Mangalia, pe punctul de a exploda!

Februarie 2012, Giurgiu Cristian

Actualitate

Nici a treia si nici a patra incercare a viceprimarului Mangaliei, Constantin Filimon, de a impune in Consiliul Local proiecte de hotarare menite sa rezolve problema caldurii, in opinia sa, nu au avut sorti de izbanda.

Intr-o prima faza, viceprimarul Constantin Filimon a convocat, duminica la pranz, o sedinta de indata a Consiliului Local, care a avut loc la Casa de Cultura, in fata unei asistente numeroase, formata din localnici, si care s-a desfasurat intr-o atmosfera tensionata, culminand cu violente verbale si fizice intre cetateni si alesii locali. Totul a plecat de la aceleasi proiecte de hotarari ce figurasera si pe ordinea de zi a celor doua sedinte de Consiliu convocate vineri, si care vizeaza: rezilierea unilaterala a contractului dintre Primaria Mangalia si S.C. Callatis Therm S.A., prin care s-a delegat serviciul de alimentare cu energie termica si trecerea centralelor termice in administrarea administratiei locale; rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli in vederea achizitionarii combustibilului necesar producerii energiei termice si infiintarea unei societati comerciale cu raspundere limitata, in care Consiliul Local sa fie asociat unic, societate care sa se ocupe de furnizarea caldurii in Mangalia.
Daca, initial, in primele doua sedinte convocate vineri, 17 februarie, nu au fost suficient de multi consilieri pentru ca aceste proiecte sa fie aprobate, la sedinta de duminica de la pranz au fost prezenti 14 alesi locali, dar, chiar si asa, proiectele au cazut la vot deoarece in favoarea propunerilor viceprimarului s-au pronuntat doar 12 consilieri din 13 (numar de voturi necesar pentru ca proiectele sa fie aprobate), doi dintre alesi (Lucian Visa si Sorin Andrei, ambii PNL) abtinandu-se. Asta a fost si scanteia care a aprins mania locuitorilor prezenti la sedinta. Pentru a calma populatia, consilierul Sorin Andrei a declarat ca rezilierea contractului este o decizie pripita intrucat, conform contractului, ea trebuie facuta doar la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comert a Romaniei. "Nu avem garantia ca vom putea asigura caldura imediat. De asemenea, angajarea cetatenilor de la Callatis se poate face doar dupa o perioada de preaviz, care este de 15 zile. In al doilea rand, societatea pe care Consiliul doreste sa o infiinteze trebuie sa fie licentiata in a furniza caldura, proces care este de durata. Nu stiu daca putem sa reziliem un contract unilateral. De aceea trebuie sa facem lucrurile cu cap", a spus Sorin Andrei.
Pana la supunerea la vot a proiectelor, viceprimarul a trecut in revista istoria delegarii de gestiune a serviciului de termie, amintind de faptul ca serviciul a fost instrainat, prin contract, de fostul primar Zanfir Iorgus, in conditii dezavantajoase pentru populatie si administratia locala. Circul din Consiliul Local a inceput in momentul supunerii la vot a primului proiect de hotarare, care a facut referire la rezilierea unilaterala a contractului dintre Primaria Mangalia si S.C. Callatis Therm S.A.
Proiectul a fost supus la vot, in prima faza, dar, surpriza, a "cazut" la vot pentru ca Lucian Visa si Sorin Andrei s-au abtinut. De frica populatiei, care a facut presiuni asupra alesilor locali, votul la acest punct a fost reluat, de data aceasta votarea facandu-se prin strigare nominala. Cum si de data aceasta cei doi consilieri au refuzat sa aprobe acest proiect, pana la scandal a fost numai un pas. Zeci de cetateni furiosi au navalit peste cei doi liberali cu intentia de a-i "altoi". Dupa cateva imbranceli si injuraturi, Lucian Visa si Sorin Andrei au scapat de furia multimii cu ajutorul Politiei Locale, care i-a condus intr-o sala a Casei de Cultura. Reactia radicala a cetatenilor a fost incurajata si de unul dintre consilieri, Vasile Olan, a carui afirmatie "cine se impotriveste proiectului de reziliere a contractului cu Callatis este impotriva voastra (a cetatenilor)" a fost imediat urmata de "asalt".
Un scenariu aproape similar s-a petrecut duminica seara, cand nici la cea de-a patra sedinta de indata, convocata de Filimon, cele trei proiecte nu au fost aprobate. De data aceasta, din cauza lipsei de cvorum, la sedinta prezentandu-se 12 din 18 consilieri locali. Daca la sedinta de la pranz au lipsit Ion Petcu, Dan Moldovan, Ion Minca si Marian Craciun, la sedinta din cursul serii au lipsit Sorin Andrei, Lucian Visa, Sorin Cucoranu, Ioan Griguta, Dan Moldovan si Ion Minca.
In alta ordine de idei, viceprimarul Constantin Filimon a facut, duminica, un apel catre populatie sa participe la campania de strangere de semnaturi pentru a putea fi data in judecata societatea de furnizare a agentului termic, Callatis Therm.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Articole din editia din data de Februarie 2012

 • Ambii parinti, obligati sa-si ia concediu pentru cresterea copilului. Legea se modifica din nou, de la 1 martie

  Actualitate
 • Dezvoltarea si modernizarea comunei Topraisar

  Actualitate
 • Sedinta Consiliului Local Agigea

  Actualitate
 • Investitii in comuna Fantanele

  Actualitate
 • Pietruirea continua in comuna Sacele

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771