PSIHOLOG VS PSIHIATRU

Martie 2012, Tamara Nichita

Psihologie

Exista de multe ori tendinta de a confunda psihologul cu psihiatrul si invers. Sunt doua categorii profesionale diferite, cu rol complementar in identificarea, investigarea si tratarea tulburarilor psihice.
Psihiatria este o ramura a medicinei care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul si reabilitarea persoanelor cu boli mintale, iar psihologia studiaza comportamentul uman, functiile si procesele mentale.
Diferenta consta in faptul ca ultima se ocupa cu studiul omului in toate ipostazele sale (individ, grup, masa), pe cand psihiatria - de omul cu probleme comportamentale, emotionale, sociale.
Datoria psihologului sau a psihiatrului este de a ne ajuta sa trecem peste momentele in care credem ca totul se naruie, ca ne pierdem increderea sa luptam cu si pentru noi.
Cei care apeleaza la psiholog sau psihiatru nu pot fi catalogati ca "nebuni", nu sunt nici neaparat bolnavi, trec prin anumite situatii, framantari care ii pot depasi. Termenul de "nebun" nu il intalnim nici in psihologie , nici in psihiatrie, din pacate este utilizat de oameni pentru a denumi abaterea de la normal a unora. Ceea ce se abate de la normalitate, ceea ce este anormal, devine patologic.
Psihiatrul are tendinta de a-i oferi pacientului o solutie, de cele mai multe ori, sub forma unui tratament medicamentos. Psihologul sau psihoterapeutul ii ofera clientului suport, il asculta, il intelege, il ajuta sa identifice solutiile si sa isi rezolve problemele.
O alta diferenta este ca cei care ajung la psihiatrie sunt adusi de familie sau de altcineva din cauza manifestarilor anormale, pe cand cei care merg la psiholog, o fac din propie initiativa, nefiind obligati sa faca asta, fiind motivati sa isi rezolve problemele.
Te poti adresa psihiatrului pentru orice simptom psihic sau orice problema, el iti poate fi de ajutor, fie iti va prescrie o reteta si/sau iti poate recomanda si consultul unui psiholog.
Psihologul la fel, iti va recomanda o forma de tratament psihologic sau te va trimite mai departe la un psihiatru, in functie de simptome si diagnostic. Important este ca atunci cand situatia te depaseste, sa te adresezi unuia dintre ei, te va ajuta daca problema este de competenta lui, daca nu, te va orienta catre specialistul potrivit.
Concluzionand, psihologia este preocupata atat de omul normal cat si de omul bolnav sau aflat intr-un impas existential. Pe de alta parte, psihiatria are in vedere doar omul cu probleme psihice.
Confuziile intre cele doua discipline apar datorita interesului comun fata de omul aflat in dificultate, intotdeauna colaborarea fiind in beneficiul pacientului.


Articole din editia din data de Martie 2012

 • EI NE-AU TRIMIS LA TAS, NOI CHIAR II VOM TRIMITE LA BRUTARIE!

  Psihologie
 • Harsova, un oras in care vor intra investitii de aproximativ 1.000 miliarde lei vechi

  Psihologie
 • Copiii mai mici de un an care nu primesc lapte matern au posibilitatea de a beneficia gratuit de lapte praf.

  Psihologie
 • Salonul de plastica mica deschis pe 9 martie

  Psihologie
 • PSIHOLOG VS PSIHIATRU

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771