Uniunea Europeana finanteaza reabilitarea monumentului triumfal Tropaeum Traiani

Martie 2012, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Consiliul Judetean Constanta a gazduit miercuri sedinta de lansare a ordinului de executie a lucrarilor la proiectul de reabilitare a monumentului triumfal Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, din judetul Constanta.Proiectul, in valoare totala de peste 18,2 milioane lei, este realizat prin Programul Operational Regional, fiind finantat cu 11,6 milioane lei din fonduri europene nerambursabile si cu alti 1,7 milioane de lei, de la bugetul de stat.

Potrivit managerului de proiect, Elena Vornicu, lucrarilor sunt programate a se finaliza in luna august 2013, ansamblul monumental Tropaeum Traiani urmand a fi complet restaurat, reabilitat si modernizat.
"Intregul complex va beneficia de modernizarea si extinderea cailor rutiere ce fac legatura cu drumul national, cu cetatea si muzeul arheologic. Va fi creata o retea de iluminat decorativ si va fi reabilitata reteaua de iluminat public, vor fi amenajate doua parcari si grupuri sanitare pentru turisti, un infocentru si poate ce este cel mai important va fi reabilitat arhitectural munumentul triumfal, urmand a fi inlocuite piesele grav degradate, inclusiv metopele votive, iar restul elementelor sculpurale si frizele vor fi curatate si conservate de restauratori si mesteri pietrari. Obiectivul subsidiar al proiectului consta in valorificarea durabila a patrimoniului cultural si implict cresterea numarului de vizitatori!", a precizat Elena Vornicu.
Monumentul comemorativ Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, a fost construit in cinstea imparatului Traian, intre 106-109, pentru a omagia victoria armatei romane in luptele purtate la limes-ul sud-dunarean, in fata aliantei geto-dace, bure si sarmate, in anul 102, fiind considerat de istorici drept actul de nastere al poporului roman, daltuit in piatra.
Monumentul triumfal avea 39 de metri inaltime si o forma circulara, cu diametru de 38 de3 metri, fiind alcatuit dintr-un nucleu cilindric (31 de metri in diametru si 12,6 metri inatime), inconjurat la baza de o platforma circulara cu sapte trepte de piatra. Deasupra treptelor era un rand de 54 de metope din piatra din care s-au mai pastrat doar 49, sculptate in basorelief cu scene din timpul luptelor cu geto-dacii.
Deasupra nucleului se inalta un acoperis tronconic imbracat in solzi din piatra si un soclu hexagonal, inalt de sase metri, care sustine "trofeul" propriu-zis, un trunchi imbracat in armura clasica romana,cu armele de lupta, avand la picioare arme si prizonieri sculptati tot in piatra. Pe una dintre fetele soclului hexagonal a fost descifrata o inscriptie ce indica faptul ca monumentul a fost inchinat "Zeului Marte, razbunatorul" de catre "Nerva Traian August, imparat si cezar, invingatorul germanilor si dacilor, fiul divinului Nerva, mare preot, pentru a XIII-a oara tribun, pentru a VI-a oara imparat, pentru a V-a oara consul, parintele patriei".
In vecinatatea monumentului comemorativ este amplasat Mauzoleul ridicat in memoria unui ofiter superior roman. Mauzoleul a fost descoperit de arheologul Grigore Tocilescu in anul 1897, in interiorul unui "gorgan" de pamant, iar la mica distanta este Altarul, ridicat din ordinul imparatului Traian in amintirea militarilor romani cazuti in batalie.
Intregul ansamblu arheologic a fost restaurat pentru prima data in perioada 1974 -1977.
(Sursa: Agerpres)


Articole din editia din data de Martie 2012

 • Finantare pentru "Club Nautic Callatis"

  Fonduri Europene
 • Proiecte continuate cu succes de edilul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu

  Fonduri Europene
 • Incep inscrierile in clasa zero

  Fonduri Europene
 • Caminul Cultural din Sipote, reabilitat

  Fonduri Europene
 • Comuna Cumpana printre "Cele mai frumoase sate din Romania"

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771