Confidentialitatea in psihologie

Martie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Saptamana trecuta am vorbit despre eventualele motive pentru care ar trebui sa mergem la psiholog. Odata ce ne-am hotarat si avem curajul sa ne regasim, sa nu uitam un lucru important CONFIDENTIALITATEA.
Este un concept vechi in medicina care se regaseste chiar in juramantul hipocratic, "Ceea ce vad sau aud in cursul tratamentului sau chiar in afara tratamentului legat de viata oamenilor, ceea ce cu niciun chip nu trebuie raspandit, voi pastra pentru mine considerand aceste lucruri rusinoase pentru a fi raspandite".
Confidentialitatea face parte din codul deontologic al profesiei de psiholog, principiul etic al respectului fata de persoane, dicteaza dreptul la intimitate, care ar fi violat daca am comunica altora informatii personale. In acest fel, confidentialitatea faciliteaza deschiderea la comunicare si o relatie bazata pe incredere intre psiholog si pacient, sporind astfel eficienta terapeutica.
Confidentialitatea nu inseamna doar pastrarea unui secret ocazional, ci un mod de respect pentru pacienti si problemele lor. Consilierea psihologica si confidentialitatea sunt strans legate una de alta. Ceea ce se intampla intr-o sedinta de consiliere psihologica nu poate fi divulgat. Daca nu li s-ar garanta confidentialitatea, probabilitatea ca oamenii sa apeleze la consiliere psihologica ar fi scazuta. Comunicarea sincera, autentica dintre cel aflat in suferinta si cel care il spijina, nu ar mai fi posibila. Regula confidentialitatii se refera la faptul ca absolut tot ceea ce este impartasit psihologului constituie un secret profesional, acesta neavand dreptul sa distribuie mai departe informatiile despre pacientul sau, imaginea si intimitatea fiind protejate.
Codul etic al profesiei de psiholog precizeaza ca fac exceptie de la regula confidentialitatii acele situatii in care incalcarea este "necesara":
Pentru protectia sanatatii publice;
Pentru punerea in pericol a vietii clientului, a psihologului sau a unei terte persoane;
Pentru prevenirea unui pericol iminent;
Pentru prevenirea savarsirii unei fapte penale sau pentru impiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte;
Sunt considerate incalcari ale dreptului la confindentialitate nu numai acele situatii in care psihologul in mod activ a furnizat informatii, ci si acelea in care prin neglijenta a permis transferul unor informatii catre terte parti.
Toate persoanele majore si responsabile au dreptul la confidentialitate, in cazul minorilor si al celor care, din motive de sanatate mintala, se afla sub tutela, au dreptul la confidentialitate partiala, cu exceptia parintilor sau tutorilor si cu acordul scris al acestora.
Relatia psiholog-pacient este un factor cheie de care depinde succesul terapiei, este de o factura speciala, psihologul fiind responsabil de crearea unui climat de incredere, stiind ca etica si responsabilitatile sale profesionale sunt principalele conditii care trebuie respectate. Acest fapt devine foarte important ca urmare a naturii private si uneori intens emotionale a relatiei stabilite cu terapeutul. Exista frecvent situatia in care psihologul cere permisiunea pacientului de a divulga unele informatii, in interesul direct al clientului, in mod special, in cazul solicitarii medicului curant al pacientului.
De aceea are o importanta deosebita, stabilirea si respectarea de comun acord, a unor reguli esentiale care asigura cadrul terapeutic.
Nu renunta niciodata sa faci ceva pentru tine,... intotdeauna este prea devreme sa renunti.


Articole din editia din data de Martie 2012

 • Dupa modelul mai marilor Sandu si Dragomir, constantenii

  Psihologie
 • Fotbal Liga a IV a

  Psihologie
 • Campionatul judetean de fotbal

  Psihologie
 • Centru de Tineret in comuna Agigea

  Psihologie
 • Tinere sperante la Medgidia

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771