vor fi depuse cererile de finantare cu fonduri europene post-aderare; acest organism pare ca va fi controlat politic, sustin unii specialisti in achizitii publice. Temerile lor sunt justificate prinfaptul ca a fost modificata Legea nr. 337/2006, de atribuire a contractelor de achizitie publica.
Rezultatul acestor modificari este Legea nr. 128/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 309 din 9 mai 2007, prin care contestatiile la atribuirea contractelor pot fi controlate politic. Rolul acestei legi ar fi acela de a se putea cerne dosarele aplicantilor pentru fondurile structurale, prin parghia contestatiilor. Este o lege pentru baietii destepti!”, sustine Pavel Marculet, de la Asociatia Specialistilor in Achizitii Publice din Romania. Marculet sustine ca cei nedoriti vor fi refuzati pe motiv ca nu vor avea dosare bine intocmiterdquo;. Acest lucru va fi inlesnit impreuna cu o alta parghie legislativa”, care este Ordonanta de Urgenta nr. 30/2006 privind verificarea atribuirii contractelor de achizitie publica, aflata in plin proces de modificare in Parlament. Aceasta ordonanta a fost modificata doar de Camera Deputatilor, decizionala, in sensul de a lasa usa deschisa spre fondurile europene numai pentru clientii agreati interpreteaza unii specialisti in achizitii publice. Lucrurile mai pot fi indreptate, deoarece legea de aprobare a ei nu a fost promulgata de presedintele Basescu, ci retrimisa Parlamentului spre reexaminare, la 05.12.2006. Pentru corectare, exact din acest motiv.
Dupa cum se stie, dosarele aplicantilor trebuie sa strabata o procedura stricta, stabilita de legislatia europeana, pana la momentul in care potentialii beneficiari ajung sa primeasca acceptul pentru finantarea proiectelor lor din fondurile structurale. Intre primii pasi, obligatorii, este si asa-numitul control ex-ante, efectuat, in cazul Romaniei, de Ministerul Finantelor, desemnat sa verifice contractele de lucrari si de concesiune de lucrari si acordurile-cadru incheiate in vederea atribuirii contractelor cu valorile mentionate. Daca Senatul a votat ordonanta in forma trimisa de Guvern, Camera Deputatilor a introdus mai multe amendamente, intre care desemnarea Ministerului Finantelor sa verifice etapele procesului de achizitie publica dupa publicarea anuntului de participare si desemnarea castigatorului si pana la atribuirea si semnarea contractului. Controlul ex-ante ar trebui facut inaintea atribuirii contractelor prin achizitie publica, conform regulilor din Uniunea Europeana. Dupa reexaminare, Senatul a adoptat, a doua oara, ordonanta tot in forma initiala primita de la Guvern, in timp ce, la Camera Deputatilor, s-a solicitat plenului ca ordonanta sa fie trimisa si la Comisia pentru Industrii, unde se afla si la acest moment.
Consilul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) va fi autoritatea care va solutiona contestatiile depuse. Legea 128/2007 asaza CNSC in subordinea Parlamentului, iar la controlul politic asupra acestei institutii s-a ajuns prin numirea presedintelui CNSC dintre membrii Consiliului, la propunerea unei comisii parlamentare, care exercita controlul asupra activitatii CNSC. Mandatul presedintelui CNSC a fost marit la 5 ani, iar acesta va numi inca trei dintre cei 21 de membri ai Consiliului.


Doar 17 milioane euro pentru cooperare la Marea Neagra
Reprezentanti guvernamentali din 10 tari partenere s-au reunit la Bucuresti in cadrul unei conferinte organizate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) pentru promovarea Programului Operational de Cooperare in Bazinul Marii Negre, 2007-2013. Programul are un buget de 17 milioane euro si urmeaza a fi lansat in a doua parte a anului 2007.
In acest moment, programul al carui coordonator este MDLPL, se afla in stadiu de negociere cu Comisia Europeana. La nivel european, este cel mai amplu program de cooperare transfrontaliera, avand ca parteneri 10 state riverane Marii Negre.
Programul se adreseaza consiliilor judetene, prefecturilor, primariilor, agentiilor de mediu, camerelor de comert, organizatiilor non-guvernamentale relevante, universitatilor si institutelor de cercetare din regiunile eligibile. Fondurile sunt asigurate in co-finantare de catre Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI). Statele partenere in program trebuie sa asigure 10% din finantare, la nivel de proiecte (sursele pot fi: buget de stat si buget beneficiari).
Aplicantii in cadrul acestui program pot beneficia de un avans stabilit procentual, in functie de valoarea proiectului. Finantarea nerambursabila (granturi) se obtine in mod competitiv in urma unor licitatii publice pentru propuneri de proiecte de colaborare transfrontaliera. Participantii din Romania pot aplica ca si parteneri sau lideri de proiect in proiecte comune.
Aplicantul trebuie sa aiba sediul in una din ariile eligibile ale programului, din Romania, zona eligibila fiind zona de Sud-Est. Prin acest program se vor finanta actiuni din domeniul protectiei mediului, seminarii, cursuri de formare, conferinte, workshop-uri, crearea de retele pentru promovarea turismului (networks) si altele.
Programul isi propune sa stimuleze cooperarea in regiunea de granita, in diverse domenii, precum: dezvoltare economica si sociala in regiunile din bazinul Marii Negre, imbunatatirea mediului inconjurator si promovarea activitatilor ecologice, controlul asupra factorilor poluanti, promovarea integrarii culturale si schimburi reciproce intre comunitatile din zona bazinului Marii Negre.


IMM-urile, sprijinite in functie de rezultate
Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie a fost reorganizata prin HG nr 387/24.04.2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 289 din 2.05.2007 in Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.
in 2007, inscrierea aplicatiilor pentru Programul national multianual pe perioada 2006 - 2009 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii, se va realiza electronic prin intermediul Registrului Unic Electronic, atat la Bucuresti, cat si la toate oficiile pentru IMM situate in: Constanta, Timisoara, Iasi, Craiova, Targu Mures, Cluj, Galati si Brasov.
Pentru derularea programului de investitii, vor fi promovate criterii de performanta, iar inscrierea se va face electronic. Spre deosebire de anii anteriori, cand a fost promovat principiul: Primul venit, primul servit”, in procesul de selectie a societatilor participante, anul acesta, din dorinta de a promova si sustine un numar tot mai mare de firme cu potential de dezvoltare, va fi nevoie ca intreprinzatorii, pentru a accesa programul, sa faca dovada faptului ca indeplinesc criterii evidente si cuantificabile de performanta, selectia facandu-se pe baza unui scoringrdquo;.
Criteriile de performanta de care va depinde aceasta sustinere financiara, vor fi aduse la cunostinta celor interesati o data cu publicarea Programului in Monitorul Oficial.
Beneficiind de un buget de 40 de milioane de lei, Programul are ca scop sustinerea investitiilor realizate de intreprinderile nou-infiintate, precum si de intreprinderile mici si mijlocii (IMM) implicate in sectoarele economice prioritare.
Vor fi sustinute, prin alocatii financiare nerambursabile, de maxim 50.000 Euro, investitii realizate de beneficiarii eligibili, in procent de pana la 60% din valoarea proiectelor, la care se adauga un credit de maxim 25% din contravaloarea totala, contributia intreprinzatorilor acceptati fiind de minim de 15%.
De la data publicarii Programului national multianual pe perioada 2006 - 2009 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlociirdquo; in Monitorul Oficial, intreprinzatorii vor avea la dispozitie 30 de zile pentru a intocmi dosarele.

Album foto

 • Articole din editia din data de Mai 2007

 • Comuna 23 August, in plina dezvoltare

  Administratie locala
 • Dornic sa puna mana pe Fruvimed Medgidia, Samson a pagubit statul roman cu sute de miliarde

  Administratie locala
 • Vesti bune, dupa 20 de ani 3.800 euro, pentru fiecare pagubit Dacia!

  Administratie locala
 • Control politic la acordarea fondurilor europene

  Administratie locala
 • Ziua Nationala a Mediului celebrata si anul acesta

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Sistemul de alimentare cu energie elctrică din Ciobanu va fi reabilitat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771