Vin Miliardele de la Uniunea Europeana. Cum Procedam?

Mai 2007, Bogdan Chirita

Administratie locala
Pagube imense provocate de seceta prelungita
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, o suprafata de circa 210.000 hectare de culturi insamantate in toamna a fost afectata de seceta, adica aproximativ 8% din totalul de 2,6 milioane de hectare cultivate in toamna anului trecut.
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat marti, 15 mai, la Palatul Victoria, pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, si pe reprezentantii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, pentru o analiza privind efectele secetei asupra culturilor agricole. Seceta s-a accentuat in special in sudul si sud-estul tarii, conform datelor Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM). Totodata, pentru perioada urmatoare se estimeaza ca deficitul de apa din sol sa se accentueze in zona de sud si sud-est a tarii. in aceste zone, cele mai afectate culturi sunt cele de grau si orz. Sindicalistii din agricultura estimeaza ca in curand pagubele provocate de seceta vor ajunge la 100 milioane de lei noi. Suprafetele contractate pentru irigatii in acest an totalizeaza circa 300.000 hectare, mai putin de jumatate din suprafata amenajata cu instalatii, de 700.000 hectare, intrucat fermierii nu isi permit tarifele, dar si datorita instalatiilor necorespunzatoare.
Mai mult de jumatate din productia de cereale a acestui an este deja compromisa de seceta, iar daca nu va ploua in urmatoarele doua saptamani, procentul ar putea ajunge chiar la 80%, avertizeaza specialistii in agricultura. in afara de terenurile arabile, navigatia pe Dunare este si ea amenintata de scaderea cotelor apelor fluviului.
Efectele in lant sunt iminente, mai ales in sectorul zootehnic. Este vorba despre necesarul de grau pentru faina din panificatie, care ar putea creste pretul painii, daca se va recurge la solutii scumpe de import. Totusi, reprezentantii industriei de panificatie ne asigura ca nu se pune problema unei crize a painii, pentru ca pe piata sunt sapte mari traderi de cereale, care vor asigura necesarul. Daca seceta nu va fi atat de puternica si in restul Europei, pretul painii ar putea creste chiar nesemnificativ, deoarece cheltuielile de transport sunt mai reduse, iar taxele vamale zero.
in alta ordine de idei, pretul energiei electrice ar putea inregistra o crestere usoara, daca va fi un an secetos si se vor utiliza cu preponderenta carbunii si gazele, spune ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
in cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta convocat marti, premierul a declarat ca energia electrica pentru irigatii va fi furnizata la cele mai avantajoase preturi. Va fi energie furnizata de Hidroelectrica si Nuclearelectrica. O alta masura consta in modificarea termenului de incheiere a contractelor multianuale de irigatii, de la 31 ianuarie, la 30 iunie 2007. Vom da astfel posibilitatea celor care nu au incheiat astfel de contracte sa o faca, pana la sfarsitul lunii iunierdquo;. De asemenea, Subventia acordata pentru irigatii se va majora de la 3,9 milioane lei vechi/ha la 7 milioane lei vechi/ha iar agricultorii vor beneficia de un termen de gratie de 60 de zile la decontarea facturilor, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei Comitetului. Subventia pentru irigatii va ajunge astfel la aproximativ 70% din costurile pentru irigarea terenurilor afectate de seceta din ultima perioada.


Gestionarea deseurilor asteapta finatarile europene
Din luna aprilie a acestui an, Romania dispune de un nou instrument pentru reducerea poluarii mediului, pentru imbunatatirea sanatatii publice, si pentru promovarea dezvoltarii durabile - Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor (PRGD). Planurile au intrat in vigoare, o data cu publicarea in Monitorul Oficial, si au fost trimise la Comisia Europeana si se asteapta aprobarea lor. Politica europeana de mediu este o politica comunitara in care deciziile se iau la nivelul Bruxelles-ului.
Romania are opt planuri regionale pentru gestionarea deseurilor, fiecare intocmit pentru o regiune de dezvoltare a tarii.
Planurile Regionale vor deveni un mecanism util si pentru absorbtia Fondurilor structurale europene pe axa II a Programului Operational Sectorial Mediu dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminaterdquo;.
Deseurile prost gestionate aruncate la intamplare in depozite necontrolate, sau arse in spatele curtii sunt un pericol pentru sanatatea publica. Prin deseuri se pot transmite oamenilor sau animalelor diverse boli extrem de grave (cum ar encefalopatia spongiforma, gripa aviara, si salmonella). Apa sau aerul poluat pot cauza si ele grave probleme de sanatate. De aceea este necesara gestionarea cu cea mai mare responsabilitate a deseurilor.
Populatia va fi instruita cum sa separe la sursa diferitele categorii de deseuri. De asemenea, se va urmari colectarea intregii cantitati de deseuri generate, fluxul deseurilor colectate separat va fi eficientizat, toate depozitele necontrolate vor fi inchise si ecologizate, si se vor construi noi depozite controlate, statii de sortare si de compostare, si instalatii de reciclare.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va demara in cadrul unui proiect Phare 2004 realizarea unor programe de educare, informare si constientizare a populatiei cu privire la importanta implementarii sistemului integrat de gestionare a deseurilor care are la baza urmatoarele principii europene:
- prevenirea producerii de deseuri si/sau minimizarea cantitatilor generate de deseuri,
- reutilizarea / reciclarea,
- recuperarea energetica,
- tratarea/eliminarea finala a deseurilor neutilizabile/nerecuperabile
asigurand protectia si conservarea naturii, a diversitatii biologice si utilizarea durabila a componentelor acesteia.
in Romania colectarea selectiva a deseurilor este obligatorie. Legea 27 din 2007 este actul normativ care obliga romanii sa sorteze deseurile. Pana in prezent colectarea selectiva s-a desfasurat numai in cadrul proiectelor pilot (38 de proiecte in 24 de localitati) realizate in parteneriat intre administratia locala, operatorii de salubritate, operatorii economici si agentiile teritoriale de protectia mediului.
Problema este ca deocamdata nu a fost pus la punct sistemul de colectare selectiva pe intreg teritoriul tarii. Autoritatile publice locale au obligatia sa puna la punct, cat mai rapid, un sistem de colectare a deseurilor sortate unde populatia sa poata depozita deseurile menajere. Autoritatile publice locale vor asigura colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje prin serviciile publice de salubrizare, precum si prin amenajarea de spatii adecvate si amplasarea de containere pentru gunoiul diferentiat.

Album foto

 • Articole din editia din data de Mai 2007

 • Ce trebuie sa stiti despre vot

  Administratie locala
 • La Gradina, cand unii se cearta, comunitatea pierde

  Administratie locala
 • Vin Miliardele de la Uniunea Europeana. Cum Procedam?

  Administratie locala
 • La Nisipari fiii satului s-au intors acasa

  Administratie locala
 • SA NU TE INCREZI NICIODATA IN VECINI

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • 7,7 milioane euro pentru dotarea Spitalului Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Consilierii locali din Dumbrăveni reuniți în ședință ordinară

  Administratie locala
 • Curățenie de primăvară în comuna Mereni

  Administratie locala
 • Clubul Sportiv Gloria și Serviciul Comunitar de Utilități Publice Albești au bugetul aprobat

  Administratie locala
 • Consilierii locali ai comunei Castelul convocați în ședință ordinară

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771