Amenintati de Dunare!

Martie 2012, Petric Radu Dumitru

Actualitate

Locuitori in pericol

Dunarea este monitorizata de fiecare dintre primarii localitatilor constantene care se afla in apropiere si care pot avea serioase probleme daca nivelul apei creste foarte mult. La Harsova, primarul orasului, Tudor Nadrag, se deplaseaza in fiecare zi pe malul Dunarii ca sa vada daca intervin modificari. "Dupa ce se va dezgheta Dunarea, cu siguranta vom avea inundatii. In prezent situatia este stabila, sloiurile de gheata neprovocand probleme. Dupa ce se va dezgheta incepem sa ne facem griji. Anul trecut, din fonduri proprii, am finalizat lucrarile la digul din aval de oras, care are o lungime de 1,2 kilometri. Acest dig protejeaza peste 40 de gospodarii si, cu siguranta, va rezista la eventualele inundatii", a declarat primarul orasului Harsova, Tudor Nadrag. El a precizat ca nu acelasi lucru se poate spune despre digul de protectie din dreptul satului Vadu Oii. "Respectivul dig are foarte mari probleme. Sunt o multime de locuri unde s-au creat mici brese. Este, de fapt, continuarea digului care a cedat acum aproape doi ani, la Garliciu. Am sesizat deja toate autoritatile competente in legatura cu acest dig. Fara o consolidare rapida pot fi foarte mari probleme. Acest dig ar trebui sa protejeze gospodariile din satul Vadu Oii. La o eventuala rupere a digului, cum s-a intamplat la Garliciu, satul Vadu Oii va fi acoperit de apa, pentru ca se afla la 9 metri sub cota de protectie. Cu alte cuvinte, daca se rupe digul acolo, cei 430 de locuitori din Vadu Oii nu mai au nicio sansa, mai ales ca gospodariile se afla in imediata apropiere a digului", a spus Nadrag. Chiar daca autoritatile au fost atentionate despre problemele acestui dig inca din 2011, si vorbim aici despre Ministerul Agriculturii, ANIF, care este proprietarul digului, Prefectura Constanta pana in prezent nu a luat nicio masura. Primarul spera ca digul sa reziste cat mai mult, apreciind, in acelasi timp, ca autoritatile trebuie sa isi indrepte atentia spre acest dig, a carui rupere, daca se va produce, va provoca victime.
Primarul comunei Ostrov, Niculae Dragomir, spune ca riscul de inundatii s-a diminuat dupa ce nivelul apei Dunarii a scazut in ultimele zile. Potrivit primarului, ca urmare a scaderii nivelului apelor, gheata care s-a format pe unul dintre canalele Dunarii, pe o distanta de 15 kilometri, s-a lasat pana pe fundul albiei canalului, astfel ca aceasta nu mai reprezinta un pericol pentru gospodariile din Ostrov. Chiar daca, pentru un moment, pericolul inundatiilor s-a diminuat, primarul Niculae Dragomir a spus ca administratia locala este pregatita sa evacueze cele 10 familii care isi au gospodariile in apropierea malului Dunarii, primarul adaugand ca, in cazul in care gospodariile vor fi inundate, localnicii vor fi cazati intr-un internat pentru elevi, unde administratia a amenajat deja cateva camere. De asemenea, primarul din Ostrov a mai spus ca, de sambata, a fost reluat transportul cu bacul pe Dunare, bac care face legatura intre Ostrov si municipiul Calarasi.

Probleme si cu digul de la Oltina

La randul lor, primarii din alte doua comune constantene riverane Dunarii, Gheorghe Murat - Topalu si Gheorghe Chirciu - Oltina, spun ca, pentru perioada imediat urmatoare, nu vor avea probleme cu eventuale inundatii deoarece cotele nivelului Dunarii sunt in limitele normale. In plus, cei doi primari au spus ca, la nivel local, situatia este monitorizata de Comisiile locale pentru situatii de urgenta. Chiar daca, deocamdata, nu sunt probleme, primarul din Oltina spune ca, in cazul in care nivelul Dunarii va creste foarte mult, digul de protectie din dreptul localitatii Oltina ar putea ceda ca urmare a infiltratiilor. Gheorghe Chirciu a afirmat ca situatia a fost prezentata autoritatilor statului dar, pana acum, nimeni nu a luat nicio masura. "Digul de la Oltina are o lungime de trei kilometri, dar situatia juridica a acestuia este ciudata, pentru ca jumatate din dig apartine de Apele Romane, iar cealalta jumatate este in grija unei societati comerciale cu activitate piscicola, dar care nu a desfasurat lucrari de intretinere a digului", a spus Gheorghe Chirciu, care a precizat ca a facut numeroase solicitari catre autoritati de a aprelua digul in administrarea Primariei, pentru a-l consolida.

Celula de criza

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Dobrogea" a dispus, ieri, luarea masurilor necesare pentru eliminarea riscurilor potentiale determinate de procesul de incalzire, topire a ghetii si de deplasare a formatiunilor de gheata cu viteze foarte mari. La sediul Capitaniei Portului Cernavoda a fost constituita o "celula de criza" cu reprezentanti ai institutiilor care gestioneaza acest tip de riscuri si care monitorizeaza 24 de ore din 24 evolutia deplasarii sloiurilor, a navelor si a fragmentelor desprinse din podurile de gheata in vederea identificarii principalelor riscuri cu efecte negative asupra localitatilor, navigatiei, porturilor si mediului inconjurator. De asemenea, situatia este monitorizata si de catre dispeceratul ISU "Dobrogea", pastrandu-se contactul permanent cu presedintii Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta ai localitatilor riverane fluviului Dunarea.

Gheata face ravagii

Banchizele de pe Dunare au inceput sa se topeasca si sa provoace mari probleme. Doua pontoane si o salupa, ancorate in Insula Mare a Brailei, au fost smulse de gheata si impinse in mijlocul fluviului. De asemenea, la Tulcea si la Isaccea, mai multe nave si o macara de cateva sute de tone au fost aruncate pe mal. La Galati, o ambarcatiune a politiei a fost strivita intre doua poduri plutitoare, acestea scufundandu-se. Dupa ce vremea s-a incalzit, iar apele Dunarii au crescut cu un metru in fiecare zi si au atins cota de atentie la Galati, echipajele aflate pe cateva vase in primejdie au fost evacuate de urgenta. 25 de nave erau blocate, ieri, in zona Isaccea, remorcherele Perseus si Gheorghieni incercand sa ajunga la ele.


Sursa: www.telegrafonline.ro


Album foto

 • Articole din editia din data de Martie 2012

 • Finantare pentru "Club Nautic Callatis"

  Actualitate
 • Proiecte continuate cu succes de edilul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu

  Actualitate
 • Incep inscrierile in clasa zero

  Actualitate
 • Caminul Cultural din Sipote, reabilitat

  Actualitate
 • Comuna Cumpana printre "Cele mai frumoase sate din Romania"

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771