Laszlo Borbely: Vom aloca bani pentru angajarea de consultanti pentru atragerea fondurilor europene pe apa

27 Martie 2012, Adrian Nicarel

Actualitate

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat saptamana trecuta, la Bistrita, ca vor fi alocati bani catre judete pentru angajarea de firme de consultanta care sa pregateasca documentatia necesara accesarii fondurilor europene in domeniul alimentarii cu apa si al canalizarii pentru etapa financiara 2014-2020.

Ministrul considera ca o astfel de masura va face ca Romania sa fie mai bine pregatita pentru a absorbi fondurile europene.
"Avem aceasta meteahna, ca in dimineata zilei nu stim ce vom face in dupa-masa zilei respective si din pacate e o meteahna care ne-a costat. La data la care am aderat la Uniunea Europeana, dupa parerea mea, daca eram mai bine pregatiti cu proiectele, acum nu fugeam dupa banii pe care nu i-am absorbit pana in momentul de fata. Absorbtia, din pacate, este foarte mica. Desi as putea sa spun ca nu noi, ministerul, ci autoritatile locale, ele au responsabilitatea implementarii, dar nu incalzeste pe nimeni", a spus Borbely.
Potrivit lui Laszlo Borbely, Romania a avut la dispozitie pentru perioada 2007-2013 o suma de 3,6 miliarde de euro pentru proiectele pe apa, insa mai are de cheltuit pana in anul 2018 inca 9,5 miliarde de euro, motiv pentru care este dispus sa aloce intre 1,5 si 2 milioane de euro pentru fiecare judet, ca acestea sa aiba parte de consultanta necesara. "Romania, pana in 2018, mai are de cheltuit circa 9,5 miliarde de euro ca sa se achite de angajamentele pe care le are - o parte din acesti bani din fondurile europene, o parte din alte surse, asa cum facem prin fondul de mediu cu aceste proiecte. Ca sa nu ne trezim din nou in 2014, sa nu stim ce avem de facut, o sa aloc - sunt sume dupa experienta pe care o avem, un consultant pe un judet, o medie va pot spune acum, dar nu e o cifra exacta, dar evident sunt aceste contracte cam la valoarea de 1,5-2 milioane de euro pe judet", a mai spus Borbely.
Ministrul Mediului spune ca aceste fonduri pentru consultanta ar putea fi alocate incepand cu luna mai si ele vor ajuta asociatiile de dezvoltare intercomunitara de pe langa consiliile judetene sa urgenteze viitoarele licitatii. Borbely a precizat ca din fondul de mediu au fost alocate 1,4 miliarde de lei pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare din 254 de localitati ale tarii. Chiar daca numarul proiectelor depuse a fost mult mai mare, de circa 900, ministrul Mediului spera ca restul banilor sa vina prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).
Laszlo Borbely a efectuat saptamana trecuta o vizita in judetul Bistrita-Nasaud, ocazie cu care s-a intalnit cu autoritatile si primarii judetului, a semnat doua proiecte pe alimentare cu apa si canalizare pentru comunele Nuseni si Lechinta in valoare de 10,2 milioane de lei si a vizitat o fabrica de cherestea din Lunca Ilvei, care a implementat un proiect cu fonduri europene privind valorificarea biomasei.
Sursa: AGERPRES


Articole din editia din data de 27 Martie 2012

 • Dupa modelul mai marilor Sandu si Dragomir, constantenii

  Actualitate
 • Fotbal Liga a IV a

  Actualitate
 • Campionatul judetean de fotbal

  Actualitate
 • Centru de Tineret in comuna Agigea

  Actualitate
 • Tinere sperante la Medgidia

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Daună totală în livezile din județul Constanța

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771