Procurorul general cere ministrului Justitiei incuviintarea retinerii si arestarii lui Mihail Boldea

Martie 2012, Daniel Chirita

Actualitate

Procurorul general, Codruta Kovesi, a solicitat, luni, ministrului Justitiei incuviintarea perchezitiei domiciliare, retinerii si arestarii preventive a deputatului Mihail Boldea, cercetat de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune.

"In conformitate cu dispozitiile art.72 din Constitutia Romaniei si art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statul deputatilor si senatorilor, Procurorul General al Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sesizat prin referatul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a solicitat ministrului Justitiei incuviintarea perchezitiei domiciliare, retinerii si arestarii preventive a invinuitului Boldea Mihail pentru faptele descrise in referatul intocmit de procurorii de caz", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public remis, luni (18 martie)
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galati au solicitat procurorului general al Romaniei, Codruta Kovesi, sa faca demersurile necesare pentru obtinerea avizului in vederea formularii cererii de perchezitie domiciliara, retinere si arestare a deputatului Mihail Boldea. Potrivit articolului 72 din Constitutie, deputatii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei Deputatilor, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca cererea de retinere, arestare sau perchezitie se adreseaza presedintelui Camerei Deputatilor de catre ministrul Justitiei.Presedintele Camerei aduce la cunostinta deputatilor cererea, in sedinta publica, dupa care o trimite de indata Comisiei juridice, de disciplina si imunitati spre examinare, care va stabili, prin raportul sau, daca exista sau nu exista motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotararea comisiei se adopta, in cel mult 5 zile de la sesizare, prin votul majoritatii membrilor acesteia. Votul este secret. Ministrul justitiei va inainta Comisiei juridice, de disciplina si imunitati toate documentele pe care aceasta le solicita; in caz de refuz comisia se va adresa Camerei Deputatilor, prin intermediul Biroului permanent, pentru a hotari cu privire la acest refuz.
Cererea, impreuna cu raportul comisiei, se inainteaza grupului parlamentar din care face parte deputatul in cauza. Grupul isi va exprima punctul de vedere cu privire la cerere intr-un raport scris, in termen de 5 zile de la data sesizarii grupului. In cazul deputatilor care nu fac parte din nici un grup parlamentar, acestia pot sa depuna la Biroul permanent punctul de vedere cu privire la cerere. Raportul comisiei impreuna cu raportul grupului parlamentar se inainteaza Biroului permanent si se supun dezbaterii si aprobarii Camerei Deputatilor.

Camera Deputatilor se va pronunta asupra masurii in cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majoritatii membrilor prezenti.

In caz de infractiune flagranta, deputatii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Situatia va fi adusa de indata la cunostinta ministrului justitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei Deputatilor asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri. Dispozitia de revocare a retinerii se executa de indata prin ministrul justitiei. Toate cererile privind ridicarea imunitatii parlamentare se inscriu cu prioritate pe ordinea de zi. Deputatul Mihail Boldea este cercetat de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
"Activitatea infractionala a fost desfasurata in perioada 2006-2010, dar a continuat si in perioada 2010 - 2011, ulterior dobandirii de catre invinuit a calitatii de deputat in Parlamentul Romaniei. Cercetarile continua in vederea documentarii intregii activitati infractionale", a precizat sursa citata.
Potrivit procedurii parlamentare, procurorul general al Romaniei se adreseaza Biroului Permanent al Camerei Deputatilor in legatura cu arestarea unui deputat, iar Biroul Permanent va cere Comisiei juridice analizarea acestei cereri.

Comisia juridica va da un aviz pe care il va trimite plenului Camerei Deputatilor, care va decide daca aproba sau nu arestarea deputatului.

Reprezentantii Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor estimeaza ca in cursul saptamanii viitoare cazul deputatului Boldea ar putea ajunge la comisie, in conditiile in care procedura prevede un termen de cinci zile pentru ca cererea sa ajunga de la Biroul Permant al Camerei la comisie.
Deputatul Mihail Boldea a fost audiat, vineri, in cazul privind inselaciunile cu terenuri din Galati.

Sase persoane au fost arestate si alte doua au primit interdictie de a parasi localitatea in acest caz.

Numele deputatului Mihail Boldea a fost vehiculat in mai multe scandaluri imobiliare si tranzactii controversate cu terenuri si imobile din Galati, o parte din aceste afaceri fiind mai vechi, din perioada cand Boldea era doar avocat in Baroul Galati si nu ocupa o functie publica. In schimb, o alta parte a acestor afaceri in care apare numele lui Boldea au ajuns sa fie cunoscute dupa ce acesta a fost ales deputat. Activitatea politica a lui Mihail Boldea a inceput in anul 2002, atunci cand s-a inscris in PD. El a devenit liderul organizatiei judetene de tineret a PD Galati in 2004, iar in anul 2008 a fost ales deputat din partea PDL. Ulterior, relatiile sale cu partidul au devenit tensionate, acuzand de mai multe ori lipsa de democratie din partid si cerand chiar demisia premierului Emil Boc. La finele lui 2011, Boldea a demisionat din PDL, iar dupa ce a activat o scurta perioada ca independent in Parlament, el a activat in grupul parlamentar UNPR. In prezent, Boldea este parlamentar neafiliat. Intr-o scurta declaratie acordata, vineri, la iesirea din sediul DIICOT Galati, unui cotidian local, deputatul Mihail Boldea a spus ca i-au fost aduse la cunostinta invinuirile si a reclamat faptul ca procurorii nu au respectat procedurile care se aplica parlamentarilor in astfel de situatii. "Mi-au adus la cunostinta ca sunt pus sub invinuire pentru instigare la fals si uz de fals si pentru tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Nu am dat nici o declaratie si sunt multe nereguli, una dintre ele fiind ca interceptarile si autorizatiile de perchezitie au fost date de Tribunal si Curtea de Apel, cand, legal, ar fi trebuit cerute de la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Mihail Boldea. Sase din cele opt persoane retinute in dosarul care il vizeaza pe deputatul Mihail Boldea au fost arestate preventiv, pentru 29 de zile, sambata seara, de Curtea de Apel Galati, iar celelalte doua, intre care fostul subprefect de Galati Aura Luchiniuc, au primit interdictia de a parasi localitatea. Magistratii Curtii de Apel Galati au emis mandate de arestare preventiva pe numele a sase persoane, respectiv Elena Petrea, secretara cabinetul de avocatura al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vranceanu, Sava Lucian Mirica, Carmen Mirica si Stefan Lazar. De asemenea, fostul subprefect de Galati Aura Luchiniuc si avocata Mihaela Bolboceanu au primit interdictia de a parasi localitatea. Deciziile magistratilor pot fi atacate cu recurs.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Galati au destructurat, vineri, un grup infractional organizat, constituit din 22 de persoane, dintre care un deputat in Parlament, un avocat din cadrul Baroului Galati si un fost arbitru al Curtii de Arbitraj Galati, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, potrivit unui comunicat DIICOT. Potrivit procurorilor, membrii gruparii identificau terenuri si imobile situate in zone centrale ale municipiului Galati, proprietatea Consiliului Local Galati sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate in vederea confiscarii speciale in cauze penale, pe care le treceau in proprietatea altor membri ai grupului.

"In acest scop, invinuitii au folosit hotarari judecatoresti falsificate sau pronuntate in baza unor acte false, respectiv hotarari arbitrale, pronuntate in fals", potrivit sursei citate.

Membrii gruparii instrainau ulterior imobilele catre terte persoane, cumparatori de buna credinta, modalitate in care obtineau beneficii financiare substantiale. Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala depaseste un milion de euro, prin raportare la un numar de noua imobile. In sarcina unora dintre membrii gruparii se mai retine ca au incercat sa obtina suma de aproximativ cinci milioane de lei prin inducere in eroare si folosire de mijloace frauduloase, respectiv a unui contract de prestari servicii falsificat si a unui bilet la ordin completat in fals.


Articole din editia din data de Martie 2012

 • Procurorul general cere ministrului Justitiei incuviintarea retinerii si arestarii lui Mihail Boldea

  Actualitate
 • Blocuri ANL in comuna Tuzla

  Actualitate
 • Sportul, recompensat la Eforie

  Actualitate
 • Concurs de table cu premii substantiale, la Navodari

  Actualitate
 • Parcul Industrial, in atentia investitorilor chinezi

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771